Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Iako bolestan Steve Jobs predstavio iPad 2 s dvije kamere

Prvi uređaji doći će na police američkih trgovina već 11. ožujka, najavio je Steve Jobs
02. ožujka 2011. u 23:03 25 komentara 9 prikaza
Steve Jobs
Foto: reuters

Velikan je predstavio velikana! Steve Jobs, čelnik Applea kojemu je ostalo samo nekoliko tjedana života i s kojim se već oprostio i njegov veliki prijatelj Barack Obama, pojavio se danas nenadano na pozornici Yerba Buena centra u San Franciscu kako bi pred više od tisuću VIP gostiju i insajdera računalne industrije predstavio iPad 2, uređaj koji će, kako je najavio, ove godine zasjeniti klasična računala.

– Od travnja do prosinca 2010. prodano je 15 milijuna iPada, a 2011. bit će godina iPada 2. Dugo smo radili na ovom projektu i njegovo predstavljanje nisam htio propustiti – rekao je Jobs otvarajući predstavljanje novog uređaja dok ga je publika, podjednako oduševljena novim iPadom koliko i njegovom pojavom na pozornici, stojeći bodrila pljeskom i ovacijama.

Da Jobsove riječi imaju osnove i da je iPad 2 doista impresivan uređaj, govore već prvi podaci. Tablet novog dizajna dramatično je brži od bilo kojeg postojećeg tableta. Novi A5 čip omogućuje dva puta brži rad središnjeg procesora, a obrada grafike čak je 9 puta brža nego dosad. Ugrađene su dvije kamere, prednja i stražnja, a baterija, unatoč znatno bržim performansama tableta, traje 10 sati, kao i kod osnovnog iPada.

Prvi uređaji, uz cijenu od 499 do 829 dolara, doći će na police trgovina u SAD-u već 11. ožujka, a vjeruje se da će mjesečna proizvodnja iznositi oko 6 milijuna komada. Kako je iPad uređaj koji je Appleu u osam mjeseci prošle godine osigurao prihod od čak 9,5 milijardi dolara, vjeruje se da će iPad 2 biti još uspješniji. Zbog toga je za ovaj tablet najavljen i cijeli niz dodatnih uređaja koji će, kako je rekao Jobs, dodatno pojačati iPad iskustvo. Uz poseban HDMI videoizlaz koji omogućuje rad s tablet-aplikacijama na klasičnom kućnom televizoru, posebnu nadu polažu u Smart Cover, magnetizirano pokrivalo ekrana koje, kad je navučeno na uređaj, automatski spušta iPad 2 u stanje hibernacije.

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

 • ordinaryhandsome:

  Čovjek ima zanimljivo prezime.. voli radit, al eto, to ga je doslovce ubilo na kraju.. Vidimo se tamo Jobs.. i nadam se da ćeš i tamo radit ipadiće.

 • Avatar cro1com
  cro1com:

  E moze ovaj sada da priceka prvi je zamene dosta dobar nisam ga dobro ni razgledao.

 • billynik:

  Davno nisam vidio glupaviji uvod u članak, čestitiam \"novinaru\".