Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTAVKE

Kako namjestiti sve što treba

mobitel
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
20.11.2017.
u 11:32

Zrakoplovni način isključuje sve mreže, no možete gledati fotografije

Od Trgovine, samo je jedna ikona važnija – posebice ispočetka, dok se ne srodite sa svim mogućnostima vašeg mobilnog ljubimca. To su Postavke, s ikonom koja u svim verzijama Androida i iOS-a izgleda kao okrugli zupčanik.

Nećemo ni pokušati nabrojati, a kamoli detaljno predstaviti vam što se nalazi ovdje: takvo što bi zauzelo više od polovice ove knjižice, a morali bi se ograničiti na jedna model – a svaki mobitel ima različite postavke u Postavkama.

Na vrhu Postavki nalaze se mogućnosti vezane uz mobilnu mrežu. Ovdje možete uključiti zrakoplovni način rada (koji isključuje sve mreže), uključiti i isključiti mobilnu mrežu, Bluetooth, Wi-Fi…

Od mogućnosti vezanih uz mobilnu mrežu, moramo spomenuti roaming (gostovanje u mobilnim mrežama u inozemstvu, izvan Hrvatske). Njega slobodno uključite ako planirate posjet zemljama EU, ali isključite ako putujete u BiH, Srbiju i ostale ne-EU zemlje, jer ćete ondje skupo platiti pozive (dolazne i odlazne) a još više data roaming (internetski promet; on se obično može isključiti/uključiti posebno, kroz dodatnu mogućnost.

Ispod njih se nude mogućnosti spajanja i povezivanja s drugim uređajima. Te se mogućnosti jako razlikuju od mobitela do mobitela: neki modeli podržavaju tehnologije bežičnog (ili žičnog – preko USB-a) dijeljenja podataka i spajanja, preko tehnologija kao što su NFC, Android Beam, MirrorLink, DLNA, AirPort… To je prilično kompliciran dio priče jer nema univerzalnog „jezika“: neki uređaji podržavaju jednu tehnologiju a drugi drugu – svejedno, isplati se proučiti koju od njih podržavaju vaši drugi uređaji (računala, Smart TV-i, tableti…) jer ćete tako uštedjeti vrijeme kada primjerice poželite pogledati video s mobitela na velikom ekranu TV-a, prikazati fotografiju na velikom ekranu ili razmijeniti podatke s rođakom ili prijateljem.

Iz ove sekcije, jednu mogućnost moramo izdvojiti i detaljno opisati: to je Wi-Fi hotspot. Ona omogućuje da podijelite internetsku vezu sa svog mobitela (s mobilne mreže) tako da ga pretvorite u Wi-Fi predajnik. Tada će mobiteli i računala oko vas vidjeti vaš smartfon kao Wi-Fi predajnik: kome date šifru, moći će se spojiti na nju. (Preporučujemo da za šifru odredite nešto pamtljivo.) Ovo je korisno kada želite spojiti vlastiti laptop na internet, ili nekom prijatelju/rođaku/kolegi „udijeliti“ malo interneta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije