Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodali prvi primjerak

Izum mladih Osječana: Naš pametni tuš ima i 4G internet

pametni tuš
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
25.07.2016.
u 13:55

Matias Knežević, Kristijan Gorupić i Niko Jeleč prototip prvog pametnog tuša na svijetu razrađivali su još od lanjskog kolovoza.

Spektakularni tuš koji svijetli, ima internet i Wi-Fi, a mogu se na njega instalirati i zvučnici – izum je to trojice mladih Osječana, studenata ekonomije.

Dvadesetogodišnji Matias Knežević te godinu dana stariji Kristijan Gorupić i Niko Jeleč prototip su, vjerojatno, prvog pametnog tuša na svijetu razrađivali još od lanjskog kolovoza. Priča se zahuktala prije tri mjeseca, kada je trojac otvorio tvrtku Pitaya Solutions. Matias i Kristijan zbog posla su čak “zamrznuli” godinu na fakultetu. “Pokupili” su svaki po 25.000 kuna državnih poticaja i upustili se u avanturu života.

Danju upija, noću svijetli

– Tuš pokreće fotonaponska ćelija od 300 W na vrhu. Konstrukcija je glomazna, četiri metra široka i 2,6 metara visoka, no što je veća, više energije može “povući” i više proizvoda napajati te jače svijetliti – objašnjava Matias.

Solarna ploča cijeloga dana skuplja energiju, a ona najjasnije dolazi do izražaja noću, kad tuš osvjetljavala sve oko sebe u krugu od trideset metara. Smart Shower LOOPS odmah na prvu privlači zanimljivim izgledom, u obliku kugle.

– Konstrukcija je od najkvalitetnijeg inoksa, a pri tuširanju korisnici stoje na podlozi od bagrema – domeće Kristijan.

U tušu je 4G internet, s dometom većim od 500 metara, a na njega se može istodobno “prikopčati” 60-ak osoba. Za internetski dio zadužena je, pak, bila ekipa iz MeshPointa, čiji je Ivan Jelušić, inače, poznat kao izumitelj pametnih utičnica.

Osječki su tuševi, dodaju naši sugovornici, idealni za plaže. Ideju su i dobili za posjeta Malom Lošinju, gdje ih je u “oči ubola” nemjerljiva razlika između “ušminkanih” hotelskih te manje atraktivnih gradskih plaža. No, prvi tuš nisu prodali na Jadran, nego ga je za 60.000 kuna plus PDV kupio Grad Osijek. Instalirat će ga uskoro na srednjoškolsko igralište. Za početak će iz njega prštati samo hladna voda.

– Toplu vodu ćemo riješiti, nije to velik problem, ali bi nam u ovom trenutku to bilo preskupo, pa bi i cijena tuša porasla – objašnjavaju poduzetni mladi Osječani.

Običan tuš stoji 40.000 kn

Mladi inovatori imaju poruku i za one koji misle kako je 60.000 kuna za njihov pametni tuš previše.

– Malo se to zna, ali tuševi na splitskim plažama, koji su zapravo samo jedna cijev, stajali su između 30.000 i 40.000 kuna – uspoređuju. Osječani neće, naravno, stati samo na ovom tušu, za koji se već raspituju i iz Kanade, Floride, Italije...

– Ovakav tuš si ne mogu priuštiti privatne osobe. Uostalom, privatnim osobama i ne treba tuš s internetom. Napravit ćemo manje i jeftinije tuševe, ali i tuševe s deset glava. Naravno, sve na njima također mora biti inovativno i napredno. I najvažnije nam je da su svi naši proizvodi samostalni, odnosno da koriste obnovljive izvore energije – zaključuju dečki pred kojima je, po svemu sudeći, svijetla budućnost.

Komentara 1

OV
Ovozemaljski
15:16 25.07.2016.

Bravo decki, to je ispravan put i neka sto vise mladih ide vasim stopama, potrebna je samo prava ideja i velika muda za usuditi se! Evo neka se oni koji idu brati jagode u Njemacku pored neobrađenog vlastitog zemljista ugledaju na vas. Jos jednom veliko bravo, vi ste ponos Hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije