Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Je li 'odzvonilo' govoru mržnje u komentarima na internetu: Google ima alat koji će ga spriječiti

Cilj je olakšati zadaću ekipama moderatora, često pretrpanima bujicom komentara mržnje
24. veljače 2017. u 15:38 3 komentara 309 prikaza
google
Foto: Reuters/PIXSELL

Američka tvrtka Google objavila je u četvrtak pokretanje "Perspektive", informatičkog alata koji se temelji na umjetnoj inteligenciji koja će pomoći medijima da automatski moderiraju komentare on line blokirajući poruke mržnje.

Taj API (application programming interface) koji se nudi besplatno omogućit će nakladnicima da stvore programe koji će bilježiti "toksičnost" poruka poslanih na njihove forume i ustanove po vlastitom nahođenju prag tolerancije prije objavljivanja.

"Perspektiva" je testirana kod nekoliko nakladnika među kojima su američki dnevnik The New York Times i britanski The Guardian, te stranica Wikipedije, s automatskim prepoznavanjem poruka ocijenjenih mrziteljskim ili izvan teme među moderatorima.

Twitter FILTER KVALITETE Twitter uveo novi alat za borbu protiv zlobnih trolova facebook Montirao fotografije Zlostavljao djevojčice jer su ga izbrisale s liste prijatelja

Cilj je olakšati zadaću ekipama moderatora, često pretrpanima bujicom komentara mržnje koji sprečavaju rasprave što je nagnalo brojne dnevnike da zatvore svoje stranice komentara.

"Mediji žele poticati rasprave o svojim sadržajima no trijaža milijuna komentara stoji ih puno vremena, rada i novaca", istaknuo je na blogu Googlea Jared Cohen, predsjednik Jigsawa.

Software je raspoloživ za medije članice Googleove "Digital News Initiative" ali i svim platformama društvenih mreža među kojima YouTubeu, Twitteru i Facebooku.

Algoritam Perspektive trebao bi pomoći u filtriranju poruka puno brže od ljudskih ekipa.

>> Imate problema s Gmailom? Evo što kažu iz Googlea

>> Kad bi svi brendovi samo nestali, Google bi opstao, toliko je moćan

Elipso

 • cika123:

  Meni brišu komentare koji nikad nisu obojani mržnjom, nikad nisam bila vulgarna pa me zanima koji su kriteriji kod naših administratora?? Da li sukob mišljenja ili??????

 • Avatar Ironman0105
  Ironman0105:

  da...ali tko ce ocjeniti sto je govor mrznje, a sto ne? Npr tu u USA ako se crnci medjusobno nazivaju niggerima to je znak prijateljstva, no ako ig bijelci tako nazovu radi se o govoru mrznje. Doslovce svaki govor Al ... prikaži još! Shraptona, Whoopy Goldberg i inih govor je mrznje spram bilo kojeg bijelca na svijetu, no dozvoljen je zbog politicke korektnosti (to se doduse sada nasrecu mijenja) Svaka poruka feministkinja je govor mrznje spram bilo kojeg muskarca, u zadnje vrijeme postale su i agresivne, no dopusta se. Svaka poruka muslimanskih vodja otvoreni je govor mrznje prema svakom nemuslimanu, no dozvoljava se.Jedino se misljenje velike vecine bijelih heteroseksualnih ljudi krscanske vjeroispovjesti uvijek smatra govorom mrznje i sankcionira se. Dokle?

 • prdovan:

  jel odvzonilo veličanju fašizma i ustaša