Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADI U BLOCKCHAINU

IBM najavio najmanje računalo na svijetu - manje od zrna soli

Foto: IBM
1/3
21.03.2018.
u 19:36

"U sljedećih 5 godina tzv kriptografska sidra poput točki tinte ili malenih računala manjih od zrna soli bit će ugrađena u svakodnevne objekte i uređaje", poručuje IBM-ov šef istraživanja Arvind Krishna.

Današnja računala svojim dimenzijama nisu ni blizu onim divovskim kutijama iz 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća.

No, i danas superračunala znaju biti ne samo veliki po svojim procesornoj snazi, nego i u fizičkom smislu - slavno računalo Titan veliko je gotovo kao košarkaško igralište. To bi se moglo promijeniti. A nagovještaj puno kompaktnijih rješenja vidjeli smo na velikoj Think konferenciji u Las Vegasu u Americi. Ovdje je IBM najavio najmanje računalo na svijetu - tvrde da je manje od zrna soli!

IBM-ov Istraživački tim radi na prototip računalu koje će stajati samo 10 centa, a sadržavat će nekoliko stotina tisuća tranzistora. 

"U sljedećih 5 godina tzv kriptografska sidra poput točki tinte ili malenih računala manjih od zrna soli bit će ugrađena u svakodnevne objekte i uređaje", poručuje IBM-ov šef istraživanja Arvind Krishna. 

Takva računala trebala bi biti dovoljno snažna da mogu pratiti, analizirati, komunicirati pa i djelovati ovisno o podacima koje uoče. 

Namjeravaju ovakva računala koristiti kao izvore podataka za široku primjenu Blockchaina u svakodnevnim životima i poslovanju. Na primjer moći će lakše i jeftinije pratiti robu u globalnom transportu preko oceana, moći će otkrivati krađu u realnom vremenu, prevare ili nepridržavanje pravila. Moći će odrađivati i osnovne zadatke umjetne inteligencije poput popisivanja podataka. 

Dakle, možda uskoro računala nećete moći ni vidjeti, ali će vam donijeti još veće mogućnosti nego što imate danas. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije