Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIT ĆE VODE

Izradili prototip praktičnoga desalinizacijskog uređaja

voda
AFP
22.03.2010.
u 17:21

Na MIT-u je proizveden nanočip koji vrlo učinkovito uklanja sol iz morske vode i čini je pitkom; proizvodnja uređaja baziranih na njemu mogla bi početi za nekoliko godina.

Na slavnom MIT-u (Massachussets Institute of Technology) znanstvenici su napravili uređaj za uklanjanje soli iz vode koji radi na principu polarizacije koncentracije joda i koji je u probnom radu 50 posto procesuirane vode uspio učiniti pitkom, uklonivši iz nje 99 posto soli. Jongyoon Han i njegova ekipa uspjeli su taj učinak postići uz znatno manju potrošnju energije od dosad korištenih konvencionalnih pumpi za desalinizaciju, za koje je karakteristična velika potrošnja energije.

Još se ne zna koliko bi nova metoda desalinizacije, koja bi se u praktičnoj primjeni mogla naći za nekoliko godina, stajala, ali Han i njegovi kolege iz odjela za električno inženjerstvo i računalne znanosti na MIT-u smatraju da bi troškovi mogli biti znatno umanjeni ako se za protok vode iskoristi gravitacija umjesto umjetnih pumpi sklonih začepljivanjima.

Mali mikrofluidni čip od nekoliko kvadratnih milimetara desalinizirao je 10 mikrolitara u minuti. Kad bi se napravile na tisuće takvih čipova i spojile u jednu veliku ploču, poput poluvodičkih čipova u računalima, protok vode mogao bi iznositi 100 mililitara u minuti, što je ravno uobičajenom filtru za pročišćavanje vode u domaćinstvima.

Jednostavna i jeftina metoda desalinizacije vode mogla bi riješiti brojne probleme svjetskog stanovništva i u primorskim oblastima učiniti nestašice vode prošlošću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije