Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tržište smartphonea

iPhone 
najprodavaniji, Apple prestigao Samsung

'iPhone_nnn_unu_0000'
''
15.02.2012.
u 22:00

Gotovo četvrtina pametnih telefona koji su prodani upravo su bili iPhonei, a tržište Applea poraslo je 23,8 posto.

Apple je pretekao Samsung u četvrtom kvartalu protekle godine i postao najbolji prodavač pametnih telefona, a sve zahvaljujući iPhoneu, izvijestila je analitička kuća Gartner. Gotovo četvrtina pametnih telefona koji su prodani upravo su bili iPhonei, a tržište Applea poraslo je 23,8 posto – lani tek 15,8 posto. Apple je prodao 35,5 milijuna smartphonea, a Samsung je istovremeno prodao "samo" 34 milijuna svojih pametnih uređaja.

Sporiji prvi kvartal

Globalna prodaja pametnih mobitela, odnosno uređaja koji se koriste procesorom poput kompjutora i mogu brzo slati mailove te kvalitetno producirati videouratke, porasla je 47 posto, na 149 milijuna uređaja. Appleov uzastopni rast mogao bi se usporiti u ovom tromjesečju budući da potražnja uobičajeno padne nakon blagdanske sezone, kazuju u Gartneru.

Tržište na koje će se u ovoj godini kladiti proizvođači mobitela je Kina, a posebice se tom tržištu nada Apple. Ako sklopi ugovor s China Telecomom ili China Moblieom, Apple bi mogao udvostručiti svoju tamošnju prodaju. U Gartneru procjenjuju rast prodaje pametnih telefona 39 posto u ovoj godini, što je sporije nego u 2011. kada je rast bio 58 posto. Googleov operativni sustav Android nalazi su u preko polovice svjetskih prodanih mobitela, podaci su Gartnera.

Čekajući Nokiju

Nokijin udio pak na tržištu pametnih mobitela pao je na 12 posto, dok je godinu prije iznosio čak 30 posto udjela. No, analitičari predviđaju ponovni uzlet te finske kompanije nakon podrobnog preslagivanja koje se još uvijek odvija u toj kompaniji.

Cjelokupan rast mobilnih telefona u ovoj godini i onih (nepametnih) bit će, procjena je Gartnera, 7 posto. Zbog velike prodaje pametnih telefona, Apple je na trećem mjestu po prodaji mobitela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije