Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Jobs predstavio MacBook Air, najtanje prijenosno računalo na svijetu

air-txt.jpg
import
16.01.2008.
u 10:32

Steve Jobs predstavio je MacBook Air, najtanje prijenosno računalo na svijetu, na sajmu Macworld. Osim što je uistinu "prozračno", ovo se računalo uključuje u trenutku kada se otvori.

Izvršni direktor tvrtke Apple Inc. Jobs u svojim je javnim nastupima uvijek šaljiv, pa je tako bilo i ovaj put. Na pozornici se pojavio noseći u ruci papirnati fascikl iz kojeg je kasnije izvukao MacBook Air. Zadivljujuća je činjenica da je računalo debelo tek 1.9 centimetara, a na najtanjem dijelu tek 4 milimetra. Standardni model dolazi s hard driveom od 80 gigabajta.

Računalo nema ugrađen čitač CD-a i DVD-a, ali Steve Jobs smatra da to korisnicima neće nedostajati, budući da mogu izravno s interneta downloadati glazbu i filmove, te pristupiti optičkim čitačima drugih osobnih računala i Mac-ova ukoliko trebaju nešto instalirati. Ako im ni to nije dovoljno, na raspolaganju je vanjski čitač po cijeni od 99 američkih dolara.

Kad se već govori o cijenama, ovo će se novo računalo u SAD-u prodavati po cijeni od 1.799 američkih dolara. U prodaju kreće za dva tjedna, ali Apple već sada prima narudžbe. Cijena je, smatraju stručnjaci, u klasi ovog računala sasvim prihvatljiva.

Iznajmljivanje filmova preko iTunesa
Osim simpatičnog Aira, Jobs je najavio i da će se Apple preko iTunesa upustiti u online iznajmljivanje filmova, te otkrio da će surađivati sa svih šest velikih filmskih studija. Apple će nuditi filmove već 30 dana nakon izlaska DVD-a, a do kraja veljače ponudit će više od 1000 naslova.

Filmove koje odaberu korisnici mogu pogledati izravno na internetu ili downloadati te zadržati 30 dana, s tim da kad jednom počnu gledati film, imaju 24 sata za pogledati ga do kraja. Cijena filma bit će 2.99 dolara za starije naslove, te 3.99 za novije.

Kao još jednu zanimljivu novotariju Jobs je predstavio novi software za iPod Touch. Novi će modeli, naime, moći primati i slati emailove, te obavljati još neke kompliciranije funkcije.

(NaM)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije