Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

I roboti se natječu u Južnoj Koreji: Evo kako se snalaze na skijanju

Kako bi se kvalificirali za natjecanje roboti su morali biti humanoidnog oblika i viši od 50 centimetara.
13. veljače 2018. u 13:39 2 komentara 1022 prikaza
roboti skijaju
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Zimske Olimpijske igre u Pjongčangu prava su prilika da se svijetu predstavi korejska robotska tehnologija. Roboti su prisutni svugdje pa tako imaju uloge čistača kao i voditelja posjetitelja. Sudjelovali su čak i u nošenju baklje pa je tako jedan robot bušio zid kako bi kroz njega predao baklju.

'govori sporije' VIDEO Brbljavi robot ušutkan zbog prekidanja govora turskog ministra

Organizirano je čak i natjecanje u skijanju za robote na kojem je nagrada bila 10 tisuća dolara, a sudjelovali su instituti, sveučilišta kao i privatne tvrtke.

[video: 23882 / ]

Roboti su imali zadatak spustiti se niz 80 metara dugu stazu Welli Hilli skijaškog resorta koji se nalazi sat vremena vožnje od Pjongčanga. Upotrebom kamera i senzora roboti su pokušavali raspoznati crvene i plave zastave te ih uspješno zaobilaziti kako bi došli do cilja, no to je bilo daleko od idealnog. Na snimkama se vidi kako roboti udaraju u ograde i vrata.

Kako bi se kvalificirali za natjecanje roboti su morali biti humanoidnog oblika i viši od 50 centimetara. Najniži među natjecateljima bio je Taekwon V koji je bio visok sam 75 centimetara, piše The Werge.

roboti skijaju
1 / 15
roboti skijaju
Kad RONNA navodi instrumente za operativnog zahvata, operateri se doimaju kao da su asistenti Medicina i tehnologija Hrvatska pamet kreira novog neurokirurškog robota koji će skratiti trajanje operacija umjetna inteligencija Analiza IGORA RUDANA Pripremite se! Stižu umjetna inteligencija, redefinicija novca, mijenjanje genetskih uputa... Dobar pomagač Neurokirurški robot NERO pomagač je neurokirurzima
Sezona skijanja
Sezona skijanja
Kada se putovanje pretvori u noćnu moru

A1 izdvaja za Vas

  • Pikacu:

    Treba jos 10-20 godina da dodu ok roboti a ne ovaj sramotni jakusevac na skijama

  • bruno.macek1:

    i kaj..nakon 20 godina će se stvorit sami od sebe? pa naravno da treba razvoj jbt..kakav komentar..