Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRCAT DOBRIM STVARIMA

Isprobali smo novo čudo iz Kine: Što sve može Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro
Foto: Danijel Lijović
1/8
17.10.2018.
u 13:05

Očito su se u Huaweiju jako trudili dostići luksuznost zaslona koje imaju Samsung i Apple

Brže, više, jače... Otprilike ovako, olimpijskim rječnikom na svjetsku je pozornicu na glamuroznoj premijeri u Londonu izašao novi jaki kineski pametni telefon - Huawei Mate 20 Pro. Večernji list je među prvim svjetskim medijima također dobio priliku isprobati kakve mogućnosti nudi ovaj novi flagship.

Mate 20 Pro je izvrstan mobitel krcat s gomilom značajki, a istovremeno vrlo dotjeranog i iznimno lijepog kućišta i zaslona kakvog do sada niste naviknuli na nekom kineskom brendu. No, lijepi i skupi uređaji nisu više domena samo Applea i Samsunga, Mate 20 Pro također ima visoku cijenu - stajat će oko 7500 kuna kada od 5. studenoga dođe i na hrvatsko tržište.

Pogledajte video Huaweija u akciji:

Fokus je dan na snagu odnosno vrlo jake performanse te izdržljivost baterije, što je jedno od područja kojim Huawei već godinama bolje stoji od razvikanije konkurencije. Također, dobili smo neke nove značajke poput ubacivanja senzora otiska prsta u prostor ekrana te vrlo intrigantnu mogućnost povratnog bežičnog punjenja.

Trostruka kamera redizajnirana pa je izbačen crno-bijeli senzor pa sada imate 3 senzora različitih fokalnih duljina: 40-megapikselnu klasičnu širokokutnu leću (f/1.8), 20 MP ultra širokokutnu (f/2.2) i 8 MP telefoto kameru, a po prvi puta kamere nisu poredane jedna ispod druge, nego grupirane u kompaktni simitrični kvadrat pri vrhu stražnje strane kućišta.

To se čini kao vrlo zgodno rješenje, izgleda sasvim prirodno, a iz Huaweija ističu da im promjena u odnosu na trostruku kameru iz modela P20 Pro i nije samo zbog izgleda, nego da im takva kombinacija omogućuje i bolje rezultate u kvaliteti fotografija.

Sam dizajn osvojit će vas već na prvi pogled. Očito su se u Huaweiju jako trudili dostići luksuznost zaslona koje imaju Samsung i Apple. Mate 20 Pro ima trendovsko visoko kućište s omjerom 19.5:9, a zaslon je od 6,39 inča s rezolucijom 3120x1440 piksela. Rubovi lijevo i desno su zaobljeni kao na Samsungovim flagshipova, no iako je to Huawei napravio i na P20 Pro modelu tada ta realizacija nije bila ni blizu impresivnoj Samsungovoj inačici. No, sada na prvi pogled na ugašeni mobitel ne biste mogli sa sigurnošću razlikovati Mate 20 Pro od Galaxy Note 9. 

No, jesu malo pretjerali u najavi da će novo kućište biti puno "otpornije" na otiske prstiju - lijepe glatke pozadine kućišta i dalje ostaju prilično zapackane otiscima...

Fotografiranje je vrlo ugodno, brzo s gomilom mogućnosti i novih dodataka. A od P20 Pro preuzeta je najbolja stvar - fantastično fotografiranje u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Opcija za noćno snimanje funkcionira isto kao na tom modelu i propušta više svjetla u objektiv s ekspozicijom od 6 sekundi. Što sam imao priliku isprobati na noćnom fotografiranju uz obalu Temze, a kao pozadina poslužio je prepoznatljivi londonski Tower Bridge.

Foto: Danijel Lijović

No, ima nešto i bolje od odličnih kamera na P20 Pro - Huawei je konačno malo bolje riješio selfie kameru koja je nekad znala davati nešto mutnije ili previše dorađene fotografije - sada se čine puno vjerodostojnije i svakako oštrije. Također, nova kamera bolje koristi umjetnu inteligenciju za detektiranje objekata u kadru pa će neuronski procesor bolje razlikovati scenu pa recimo neće cijelom kadru dati efekt koji proizlazi iz plavog neba.

To rezultira manje izvještačenim automatskim filterima što je znao biti slučaj na P20 Pro modelu gdje vam nisu ni trebali Instagram filteri jer bi kamera već automatski atraktivnim bojama ukrasila vaš kadar.

Jedna zgodna stvar kod selfie snimanja je i opcija "miror off, miror on" - znate kada snimate selfie i u kadar hvatate neki natpis pa zaboravite da će na fotografiji tekst ispast naopako - e pa sada vas Mate 20 Pro može već samostalno pitati želite li spremiti zrcalnu fotografiju (mirror on) ili "pravu" (mirror of).

Poboljšano je i snimanje videa. U demo zoni na predstavljanju isprobao sam novu značajku proširene stvarnosti 3D Live Object - 3D skeniranje objekta kojeg možete ubaciti u svoj kadar u novom videu. Neki objekti su već usnimljeni u sustav, a korisnici mogu snimiti i svoje najdraže predmete poput plišanca pande što je demonstrirano na pozornici u Londonu.

Foto: Danijel Lijović

Kako funkcionira: Prvo je potrebno sa svih strana kamerom mobitela skenirati predmet koji želite ubaciti u proširenu stvarnost - preporuča se manji predmet koji lako možete skenirati sa svih strana, a za bolji efekt preporuča se i objekt na dvije noge koji onda može oponašati vaše pokrete. Zatim trebate skenirati prazni prostor pored vas jer to će biti vaš studio odnosno prostor proširene stvarnosti u kojem ćete dobiti virtualno 3D društvo.

Ako vam zvuči komplicirano vjerujte da je komplicirano i u praksi - ima puno stvari na koje morate paziti poput toga da vam ljudi ne uskaču u kadar dok skenirate prostor. Tako, da ne znam koliko će korisnici biti strpljivi da prođu sve tehničke detalje. No, konačni rezultat je vrlo zabavan kao što možete vidjeti u našem videu.

No, zgodna nova mogućnost video kamere koja bi mogla češće završiti na društvenim mrežama je crno-bijelo snimanje koje ljude u prvom planu ostavlja u boji pa možete dobiti svoj filmski ugođaj...

Jedno od glavnim područja na koje se novi Huaweijevi modeli fokusiraju definitivno je izdržljivost baterije. Mate 20 Pro ima veliku bateriju kapaciteta 4200 mAh-a što je više od bilo kojeg ranije mobitela iz njihove Mate serije, a i od većine glavne konkurencije, pogotovo u top segmentu.

Kinezi obećavaju cijeli niz odličnih stvari kao superbrzo punjenje kao nikad dosad - da se u 30 minuta napuni već 70 posto baterije što za sada još nisam dobio priliku istestirati. Također, po prvi puta donose tehnologiju povratnog bežičnog punjenja - Mate 20 Pro može dakle služiti i kao punjač za druge uređaje, uključujući i izravnu konkurenciju Galaxy Note 9, iPhone XS Max ili Pixel 3.

Sve ove nove stvari omogućuje motor pokretač unutar novog šmekerskog kućišta - novi moćni procesor iz vlastite Huaweijeve tvornice - Kirin 980. Prednost mu je što donosi velike uštede u potrošnji energije pa se to raširi kroz sve procese u mobitelu.

Tvrde da će sada njihov flagship izgubiti samo 5 posto na performansama na razdoblju od 18 mjeseci. Svi znamo da se mobiteli uspore nakon prve godine korištenja pa će biti vrlo zanimljivo vidjeti hoće li Huawei uspjeti ispuniti ovo hrabro obećanje.

Ključne riječi

Komentara 7

MO
modovisisajteMaraschino
18:56 17.10.2018.

rade perverzije kao u Appleu.... hrpa gluposti za velike pare....80% funkcija koje većini ne treba nit zna koristiti... da želim platiti 8000-15000 kn onda bi radije kupila dobar DSLR fotoaparat i sa njime zaradila pare, a ne mobitel kojeg moram puniti nekoliko puta dnevno. što se kamere tiče, odavno je dokazano da za dobru fotku nije važna MP i broj leća već dobar software, a ionako svi lažu i varaju na rezultatima.

Avatar rubinet
rubinet
09:53 19.10.2018.

7000 kuna za Kineza? Puno i previše!

AN
AnteKino
20:20 17.10.2018.

i sta cemo sad kupit huawei.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije