Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Špijunska posla

Presudili im: Ne smiju otkriti koliko je korisnika pod nadzorom vlade SAD-a

Twitter
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/3
19.04.2020.
u 13:16

Twitter ne može otkriti pojedinosti zahtjeva za nadzorom koje je zaprimio od američke vlade, Nakon šest godina donesena je presuda kojom je Twitterova tužba oko transparentnosti odbijena.u ime nacionalne sigurnosti

Twitter ne može otkriti broj zahtjeva za nadzorom koje  traži američka vlada. Naime, savezna sutkinja prihvatila je argumente ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Država, da bi takvo što moglo naštetiti nacionalnoj sigurnosti, prenosi Reuters. Pravna bitka Twittera protiv vlade SAD-a  trajala je gotovo  šest godina.

Twitter je, naime, 2014.  tužio američko ministarstvo pravosuđa tražeći da mu se omogući da u sklopu svog  „Izvješća o transparentnosti“, objavi broj  zahtjeva za nadzorom koje je dobio. Twitter tvrdi  da se 'odbijenicom' objava   krše prava na slobodu govora. 

Savezna sutkinja, distrikta Sjeverne Kalifornije  Yvonne Gonzalez Rogers priklonila se  američkoj vladi i odobrila njihove argumente te slijedom toga odbacila tužbu Twittera. s obrazloženjem na jedanaest stranica 

Sutkinja je kazala da bi objava broja vladinih zahtjeva  "mogla dovesti do teške ili neposredne štete nacionalnoj sigurnosti". Pri tom je rekla i da "Sud nikad nije utvrdio da je Vladina logika u ovom pogledu uvjerljiva. Zahtjev da se ne otkrije određeni nalog potpuno je različit od objavljivanja ukupnog broja naloga", napisala je Rogers.

Unatoč zabrinutosti oko nekih pravnih stajališta američke vlade, Rogers je rekla da prihvaća tvrdnje trojice sadašnjih ili bivših dužnosnika FBI-a - Michaela Steinbacha, Michaela McGarrityja i Jaya Tabba - da bi objavljivanje podataka koje Twitter želi objaviti nanijelo "ozbiljnu ili neposrednu štetu "američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Foto: Rolf Vennenbernd/DPA/Pixsell

Twitter je htio otkriti razmjere vladinih zahtjeva  i narudžbi za nadzorom koje s stižu od federalnih agencija.  No, ni nakon višemjesečnih  pregovora i prepucavanja , nisu uspjeli uvjeriti vladajuće da bi objava pridonijela transparentnosti,  te su podnijeli tužbu protiv Vlade. Taj čin, označio je i  eskalaciju sukoba cjelokupne tehnoindustrije oko vladinih narudžbi  po pitanju  prirode i količine traženja za otkrivanjem privatnih korisničkih podataka.

Tehnotvrtke tražile su pojašnjenje u odnosima sa špijunskim američkim agencijama, a posebice njihovih metoda, nakon  objava  bivšeg zaposlenika Nacionalne agencije za sigurnost Edwarda Snowdena, koje su pokazali svu  'raskoš' mogućnosti  i metoda špijuniranja u SAD-u.

Ministarstvo pravosuđa uspjelo je dokazati da  otkrivanje točnog broja zahtjeva za nadzorom u ime nacionalne sigurnosti iz 2014.  predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost.

Iz Twitter su jučer  kazali da su razočarani odlukom suda, ali i da će se   "i dalje boriti za transparentnost.", prenosi Reuters.

Transparentnost je ključan princip  u Twitterovoj misiji služenja javnim razgovorima. Sloboda izražavanja je kamen temeljac zbog kojeg  postojimo i trudimo se u svakom trenutku da pomognemo onima koji koriste našu uslugu  te široj javnosti da shvate kako vlade, uključujući i Sjedinjene Države, surađujte s našom tvrtkom ", rekao je glasnogovornik Twittera 
"Vjerujemo da je od vitalnog značaja za javnost da budu upoznati sa zahtjevima koje dobivamo te kako radimo na uspostavljanju ravnoteže između poštivanja lokalnog zakonodavstva i prava na ljudi na slobodno tvitanje."

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar messerschmidt
messerschmidt
21:42 28.04.2020.

A baš sam se mislio ulogirati na Tviter, kad ono - postoji mogućnost da će me pratiti CIA! Nema šanse!

Avatar KimberlyAI98
KimberlyAI98
00:00 26.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Avatar DorothyAO91
DorothyAO91
23:03 25.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije