Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVARAO IH

Laserom od 60 dolara moguće onesposobiti skupocjene samovozeće aute

googleov auto
Foto: Google
08.09.2015.
u 15:38

Jonathan Petit stvorio je lažne predmete i tako zavarao lidare na samovozećim autima

Skupocjene senzorske sustave samovozećih automobila moguće je zavarati pomoću uređaja vrijednog samo 60 dolara, tvrdi jedan sigurnosni stručnjak.

Automobili bez vozača koriste takozvane lidare ili optičke radare kako bi "gledali" nalaze li se ispred njih zapreke kao što su ljudi ili drugi auti. Lidari laserom osvjetljuju predmete i onda analiziraju reflektiranu svjetlost kako bi izračunali udaljenost.

Kako prenosi IEEE Spectrum, Jonathan Petit iz softverske tvrtke Security Innovation upotrijebio je modificirani laser, sličan široko dostupnim laserskim pokazivačima, kako bi stvorio lažne predmete i tako zavarao lidare na samovozećim autima. Auti su usporili kako se ne bi zabili u nepostojeće predmete, a Petit tvrdi kako bi se auti u potpunosti zaustavili kad bi se stvorio dovoljno takvih predmeta.

– Mislim da nijedan proizvođač lidara nije razmislio o ovome ili to isprobao – kaže Petit, dodajući da nikad nije prekasno da se počne razmišljati o sigurnosti te da bi njegov eksperiment mogao poslužiti kao upozorenje proizvođačima automobila.

>> Googleov samovozeći auto nema brisače na vjetrobranu jer mu ne trebaju

>> Googleov samovozeći auto prvi put u nesreći s (lakšim) ozljedama

Komentara 1

Avatar dr. Evil
dr. Evil
10:53 09.09.2015.

auti bez vozača...jel vi to ozbiljno?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije