Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDC Adriatics

IT tržište u Hrvatskoj zbog recesije i dalje pada

comp
17.06.2011.
u 09:06

Hrvatsko IT tržište zabilježilo je rast isporuka osobnih računala i ispisnih uređaja u 2010. godini, suprotno 2009., kada je prodaja hardvera snažno opala. U isto vrijeme isporuke softvera i IT usluga iskazale su pad

IT tržište u Hrvatskoj palo je na godišnjoj razini za 5,3% izraženo u američkim dolarima na 1,06 milijardu USD, a nakon snažnog pada od 16,9% u 2009. godini. Mjereno u kunama, IT potrošnja je lani smanjena za 1,3%, prema nalazima nedavnog istraživanja analitičke kuće IDC Adriatics, stoji u njihovu priopćenju. Recesija i rezanje budžeta najvećih IT potrošača, kao što su telekom i financijska industrija, te umanjena tehnološka ulaganja javnog sektora, rezultirali su daljnjim padom hrvatskog IT tržišta u prošloj godini. Za 2011. IDC predviđa IT potrošnju na razini 2010. godine, dok će u narednih pet godina tržište rasti prosječnom godišnjom stopom od 8,2 % te dosegnuti brojku od 1,56 milijarde USD u 2015. godini.

"Gospodarska kriza i smanjena potražnja zaoštrili su konkurenciju na domaćem IT tržištu", tvrdi Boris Žitnik, direktor IDC Adriaticsa. "Planirane nabave nove opreme i softvera, kao i projektnih rješenja, smanjene su i odgođene s ciljem optimizacije troškova. Pad cijena, marketinške akcije i briga o kupcima dosegnule su visoku razinu čineći IT tržište u 2010. godini definitivno tržištem kupca".

Hrvatsko IT tržište zabilježilo je rast isporuka osobnih računala i ispisnih uređaja u 2010. godini, suprotno 2009., kada je prodaja hardvera snažno opala. U isto vrijeme isporuke softvera i IT usluga iskazale su pad u 2010. godini.

IT potrošnja u Hrvatskoj smanjena je unutar svih tržišnih segmenata u prošloj godini. Izdaci telekomunikacijskih poduzeća padali su značajno brže od prosjeka ukupnog tržišta, potrošnja nefinancijskih sektora bila je također ispodprosječna, dok su financijska industrija i javni sektor trošili unutar okvira pada ukupnog IT tržišta. Segment kućanstva jedini je iskazao porast u 2010. godini.

"Rast hrvatskog IT tržišta očekuje se u 2012. godini opadanjem recesije", ocjenjuje Boris Žitnik. "Osim restrukturiranja ekonomije, jedan od ključnih čimbenika rasta bit će pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, popraćeno prilagodbama koje uključuju značajna IT ulaganja, direktno kroz javne nabave državne administracije ili indirektno, kao rezultat unaprijeđenog konkurentskog okruženja".

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Nikad robom
Nikad robom
21:04 17.06.2011.

\"Mjereno u kunama, IT potrošnja je lani smanjena za 1,3%, \" ovaj \"novinar\" očito ima problema sa elementarnim pojmovima... nije mu baš najjasnije što znači \"%\"

KR
kreont
20:33 20.06.2011.

Što Hrvatska ima IT Tržište ??? Pa jedini koji tu trguje je država sa svojom rodbinom bližom i daljom. Uopće mi nije žao da to propada, neka sve propadne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije