Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROBOTI NA DUŽNOSTI

Južna Koreja planira angažirati robote kao zatvorske čuvare

zatvor bilice (1)
Ivo Čagalj/Pixsell
25.11.2011.
u 21:38

Roboti se kreću na četiri kotača te su opremljeni kamerama i senzorima koji im omogućuju otkrivanje rizičnog ponašanja poput nasilja ili samoubojstva

Južna Koreja planira uvesti specijalnu postrojbu za nadzor u zatvorima koju će sačinjavati roboti - čuvari. Kako piše BBC, prvi specijalno dizajnirani odred robota-čuvara testirat će se u ožujku sljedeće godine u zatvoru u Pohangu, gradu na istoku zemlje. Strojevi visine 150 centimetara promatrat će zatvorenike kako bi uočile promjene u ponašanju i tako pomoglo čuvarima u obavljanju svakodnevnih dužnosti.

Robote je za nadzorničku dužnost kreirao Azijski forum za ispravke, odnosno grupa sjevernokorejskih istraživača specijalizirana za kriminal i zatvorsku policiju. Rečeno je da se roboti kreću na četiri kotača te da su opremljeni kamerama i senzorima koji im omogućuju otkrivanje rizičnog ponašanja poput nasilja ili samoubojstva. Programirani su da uočene promjene dojavljuju stražarima.

Jednomjesečno testiranje koštat će 554.000 funta, a sredstva će osigurati sjevernokorejska vlada.

Ovo je samo jedan u nizu projekata kojima se Južna Koreja planira probiti na svjetsko tržište te preuzeti vodeću poziciju u industriji robotike. Zato je vlada između 2002. i 2010. godine u tu granu industrije investirala oko 415 milijuna funti pa je tako u posljednje dvije godine korejsko tržište robotima zabilježilo rast od 75 posto. Trenutna mu vrijednost iznosi jednu milijardu funti.

Ključne riječi

Komentara 3

CP
copy paste
05:44 26.11.2011.

a di će punit te robote i s čime?di im je struja.kolko znamo ne mogu hranit ni vlastiti narod,a di če još i robote.bolje bi im bilo da lupe onu svoju komunističku mumiju Kim Jong-il-a hrđavom motikom po čelu,nego što izmišljaju kako da zagriju vodu bez vatre.

DU
Deleted user
16:25 27.11.2011.

WTF? Sjeverna Koreja??? Tko je to od vas novinara imao jedinicu iz Zemljopisa? Na popravni odma!

GL
Glista
00:21 28.11.2011.

Halo? Kretenski autore??? JUZNA Koreja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije