Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvojni test

iPad2 – prednosti i nedostaci popularnog Appleova tableta

Steve Jobs
reuters
18.05.2011.
u 00:09

iPad 2 na test nam je posudio HGspot, radi se o modelu od 16GB s Wi-Fi vezom. A dva dana ispitivali smo prednosti i nedostatke ovog uređaja

 Tanja: Zašto uopće koristiti iPad2? Nakon dva dana "igre" Appleovim tabletom, koji smo na posudbu dobili iz HGspota s blagoslovom Applea Hrvatska i to verziju 16 GB samo s Wi-Fi konekcijom, doista znam zašto. S tim da valja naglasiti da je ovo prvi tablet koji sam testirala. Dakle, prije svega, lagan je, a veličina taman pogodna da stane u srednje veliku žensku torbu, uz naravno neodoljivi dodatak "pokrivača" za ekran, koji smatram nužnim i praktičnim.

iPad2 iznimno je praktičan i pritom nimalo nezgrapan. Ima sve što je potrebno – email, kalendar, bilješke i pritom ludo dobro izgleda svaka aplikacija koju otvori. Podsjeća na mali gift shop u kojem i upisivanje brojnih obveza u raznobojni kalendar izgleda simpatično. Svaki put iznova postaje mi jasno zašto i oni koji nisu opsjednuti performansama, procesorima, grafičkim karticama... ostaju ili postaju vjerni Appleu. Jednostavno ima ono nešto.

Usto, iPad je takva naprava da upute nisu potrebne, korištenje  je intuitivno do te mjere da i oni takozvani "mrzitelji" napredne visoke tehnologije koju smatraju kompliciranom i nepotrebnom ovdje ne bi imali prigovora. Doista, nema straha, sve ide samo od sebe. Tipkovnica na dodir je odlična i ugodna čak i za dugotrajnog pisanja. Ipak, kamera je razočaravajuća. I to ona sa stražnje strane za slikanje jer kamera za Facetime (videorazgovor s vlasnicima iPadova2 i iPhoneva4) još i može proći, no fotokamera za slikanje kao da je tu reda radi i kao da se ne uklapa u taj uređaj. Jer sve je više nego odlično, a kamera je doista ispod prosjeka. Zašto ne iPad2? Ponajviše zbog cijene uređaja, kao i svih tarifa koje idu s njim. Ne zato što su pretjerane, možda i nisu, no u hrvatskim uvjetima za većinu nedostižne budući da je prosjek potrošnje privatnih korisnika (prema HT-u) oko 50-ak kuna mjesečno.

Valentino:  Usredotočimo li se na tehničke karakteristike novog iPada2, treba naglasiti bolji procesor, u pitanju je dual-core 1Ghz A5, naspram single corea u prvoj verziji uređaja. Ovime je i Apple potvrdio da je vrijeme za dual-core procesore, pa se nadamo da će i konkurencija nastaviti istim putem.

Osim procesora, nova je i grafička podrška koja je, primjerice, kod igre Need for Speed došla do izražaja, grafika je za nijansu bolja nego na prethodniku. Od ostalih karakteristika treba naglasiti da je Apple u ovaj uređaj stavio i dvije kamere. Jednom pozdadinsku za fotografiranje, koja se baš nije iskazala nekom kvalitetom fotografije, te prednju kameru koja je osmišljena za Facetime, koja i daje bolju kvalitetu fotografije. Veličina i težina uređaja je poboljšanje koje me se najviše dojmilo. Od softverskih poboljšanja nema se što posebno izdvojiti, jedina veća promjena je Facetime. Na moje ugodno iznenađenje stvar jednostavno radi super i sama kvaliteta videa je vrlo dobra. Svaki korisnik koji je vlasnik iPhone4 ili iPad2 uređaja može koristiti Facetime, a još je jedna prednost Facetime što vam nije potrebna dodatna oprema poput slušalica i mikrofona.

iPad ili iPad2. Dolaskom iPad2 mnogi vlasnici iPada se vjerojatno osjećaju prevareno jer stigao je nevjerojatno brzo, ali nakon usporedbe obiju verzija uređaja nemaju zašto biti. Bolji procesor, "navodno" i više memorije, na žalost, u duljem radu s uređajem nisu donijele neke bolje perfomanse. Korištenje tableta za fotografiranje ili snimanje videomaterijala, smatram, nema smisla pa sam nedostatak kamera na starijoj verziji ne vidim kao manjak. Dilema dolazi kada je u pitanju dojam, iPad2 ovdje svakako izlazi kao pobjednik zbog manje težine. Facetime, koliko god bio zanimljiv, i nije neka odlučujuća prednost.

 

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
18:29 22.05.2011.

koliko je večernjak dobio love za ovaj plačeni članak ?....kada će tome doći kraj i dokle će nas trovati sa tim smećem ? sreća što ne kupujem tiskano izdanje jer bi mi bilo žao novaca.

Avatar ludi kekec
ludi kekec
09:07 19.05.2011.

ne znam zašto članak mora biti prepun gramatičkih i pravopisnih grešaka??? \"... prije svega, lagan je samo, a veličina taman...\" lagan je SAMO.... \"... korištenje njime je intuitivno..\" korištenje NJIME??? \"... Od ostalih karakteristika treba naglasiti da je Apple ue u ovaj uređaj stavio i dvije kamere. Jednom stražnjom za fotografiranje, koja se baš nije iskazala nekom kvalitetom fotografije, te prednjom kamerom koja je osmišljena za Facetime, koja i daje bolju kvalitetu fotografije\" JEDNOM stražnjom... te PREDNJOM - što to znači? što \"jednom stražnjom i prednjom\"???

TI
tintilinic100
16:42 21.05.2011.

Main disadvantages •iTunes required for uploading content •No Flash support in the web browser •Poor still cameras – though, really, this thing isn’t meant for taking candids •No standard USB port •No kickstand – it cannot stand on a tablee without the help of a dock stand or a Smart cover •Non replaceable battery •No stereo loudspeakers •No GPS receiver for the Wi-Fi only version •No memory card slot •3G model uses micro-SIM, instead of a regular size SIM •iPhone apps designed for HVGA resolution squander screen real estate or look pretty bad uspcaled

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije