Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnološka revolucija

Izmislili novu bateriju, mobitel ćete napuniti za samo jednu minutu!

baterija
Foto: Stanford
1/2
07.04.2015.
u 07:42

Za razliku od ranije razvijenih aluminijskih baterija, koje bi "umrle" nakon samo sto krugova punjenja-pražnjenja, prototip razvijen na Stanfordu izdrži i do 7500 punjenja

Znanstvenici su razvili aluminij-ionsku bateriju koja će omogućiti da se mobiteli napune i budu spremni za uporabu za samo jednu minutu, piše Sky News.

Tim sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji tvrdi i da će se nove baterije moći puniti češće nego sadašnje baterije, a da ne izgube na učinkovitosti. – Razvili smo punjivu aluminijsku bateriju koja može zamijeniti postojeće baterije, kao što su alkalne baterije, koje su loše za okoliš, i litij-ionske baterije, koje često izgore – rekao je profesor kemije na Stanfordu Hongjie Dai te dodao kako se njihove baterije neće moći zapaliti.

Nova baterija izdrži i do 7500 punjenja

Uz sigurnost, tim je postigao i da se nove baterije mogu napuniti samo za minutu, što je dosad neviđeni uspjeh. Za razliku od ranije razvijenih aluminijskih baterija, koje bi "umrle" nakon samo sto krugova punjenja – pražnjenja, prototip razvijen na Stanfordu izdrži i do 7500 punjenja. Tipična litij-ionska baterija može podnijeti oko 1000 krugova.

Aluminij-ionske baterije sadrže dvije elektrode: negativno nabijenu anodu od aluminija i pozitivnu katodu. – Dosad se pokušavalo koristiti različite materijale za katodu. Mi smo slučajno otkrili da je jednostavno rješenje koristiti grafit, što je u biti ugljik. Otkrili smo nekoliko tipova grafita koji su nam dali dobre rezultate – rekao je Dai, piše Phys.org

>>Pošast ovisnosti o mobitelima danas poprima razmjere ovisnosti o pušenju

>>Britanska studentica izumila mobitel koji radi na Coca-Colu

Komentara 6

Avatar bok
bok
09:08 07.04.2015.

to bi bilo sjajno! Da li i u Hrvatskoj na PMFu rade na novim sustavim skladistenja energije?

MA
Malenkost
09:15 07.04.2015.

Ajme! a ja se poceo radovati da je neki Hrvat napravio cudo. A mi i imamo prema novinama mnogo izumitelja. HR je Puna profesora, doktora i meni najsmjesnija titula "Doktor Nauka". Meni to izgleda da se s tim titulama trba plasiti primitivni puk. Bila bi interesantna statistika o ucetalosti akademskih Titulam u HR i uspredba recimo s Svedskom! Primitivna HR Puna Titulanata a ekonomsko stanje obrnuto proporcionalno zar ne! Jad

MK
marcel.kuzmic
10:01 07.04.2015.

živi bili pa vidjeli. ako su razvili takvu bateriju ista donosi novu tehnološku revoluciju. mogučnost upotrebe takve tehnologije je toliko široka da mi se zavrti u glavi samo razmišljajući o mogučim primjenama...nadam se da će ubrzo na tržište.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije