Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBALI SMO

iPhone 13 Pro i dalje kralj mobitela

Foto: Danijel Lijović
1/8
22.11.2021.
u 07:00

Dizajn nije doživio neke velike promjene, ali novi iPhone 13 Pro odličan je alat za snimanje fotografija i videa u različitim uvjetima. Objektivi propuštaju više svjetla i vrlo su iskoristivi i za noćno snimanje. Možete se igrati i s ugrađenim filtrima koji mogu dodatno obogaćivati fotografije

Iako češće inovacije vidimo na Android mobitelima nego na iPhoneu, ovaj je mobitel uvijek imao poseban status na tržištu. S pravom, jer čak i kada ne izbacuje bombastične novotarije, iPhone privlači velik interes i starih i potencijalno novih korisnika. Takav je slučaj i s Appleovom novom iPhone 13 serijom. Sredinom rujna doznali smo što je sve Apple zamijesio u nove modele i mnogi nisu bili impresionirani listom noviteta. Ali, isprobavajući čak tri modela – iPhone 13, iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max – i sam sam se iznova uvjerio da Apple i dalje radi vrhunske uređaje dizajnirane za maksimalno ugodno korisničko iskustvo. Svaki od ovih modela imat će zadovoljne vlasnike, ali najviše sam se fokusirao na model iPhone 13 Pro, jer je jači i kvalitetniji od osnovne 13-ice te ipak nešto praktičniji i dostupniji od najmoćnijeg Max modela (čitaj manji i jeftiniji).

Najbitnije je istaknuti odličnu kameru i jaču bateriju, što je po meni godinama najveća mana Appleove perjanice.

Izvana je novi iPhone doista dobio tek minimalne promjene u odnosu na lanjski model, ali bitna karakteristika unutra novi je A15 Bionic čipset, koji u kombinaciji sa 6 GB radne memorije i baterijom većeg kapaciteta puno pomaže da konačno imate iPhone čija će vam baterija većinom izdržati cjelodnevno korištenje. I dalje sam malo skeptičan kako će to izgledati nakon, recimo, pola godine korištenja, ali u tjedan dana korištenja uistinu sam zadovoljan baterijom na iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max modelima. Jedino je i dalje ostala mana što se baterija puni dosta dulje u odnosu na top Android modele. Potrebno je oko 90 minuta da se potpuno napuni prazna baterija na iPhone 13 Pro, a na Max modelu to mi je potrajalo i dva sata. Za usporedbu, na nekim Androidima već u 15 minuta dobijete više od 50 posto baterije, a 100 posto baterije neki modeli ostvare i za 38 minuta. A čini se da takve brojke nećemo još dugo dobiti s iPhoneima.

Foto: Danijel Lijović

Volim model iPhone 13 Pro jer ima 6,1-inčni zaslon, a konačno smo dočekali da Apple izbaci ekrane s brzinom osvježavanja od 120 Hz. Ovo je dinamička brzina osvježavanja pa će se na nekim aplikacijama automatski smanjiti brzina i tako štedjeti baterija. Milina je konzumirati sadržaj na ovom ekranu, kao i tipkati, dok mi se često na Android mobitelima čini da mi prsti malo odrvene od skrolanja i tapkanja.

Dakako, danas mobitele najviše sudimo po kamerama, a to je još jedna strana koja je uvijek bila adut iPhonea. Ima puno mobitela koji rade odlične fotografije, ali iPhone rijetko podbaci u tom dijelu. I ovdje ne bih rekao da je ove godine Apple izmislio neku revoluciju s kamerama, nego je jako dobru kameru dodatno obogatio s nekoliko novih mogućnosti. Iskoristio sam put u Dubai za isprobavanje iPhone 13 Pro kamera i vrlo sam zadovoljan općim dojmom. Bilo je tu puno odličnih kadrova, od fotkanja u pustinji do noćnih fotografija panorame impresivnih zgrada. Stabilizacija objektiva sada omogućuje brže okidanje i manje mutnih fotografija. Objektivi propuštaju više svjetla i na noćnim fotografijama dobije se puno detalja. Poboljšana je i telefoto kamera (sada 3x optički zoom), ali u ovom dijelu iPhone se još ne može mjeriti s Android konkurencijom poput recimo Samsungove S21 Ultre. Ali, zato bih rekao da iPhone 13 Pro i Pro Max modeli imaju vrlo moćni makro fotosenzor. Već s udaljenosti od samo dva centimetra može se uhvatiti vrlo čista fotografija. Nije potrebno namještati nikakav poseban režim snimanja, dovoljno je da približite mobitel objektu snimanja i samo fotkate.

Foto: Danijel Lijović

Novost je i uvođenje “Fotografskih stilova”. Ovo je slično standardnim filtrima koji daju dodatne efekte ili obogaćuju kadar jače istaknutim bojama. Ovdje unaprijed namještate vrstu obrađivanja fotografija pa možete birati između “hladnijih” ili “toplijih” tonova ili pak bogat kontrast. Stvar je osobnog dojma koji vam ton ljepše izgleda, a nekada su razlike i jedva zamjetne.

Apple je dosta hvalio svoj “filmski” način snimanja videa, ali u isprobavanju mi se ne čini da će ovo biti instant-hit među korisnicima, barem u sadašnjem okviru mogućnosti. Ovdje se radi o tome da se iskoristi djelomično zamućivanje pozadine kako bi se fokusiralo lice osobe koju snimate. Dakle, slično kao “bokeh” efekt na portretnim fotografijama. No nemate ovdje puno opcija koje možete namještati pa da se baš igrate kao da imate filmsku kameru, ali može biti zanimljivo youtuberima.

Plusevi

– bolja baterija

– odličan 120 Hz zaslon

– nova glavna kamera

– makrokamera

Minusi

– sporo punjenje

– bez velikih noviteta

– limitiranje 4K videa na 
 modelu s manje memorije

– visoka cijena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije