Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

Kako aktivno planirati

Aktivno planiranje je prije svega kontinuirani proces tijekom kojeg se planovi stalno iznova ažuriraju i nadograđuju ovisno o novim dostupnim informacijama te koji tehnologiju primjenjuje kako bi iskoristio jedinstveni izvor podataka i omogućio svima uključenima uvid u stvarne podatke te reakciju na njih u stvarnom vremenu
27. lipnja 2019. u 13:16 105 prikaza
Megatrend
Foto: Megatrend/Ilustracija

Danas ne postoji kompanija koja u svakom trenutku ne planira nekoliko različitih stvari. Neki od tih planova su jednostavni i ne zahtijevaju puno promišljanja, a još manje pomoć velikih i kompleksnih informatičkih sustava za planiranje. Primjerice, naručujete li uredski materijal, planirat ćete potrebnu količinu i vrijeme kad ga morate naručiti a jednostavna Excel tablica bit će vam za to sasvim dovoljna. S druge strane, postoje budžeti i dugoročne prognoze koji su sami po sebi kompleksni pa ni uz pomoć najboljih informatičkih sustava, u najmanju ruku, nisu jednostavni.

Ilustracija Nova tehnologija Novi sustav donosi kvalitetu i oslobađa frekvencije za 5G mrežu

Kao što smo već rekli, izrada dugoročnih planova u poslovnom svijetu je kompleksan proces. Kako bi se to stresno vrijeme za sve uključene što više minimiziralo, mnoge kompanije odrede plan aktivnosti na početku perioda izrade plana. Takav pristup pruža stabilnost u samom procesu planiranja i prividnu sigurnost da je planiranje odrađeno. Problem je što poslovno okruženje ne staje i statički planovi postaju zastarjeli onog trenutka kad su završeni. Takvi su planovi nefleksibilni i kruti te ograničavaju uvid u informacije koje potiču aktivno donošenje odluka.

Što je aktivno planiranje

Aktivno planiranje je prije svega kontinuirani proces tijekom kojeg se planovi stalno iznova ažuriraju i nadograđuju ovisno o novim dostupnim informacijama te koji tehnologiju primjenjuje kako bi iskoristio jedinstveni izvor podataka i omogućio svima uključenima uvid u stvarne podatke te reakciju na njih u stvarnom vremenu. Nazivali ga prognozom, procjenom ili “rolling forecastom”, aktivno planiranje drži u ravnoteži strategiju i fleksibilnost te omogućava zaposlenicima preuzimanje inteligentnih rizika, traženje nepredviđenih mogućnosti, brzu reakciju na prijetnje te usvajanje novih tehnologija i provođenje novih ideja. Prednost aktivnog planiranja je što omogućava organizaciji da prati svoj napredak u znatno realnijem vremenu. Proučavanjem koji procesi djeluju, a koji ne, organizacije mogu brže prihvatiti uspješnu taktiku i lakše odbaciti neuspješne aktivnosti. Što brže možemo zaključiti da smo na krivom putu, to nam više vremena ostaje za prilagodbu i svladavanje izazova pred nama.

Računala CYBER WEEK Prijetnje kibernetičkoj sigurnosti u 2018. prouzročile više od 500 mlrd eura štete

Aktivni planovi evoluiraju s vremenom te se neprestano prilagođavaju i usavršavaju dok je statički plan digitalni ili tiskani dokument, koji se objavljuje i dijeli sa zaposlenicima. I dok se kod statičkog plana očekuje da se zaposlenici prilagode njemu, aktivni plan se prilagođava zaposlenicima, kompaniji i stanju na tržištu.

Planiranje s Megatrendom

Megatrend poslovna rješenja su na tržištu Republike Hrvatske već dugi niz godina prepoznata po kvaliteti i znanjima u domeni poslovne analitike i tehnoloških rješenja. Zahvaljujući brojnim projektima i referencama stekli smo izuzetno kvalitetan uvid u potrebe i očekivanja tržišta kao i odgovarajuća znanja u toj domeni. Naše usluge sastoje se od analize metodologije planiranja i pomoći u njezinu definiranju, od dizajna do izrade planske aplikacije zasnovane na toj metodologiji.

Koronavirus
DRUŠTVENI UTJECAJ VIRUSA
10 načina na koje će pandemija promijeniti ljude i čovječanstvo
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji