Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanje siromašnima

Indijci osmislili najjeftiniji tablet na svijetu, stoji 200-tinjak kuna

Aakash (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
05.10.2011.
u 17:08

Aakash je namijenjen studentima i učenicima u Indiji koji su dosad bili zakinuti za pristup internetu i znanju.

U Indiji je danas predstavljen Aakash, tablet za koji tvrde da je najjeftiniji na svijetu, a cijena mu je 35 dolara ili oko 200 kuna. Aakash, što u prijevodu na hrvatski znači nebo, namijenjen je studentima i učenicima u Indiji koji su dosad bili zakinuti za pristup internetu i digitalnom svijetu.

Uređaj ima zaslon osjetljiv na dodir i podržava surfanje internetom te videokonferencije. Baterija traje tri sata ima i dva USB-utora, no stručnjaci sumnjaju da će performanse biti zadovoljavajuće i navodeći kako takvi jeftini uređaji obično ne opravdavaju očekivanja.

Priliku da testiraju Aakash dobilo je 500 studenata kojima je uređaje podijelio Kapil Sibal, ministar razvoja ljudskih resursa. Vlada će, najavio je, kupiti 100 tisuća tableta, a nadaju se da će idućih godina učenicima dopremiti 10 milijuna uređaja. Ideja je dati učenicima i studentima u malim gradovima i selima diljem Indije pristup internetu i znanju te im olakšati međusobnu komunikaciju i razmjenu znanja.

– Bogati imaju pristup digitaliziranom svijetu, a siromašni i "normalni" Indijci isključeni su iz njega. Aakash će ukloniti tu digitalnu granicu – kazao je ministar.

Uređaj su razvili Indijski institut za tehnologiju i britanska tvrtka DataWind.

– Proizveli smo uređaj koji će napokon približiti jeftini internet i računala mnoštvu ljudi – poručili su iz tvrtke DataWind.

Tvrtka će ponuditi i komercijalnu verziju pod nazivom UbiSlate, koja bi se na policama trgovina trebala naći krajem godine po cijeni od 60 dolara.

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
18:05 05.10.2011.

Onaj tko se bude prvi puta koristio takvim uređajem bit će zadovoljan.

LO
lojtra1
18:24 05.10.2011.

Sviđa mi se zamisao Indijaca, usput pogađam, na stroju je OS linux! Ako prosječni hrvat iskoristi samo do 0.1% mogućnosti svoga stroja školarci i učenici u Indiji imat će dovoljno vremena da ga \"nadrastu\" kakve mu god performanse bile.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
08:11 18.10.2011.

Dok to dođe do nas.Onda na tih 35 dolara prilikom uvoza takvog uređaja,potrebita je homologacija koja košta 200 kuna,carina ,marža i ispada na kraju 200 dolara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije