Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Je li pristup internetu temeljno ljudsko pravo?

racunalo
AFP/Pixsell
08.03.2010.
u 08:56

Istraživanje BBC-a pokazalo je da 87 posto korisnika interneta smatra da bi internet pristup trebao biti "temeljno ljudsko pravo ".

Gotovo četiri od pet osoba širom svijeta vjeruje da je pristup internetu temeljno pravo svakog čovjeka, pokazali su podaci anketa za BBC World Servicea. Anketa je provedena na više od 27.000 odraslih osoba u 26 zemalja diljem svijeta. Zemlje kao što su Estonija i Finska već su donijele odluku da je pristup internetu pravo svakog njihovog građanina.

Europska unija nastoji osigurati univerzalni pristup širokopojasnom pristupu internetu. No, poput mnogih područja širom svijeta pokušava iznaći načina kako osigurati brzi pristup ruralnim područjima gdje tržišno orijentirane tvrtke za pružanje usluge interneta ne pronalaze svoj komercijalni interes. Analitičari kažu da će se uskoro mnoge zemlje suočiti sa sve većim zahtjevima građana za pristup internetu. Istraživanje BBC-a pokazalo je da 87 posto korisnika interneta smatra da bi internet pristup trebao biti "temeljno ljudsko pravo ". A 70 posto onih koji trenutačno nemaju pristup mreži smatra da bi im svakako pristup trebao biti omogućen.

Međunarodna tijela poput Ujeninjenih naroda također podržavaju nastojanje da se svima omogući pristup internetu. "Pravo na komunikaciju ne može se ignorirati," izjavio je Dr. Hamadoun Toure, glavni tajnik Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), prenosi BBC News.

On je rekao da vlade moraju "pristup internetu doživjeti kao pružanje osnovne infrastrukture - baš kao što su ceste, otpad i voda". "Mi smo ušli u društvo znanja i svi moraju imati pristup i sudjelovati."

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar punkufer
punkufer
10:03 08.03.2010.

Pristup Internetu NIJE temeljno ljudsko pravo.

DU
Deleted user
10:36 08.03.2010.

Internet je postao informacija magistrala globalne važnosti i mnoge države svijeta nemaju infrastrukturu niti BDP koji im omogućava da obrazuju stanovništvo i vode poslovanje preko interneta (golema većina afričkih država, primjerice...). Što pak znači da će povećati razlika u stupnju bogatstva i obrazovanosti stanovništva tih država u odnosu na države koje prednjače po online poslovanju i obrazovnim aktivnostima. Posljedično - čini mi se da ima \"štofa\" u toj formulaciji, a sad - da li baš temeljno ljudsko pravo ili kako drugačije sročiti, e to je više stvar forme, zar ne? Naposljetku - ne trebamo mi daleko jer mnogi naši otoci i periferni gradići i sela čame na dial up internetu i tamošnji puk može samo sanjati o broadband internetu. Znači, ako se već stavi kao formulacija - onda odmah broadband jer ostalo je tlaka i sporo do besvijesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije