Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNIJI LETOVI

Izumio kapsulu koja spašava živote putnika u padajućem zrakoplovu

kapsula
Foto: Screenshot Youtube
1/2
18.01.2016.
u 23:01

Autor izuma je Vladimir Tatarenko koji tvrdi da se kapsula izrađena od ugljikovih vlakana može sigurno spustiti na zemlju

Ukrajinski zrakoplovni inženjer Vladimir Tatarenko proteklih je tjedana izazvao burnu raspravu u zrakoplovnim krugovima, ali i široj javnosti predstavivši svoj projekt kapsule koja se odvaja od padajućeg zrakoplova i uz pomoć padobrana sigurno se spušta i na tlo i na vodene površine. Tatarenko je godinama radio u kijevskom pogonu tvornice Antonov i stručnjak je za istraživanje uzroka zrakoplovnih nesreća te iz vlastitog iskustva tvrdi kako je uzrok pada zrakoplova najčešće ljudska pogreška.

– Ljudski faktor kriv je za više od 80 posto svih zrakoplovnih nesreća i u takvim slučajevima kapsula koju sam dizajnirao spasila bi tisuće života – objasnio je Tatarenko za ukrajinski Ain.ua. Dodao je kako je kapsula primjenjiva bez obzira na to što je uzrok pada zrakoplova, osim kada je riječ o eksplozivnoj napravi ili pogotku projektilom.

Katapultnoj kapsuli izrađenoj od ugljikovih vlakana potrebne su 2-3 sekunde da se odvoji od trupa zrakoplova, a pada brzinom od 8 m/s i uz pomoć ugrađenih padobrana posebnim sustavom spušta se na vodu na samonapuhavajuće plutajuće jastuke ili se prizemljuje na prigušnu platformu. Nakon što je video simulacije i funkcioniranja kapsule na YouTubeu gledalo više od 17 milijuna ljudi, a snimku preuzelo gotovo njih 300 tisuća, prve konkretne ponude dao je ukrajinski Antonov koji je zainteresiran za komercijalnu proizvodnju.

>> Muskova vizija prijevoza: kapsula s 30 putnika putuje kroz cijev spektakularnom brzinom od 1200 km/h

Komentara 5

DE
dejo60
08:42 19.01.2016.

Još samo treba izumiti padobran koji će moći držati toliku težinu...

JO
jojoja
03:39 19.01.2016.

wow, svaka čast

Avatar @promatrač
@promatrač
09:18 19.01.2016.

Dobra ideja, nadam se da je i provediva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije