Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOOGLE PREKIDA SURADNJU

Korisnici se pitaju što će biti s njihovim Huawei mobitelima, evo odgovora iz Kine

Huawei
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL
1/4
20.05.2019.
u 13:05

"Za pitanja korisnika Huaweija u vezi s našim koracima za usklađivanje s nedavnim postupcima američke vlade: Uvjeravamo vas da se pridržavamo svih američkih vladinih zahtjeva, usluge kao što su Google Play i sigurnosne usluge Google Play Protect i dalje će funkcionirati na postojećim uređajima Huawei."

Gospodarski rat Amerike i Kine sinoć je došao do svog vrhunca najavom iz Googlea da će prekinuti suradnju s kineskim proizvođačem mobitela Huaweijem. Huawei upotrebljava Googleov operativni sustav Android i niz Googleovih aplikacija pa su se s pravom milijuni korisnika diljem svijeta, ali i mnogi i u Hrvatskoj  zapitali što to znači za njihove uređaje i hoće li se i dalje nesmetano moći koristiti svojim mobitelima, tabletima i drugim uređajima koje potpisuju kineski brendovi Huawei i Honor. 

Dok strani mediji nagađaju da će se promjene najviše odnositi na nove uređaje (službene konkretne objave iz Googlea još nema), iz Huaweija su poslali prve službene reakcije: 

– Huawei će pružati sigurnosna ažuriranja i usluge nakon prodaje svim postojećim pametnim telefonima i tabletima Huawei i Honor, kako onima koji su prodani, tako i onima koji su na zalihama. Nastavit ćemo s izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosustava kako bismo svim korisnicima globalno pružili najbolje iskustvo – tvrde u priopćenju iz kineske kompanije, koja je 2018. godinu završila kao drugi najveći proizvođač mobilnih uređaja. 

Danas korisnici uređaja Huawei u Hrvatskoj još mogu normalno koristiti svoje uređaje i skidati Googleove aplikacije, no prema novom Googleovu stavu mogli bi ostati bez sljedećih nadogradnji operativnog sustava Android zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da Huawei stavi na crnu listu kompanija s kojima američke tvrtke ne smiju surađivati. 

O tom dijelu Huawei danas kaže: "Pridržavamo se odluke Googlea i razmatramo implikacije. Za korisnike naših usluga, Google Play i Google Play Protect i dalje će funkcionirati na postojećim uređajima Huawei."

Za pitanja korisnika Huaweija u vezi s našim koracima za usklađivanje s nedavnim postupcima američke vlade: Uvjeravamo vas da se pridržavamo svih američkih vladinih zahtjeva, usluge kao što su Google Play i sigurnosne usluge Google Play Protect i dalje će funkcionirati na postojećim uređajima Huawei."

Dakle, Huawei tvrdi da će Googleov softver za skidanje aplikacija i sigurnosne postavke i dalje biti aktivni na postojećim mobitelima i drugim uređajima iz te kompanije. No time su neizravno i potvrdili da sljedeće verzije tih uređaja vjerojatno neće smjeti koristiti Googleov softver, nego da će Kinezi u svoje nove uređaje plasirati vlastiti softver ili softver otvorenog koda.

Ključne riječi

Komentara 38

BJ
BBB Jarun
13:21 20.05.2019.

Sad ćemo vidjeti kako će regirati korisnici. Hoće li okrenuti leđa huaweiu nakon raskida s googleom, ili će idalje nastaviti koristiti i kupovati njihove uređaje s drugačijim OS i aplikacijama.

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
13:31 20.05.2019.

Huawei je Amerima postao suvise jak-zato zele da ga uniste...

Avatar Inati_se_slavonijo
Inati_se_slavonijo
14:23 20.05.2019.

Amer zaboravio da se njegovi Apple uređaji u potpunosti proizvode u Kini. Neće im biti svejedno kad Kinez krene uši zavrtati. Samo što će zbog njihove bahatosti nastradati krajnji korisnici- a to smo mi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije