Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKVA UTRKA!

I roboti se natječu u Južnoj Koreji: Evo kako se snalaze na skijanju

roboti skijaju
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.02.2018.
u 13:39

Kako bi se kvalificirali za natjecanje roboti su morali biti humanoidnog oblika i viši od 50 centimetara.

Zimske Olimpijske igre u Pjongčangu prava su prilika da se svijetu predstavi korejska robotska tehnologija. Roboti su prisutni svugdje pa tako imaju uloge čistača kao i voditelja posjetitelja. Sudjelovali su čak i u nošenju baklje pa je tako jedan robot bušio zid kako bi kroz njega predao baklju.

Organizirano je čak i natjecanje u skijanju za robote na kojem je nagrada bila 10 tisuća dolara, a sudjelovali su instituti, sveučilišta kao i privatne tvrtke.

Roboti su imali zadatak spustiti se niz 80 metara dugu stazu Welli Hilli skijaškog resorta koji se nalazi sat vremena vožnje od Pjongčanga. Upotrebom kamera i senzora roboti su pokušavali raspoznati crvene i plave zastave te ih uspješno zaobilaziti kako bi došli do cilja, no to je bilo daleko od idealnog. Na snimkama se vidi kako roboti udaraju u ograde i vrata.

Kako bi se kvalificirali za natjecanje roboti su morali biti humanoidnog oblika i viši od 50 centimetara. Najniži među natjecateljima bio je Taekwon V koji je bio visok sam 75 centimetara, piše The Werge.

roboti skijaju
1/15

Komentara 2

PI
Pikacu
14:15 13.02.2018.

Treba jos 10-20 godina da dodu ok roboti a ne ovaj sramotni jakusevac na skijama

BM
bruno.macek1
17:03 15.02.2018.

i kaj..nakon 20 godina će se stvorit sami od sebe? pa naravno da treba razvoj jbt..kakav komentar..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije