Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Kako je Atlas usavršio vještine parkoura i postao neovisni sportaš

Atlas ima jedan od najkompaktnijih mobilnih hidrauličnih sustava na svijetu. Prilagođena baterija, ventili i kompaktna hidraulična jedinica omogućuju Atlasu da isporuči veliku snagu u bilo koji od svojih 28 hidrauličnih zglobova
23. kolovoza 2021. u 12:59 0 komentara 544 prikaza
Foto: Screenshot/YouTube

Atlas, robot Boston Dynamicsa, unaprijedio je svoje vještine parkoura otkad smo ga, lani, prvi put gledali kako se kreće preko raznih prepreka. U novom videu koji je tvrtka objavila na svom blogu mogu se vidjeti dvonožni roboti kako skaču s razina višeslojne platforme i trče preko prepreka. Boston Dynamics objavio je nekoliko novih videa: prvi je tipična njihova prezentacija s dva Atlasa koji pokazuju itekako impresivnu gimnastičku rutinu. Prevrću se, preskaču, trče... Drugi video, međutim, nudi neobično transparentnu procjenu Atlasovih sposobnosti jer inženjeri tvrtke objašnjavaju što ulazi u stvaranje ovih rutina.

BROJNI IZAZOVI I PITANJA Jesmo li na korak do digitalne besmrtnosti? Pale: Prava će stvar biti tehnologija novih organa iz stanica

Prvi put snimili su istovremeno dva robota kako gimnasticiraju te demonstrirali vještine koje su rezultat percepcije, a ne tek uvježbanosti rutina u zadanim uvjetima.

Robot Atlas, naime, već je demonstrirao impresivnu ravnotežu koju ima prilikom vježbi. Razlika je ovoga puta u tome što robot sada može prilagoditi ponašanje na temelju onoga što vidi. To znači da inženjeri ne moraju unaprijed programirati skokove za sve platforme i praznine na koje bi robot mogao naići. Postao je, kaže se u blogu i potvrđuje videom, puno neovisniji sportaš.

Kao što neprestano tvrde i ponavljaju iz Boston Dynamicsa, Atlas je u biti istraživački projekt: vrhunski stroj koji pomaže inženjerima tvrtke razraditi bolje sustave kontrole i percepcije. “Na praktičnoj razini to je platforma za istraživanje i razvoj”, kaže Benjamin Stephens, glavni voditelj za robote Atlas.

To istraživanje uključuje gimnastičke rutine i parkour rutine, kojima tvrtka redovito oduševljava internetsku publiku. Neki robotičari kritiziraju videe Boston Dynamicsa jer, tvrde, radi se o dobro strukturiranim demonstracijama, orkestriranim rutinama koje zahtijevaju puno dotjerivanja. Ne možete samo usmjeriti Atlasa i dopustiti mu da učini svoje, kako Stephens objašnjava u videu iza scene: „Nije robot samo čarobno odlučio baviti se parkourom, to je koreografska rutina.”

Ipak, vještine i mogućnosti robota mijenjale su se tijekom godina. U prošlim demonstracijama u biti je bio slijep – samo je pokazivao poteze koji bi uspijevali sve dok je njegovo okruženje bilo poznato i nepromijenjeno. No sada se za navigaciju više oslanja na vlastitu percepciju, što znači da je manje programiran nego ranije.

“U ovoj iteraciji parkoura robot prilagođava svoja ponašanja onome što vidi”, kaže se na blogu. “To znači da inženjeri ne moraju unaprijed programirati skokove za sve moguće platforme i praznine na koje bi robot mogao naići.”

loncaric SVEN LONČARIĆ 'Ne treba se bojati da će roboti odlučivati o nama, mi smo ih stvorili da nam služe i ograničili smo ih'

I u usporedbi s prošlim gimnastičkim rutinama, najnoviji video doista je zanimljiv, s tim da pokreti robota ponekad čak izgledaju pomalo kao ljudski.

Kako savjetuju stručnjaci Dynamicsa, dovoljno je pogledati trenutak nakon otprilike 37 sekundi kada Atlas skoči na platformu, na sekundu se koleba, a zatim uspostavi ravnotežu. To je vrsta dinamičkog odgovora koji se, kazuju, ne može unaprijed programirati. Video Atlasa možete pogledati na adresama: https://bit.ly/37ZeLN0 i https://www.bostondynamics.com/atlas

76th Session of the General Assembly at UN Headquarters in New York
PREDSJEDNIK U SAD-U
Stručnjaci o Milanoviću u New Yorku: 'Prvi put u povijesti ovo čujemo, čekali smo 20 godina'
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.