Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon pepeljuge

J. Koreja zabranila mlađima od 16 igranje na internetu poslije ponoći

igrica, video-igra, računalo, azijat
AFP/PIXSELL
22.11.2011.
u 08:31

U Južnoj Koreji oko 8 posto stanovništva starog od devet do 39 godina boluje od ovisnosti o videoigrama

Južna je Koreja tijekom ovog vikenda mlađima od 16 godina uvela zabranu pristupa internetskim stranicama s videoigrama nakon ponoći, prenosi CNN. Ovaj novi sustav zabrane, tzv. zakon gašenja, ili zakon Pepeljuge, ne odnosi se na igre kojima se pristupa preko mobilnih uređaja, kao ni na igre na društvenim internetskim mrežama.

Zabrana ministarstva rodne jednakosti i obitelji, oko kojoj se dugo žučno raspravljalo, doprinos je borbi Južne Koreje protiv ovisnosti o videoigrama, od koje u toj zemlji s bogatom i široko raširenom kulturom gaminga boluje oko osam posto stanovništva starog između devet i 39 godina. Posebno zabrinjava podatak da je ovisnost najveća među djecom od devet do 12 godina – čak 14 posto.

Stoga ne iznenađuje podatak da je vijest o zabrani primljena s negodovanjem u zajednici ljubitelja videoigara. Na internetu su se pojavili negativni komentari na račun nove zabrane, koja je između ostaloga nazivana idiotskom, beskorisnom i bacanjem novca, a neki se pitaju hoće li ovo doista natjerati tinejdžere da se ostave igara i bace na učenje. Osim toga, mladi će gameri moći zaobići sustav korištenjem podataka svojih roditelja, što mnogi ionako čine.

Komentara 2

LI
liliZG
09:23 22.11.2011.

Ne kužim jedino kako misle to sprovesti, kao što znamo svaka stvar koju je smislio čovjek može se probit ili zaobići...........................u svakom slučaju podržavam takav zakon......

LO
LOGIC
10:43 22.11.2011.

liliZG je napisao/la: \"Ne kužim jedino kako misle to sprovesti.\" -prilično jednostavno, nije to problem. Zanima me kako bi naši mediji izvještavalli kad bi netko pametan došao na vlast (utopija u RH) i zabrani Red Carpet, Big Brother, Ekskluziw i i slične nakupine balege i smrada...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije