Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Intel Developer Forum: Jaz između ljudi i strojeva nestat će do 2050.

Justin Rattner, tehnički direktor tvrtke Intel Corporation
import
22.08.2008.
u 15:27

Na nedavno održanom Intel Developer Forumu održanom u San Franciscu Justin Rattner, tehnički direktor tvrtke Intel Corporation, iznio je zanimljivo gledište kako će tehnologija do 2050. godine u velikoj mjeri povezati ljude i strojeve.

Rattner je u svom govoru predvidio velike promjene u društvenim odnosima, robotici i razvoju sposobnosti računala da "dožive" stvarni svijet.

- Informatička se industrija kreće mnogo brže nego što je itko to mogao zamisliti prije 40 godina. Nagađa se da se možda približavamo točki infleksije, pri čemu se brzina tehnološkog razvoja eksponencijalno ubrzava, a strojevi bi u ne tako dalekoj budućnosti mogli prestići ljude u pogledu sposobnosti razumnog razmišljanja - izjavio je Rattner i predstavio neke od projekata koji se razvijaju u Intelovim laboratorijima.

Rattner je predstavio dva prototipa radnih osobnih robota razvijenih u Intelovim istraživačkim laboratorijima. U jednoj od demonstracija prikazana je tehnika osjeta prije same interakcije (tzv. pre-touch) putem električnog polja ugrađenog u ruku robota. Ta tehnika predstavlja novu modalnost osjeta koju ne koriste ljudi, ali zahvaljujući kojoj ribe mogu "osjetiti" predmete i prije nego što ih dotaknu.

Nakon toga je predstavljen potpuno autonomni mobilni robot koji prepoznaje lica te tumači i izvršava generičke naredbe tipa "počisti ovaj nered", i to pomoću najmodernijeg sustava planiranja kretanja, rukovanja, percepcije i umjetne inteligencije.

Roboti se danas koriste u tvorničkim okruženjima, a dizajnirani su za izvršavanje pojedinačnih zadataka te pričvršćeni za pod. No, robotima se može udahnuti osobnost ako im se omogući kretanje i rukovanje objektima. Roboti moraju postati svjesni svoje okoline osjetilnim doživljajem i prepoznavanjem kretanja u dinamičnom fizičkom svijetu, moraju se naučiti prilagođavati novim situacijama, smatra Rattner.

Rattner je predstavio i tehnologiju WREL (Wireless Resonant Energy Link) koja se istražuje u Intelovim laboratorijima. Radi se o vezi za bežični rezonantni prijenos energije, a oslanja se na snažne uparene rezonatore. Iako još nisu riješeni mnogi tehnički izazovi ove tehnologije, njezina privlačnost je u tome što omogućuje sigurnu i učinkovitu opskrbu bežičnom energijom.

Intelovi istraživači ispituju i na koji bi način milijuni sićušnih mikrorobota (tzv. catoms) mogli poslužiti kao građa za materijal koji mijenja oblik. Kad bi se koristila kao zamjena za kućište, zaslon i tipkovnicu računala, ta bi tehnologija omogućila uređajima da mijenjaju fizički oblik u skladu s određenim načinom korištenja. Mobilno bi računalo, primjerice, moglo biti malo i držati se u džepu, promijeniti oblik u slušalicu ako se koristi kao mobilni telefon ili biti veliko i ravno s tipkovnicom za pretraživanje interneta ili gledanje filma.

Rattner je naveo da je riječ o zahtjevnom istraživačkom programu koji ipak bilježi stalni napredak. Predstavio je rezultate nove tehnologije za izradu malih polukugli od silicija pomoću fotolitografije, postupka kojim se danas proizvode silicijski čipovi. Ta tehnologija predstavlja jedno od osnovnih strukturalnih građevnih elemenata potrebnih za realizaciju funkcionalnih mikrorobota, a pojednostavit će povezivanje potrebnih računalnih i mehaničkih komponenti u jednom malom paketu poprečnog presjeka ne većeg od jednog milimetra. Kompatibilna je s postojećom masovnom proizvodnjom i omogućuje proizvodnju velikih količina takvih mikrorobota u bliskoj budućnosti.

(mp)


Predstavljena kaciga koja čita emocije

Randy Breen, direktor proizvodnje u tvrtki Emotiv Systems, predstavio je na IDF-u senzornu kacigu EPOC* koju proizvodi njegova tvrtka. Nazvana Emotiv EPOC, ta kaciga bilježi obrasce moždanih valova, obrađuje ih u stvarnom vremenu te prenosi u igru svjesne i nesvjesne misli korisnika, kao što su izrazi lica, svjesni postupci i emocije. Kada korisnik stavi takvu kacigu, njegovu misao o smijanju ili podizanju nekog predmeta u igri će izvršiti njegov avatar. EPOC trenutačno može prepoznati 30 različitih "reakcija" putem 16 senzora na tom uređaju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije