Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RETRO IGRICE

Igrice koje su nam obilježile djetinjstvo, a danas ih možete igrati na svojim pametnim telefonima

Igrice
Foto: Shutterstock
1/6
27.12.2019.
u 10:34

Iako su današnji svijet videoigara bogat i raznovrstan, a igre nevjerojatno realistične, vrijedi se prisjetiti nekih bezvremenskih klasika koje i danas možemo igrati na mobilnim telefonima

Neke od njih stare su i preko četrdeset godina, ali i dalje imaju svoju publiku koja ove pionire videoigara koristi kao razbibrigu, za ubijanje dosade ili ih jednostavno igra zbog nostalgije i podsjećanja na bezbrižne dane kada smo bili djeca. Izvukli smo najpopularnije među njima.

Space Invaders

Nastala davne 1987. godine u Japanu, Space Invaders je prva videoigra u kojoj je igrač fiksno pozicioniran, a zadatak mu je ubiti što više malih zelenih. Odmah je ostvarila veliki komercijalni uspjeh, a mnogi je smatraju najutjecajnijom videoigrom svih vremena. Ljubitelji ove jednostavne i zarazne klasike i danas je mogu igrati online i na svojim mobilnim telefonima.

Pac-Man

Foto: Shutterstock

Originalna verzija arkadne igre Pac-Man pojavila se 1980. godine u Japanu i nekoliko mjeseci kasnije u Sjedinjenim Državama. Prvenstveno je bila namijenjena svima onima kojima su dosadile igre pucačine. U vrlo kratkom vremenu postala je vrlo popularna i izrasla je serijal, ali princip igranja u svima je ostao isti. Mali žuti Pac-Man prolazi labirintom, jede točkice i kolače i bježi od duhova. Zanimljivo je da je igru nemoguće završiti - posljednji nivo igre je 256, a maksimalni broj bodova 3.333.360, a igru u tom trenutku preplavi kod i igrač više ne može razaznati gdje se kreće.

SimCity

Foto: Shutterstock

Prva verzija videoigre je objavljena 1989. godine, a uslijedio je serijal sličnih igara poput među kojima je i vrlo popularna bila SimFarm. Riječ je o prvoj igri tog žanra koja je omogućila igraču da postane gradonačelnik i gradi gradove i upravlja njima. Iako je prošlo 30 godina, i dalje je vrlo omiljena kako starijim tako i mlađim generacijama, a napravljena je mobilna verzija za iOS i Android operativne sustave.

Tetris

Foto: Shutterstock

Videoigra u kojoj je glavni zadatak rotirati i slagati padajuće blokove različitih oblika sastavljena od četiri kvadratića tako da između pojedinih kvadratića ne ostaje prazan prostor. Njezin tvorac je sovjetski znanstvenik Aleksej Pažitnov. Različite verzije videoigre ubrzo su se pojavile na kućnim računalima, gotovo svim igraćim konzolama i mobilnim telefonima te stekla status jedne od najpopularnije videoigre svih vremena.

Prince of Persia

Foto: Shutterstock

Igra u kojoj vezir spašava sultanovu kćer od zlog čarobnjaka i pritom mora savladati brojne prepreke pojavila se 1989. godine, a bio je jednako popularan i među ženskom i muškom populacijom. Za mnoge je bilo frustrirajuće to što je igra bila vremenski ograničena. Princ je imao ravno 60 minuta da spasi sultanovu kći, a ako u tome ne uspije u danom vremenu, čarobnjak ju ubije. Videoigra je u to doba predstavljala senzaciju jer je imala animacije kakve do tada nisu viđene u svijetu video gaminga. Igra je doživjela brojne nastavke, a prije nekoliko godina i filmsku ekranizaciju.

Super Mario

Foto: Shutterstock

Simpatični brkati vodoinstalater Mario objavljen je 1985. godine i izrastao u seriju videoigara i medijsku franšizu čija popularnost ni danas ne jenjava. U prvoj videoigri serijala Super Mario i njegov brat Luigi žive u Kraljevstvu gljiva i spašavaju princezu i kraljevstvo od čudovišta nazvanog Bowser, a pritom skaču po različitim preprekama. Različite verzije igre napravljene su za različite platforme, a mogu se igrati i na iOS i Android uređajima.

Iako nema pregleda retro igara koji ne izazivaju dozu nostalgije, industrija videoigara je u međuvremenu jako napredovala. Tu je mnoštvo novih igara, mnoštvo turnira, a među njima svakako treba spomenuti A1 Adria Ligu powered by ESL čije se finale tradicionalno odigralo na festivalu gaming industrije Reboot Infogameru na Zagrebačkom Velesajmu. Upravo je ondje igračima omogućeno da zavire u budućnost gaminga jer se prvi puta igralo na 5G mreži. Na ovogodišnjem izdanju Reboot Infogamera u A1 5G Gaming Areni igralo se veliko finale četvrte sezone A1 Adria League regionalna esport liga koju je A1 pokrenuo 2017. u suradnji s jednom od najvećih esport organizacija na svijetu, ESL-om. Za veliko finale A1 Adria Lige na testnoj 5G mreži igrale su se dvije mobilne igre Hearthstone i Clash Royale, a natjecatelji su igrali na Huawei Mate 20X 5G uređajima. Glavne karakteristike 5G mreže su veća preuzimanja podataka i znatno manja latencija, pa se samim time otvaraju nove mogućnosti i bolje korisničko iskustvo u gamingu, a to se poglavito odnosi na činjenicu što će nove generacije mreže omogućiti vrhunski igrački doživljaj bilo gdje, čak i u pokretu. Osim igranja novih igara, 5G mreža omogući će nam svojevrsni back to the future, odnosno da isprobamo ove gamerske klasike na najnovijoj tehnologiji i doživimo potpuno novo iskustvo igre.

Sadržaj je nastao u suradnji s A1 Hrvatska

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije