Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TROSTRUKA KAMERA

Huawei P20 Pro: Testirali smo novu moćnu kameru u noćnim uvjetima

Huawei P20 Pro
Foto: Danijel Lijović
1/22
22.04.2018.
u 18:40

Uz fantastičnu kameru, pogotovo u noćnim uvjetima i jaku bateriju ovaj model je sjajan smartfon i mogao bi biti vrlo konkurentan na tržištu.

Kineski mobiteli već nekoliko godina postaju sve bolji i dobivaju na popularnosti među širim brojem korisnika. Među njima prednjači Huawei koji ulaže velike resurse kako bi ušao u premium sektor pametnih telefona i ne krije da želi jednog skoro dana zasjesti na 1. mjesto na tržištu. Stoga smo s posebnim iščekivanjem isprobali njihov najnoviji flagship Huawei P20 Pro.

Već modelom Mate 10 Pro (u prosincu stigao u Hrvatsku) Huawei je potvrdio da može proizvesti model koji će i dizajnom i performansama izazivati najbolje mobitele na tržištu, a još je uvijek povoljniji od Samsunga i Applea (6499 kuna).

Što smo novo dobili u novom flagshipu? Ukratko, P20 Pro po dizajnu je uvjerljivo dosad najljepši Huaweijev model, baterija mu je iznimno pouzdana, a kamera mu je još moćnija od hvaljenog Matea 10 Pro.

Kamera stvara novi trend

Upravo je kamera najveći fokus nove serije P20. Glamurozno najavljena prva svjetska konfiguracija s 3 objektiva uzbudljivo je rješenje. Puno toga novoga odvija se i u pozadini – odnosno u inteligentnoj obradi fotografija. Kirin 970 čipset s neuronskom procesnom jedinicom omogućuje iskorištavanje strojnog učenja u svrhu boljeg pogađanja boja i oštrijih fotografija i sve to izvodi – trenutačno. Senzori su pripremljeni za cijeli niz situacija u različitim okolinama pa brzo automatski prilagođavaju boje.

No, najveći iskorak ostvaren je u fotografiranju u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Zaboravite fotke na kojima se noću ništa ne vidi, P20 Pro odlično 'vidi u mraku' i daje efektne fotografije - kao da ima blještavi čaroban štapić u rukavu!

Foto: Danijel Lijović
Impresivni rezultat noćne fotografije snimljene malo prije 21.00 sat u Zagrebu: Osvjetljenje, boje, detalji i bistrina!

Koristeći posebnu opciju za snimanje po noći (ne crno-bijelo), dobivate mogućnost da snimate fotografije s duljom ekspozicijom – odnosno tada se propušta više svjetla kroz nekoliko sekundi (okidanje je u to režimu snimanja automatski namješteno na 3 ili 6 sekundi). Za to vam je prije trebao stativ jer, koliko god da ste mirni, ruke vam se uvijek tresu. No Huawei je to sada uspio riješiti na dovoljnoj razini da i takve fotografije možete snimiti iz ruke uz pomoć AI tehnologije stabilizacije.

Hoće li Huawei s trostrukom kamerom pokrenuti novi trend smartfon kamera?

Pojačana je i selfie kamera, no njome sam ipak bio nešto manje zadovoljan. P20 Pro automatski će vam ponuditi dodatne efekte za snimanje portreta poput bluranja pozadine i uljepšavanja, no pritom fotografije znaju ispasti nekako mekše, manje oštre i pomalo izvještačeno (te opcije možete deaktivirati).

Varijanta bluranja pozadine većinom ispadne iznimno efektna iako mi se nekoliko puta dogodilo da mi u bluranju nestane dio ruba lica.

Dodavanje trećeg telefoto objektiva donosi trostruki optički zum. I u praksi to uopće ne ispada loše, no nije baš preporučljivo za zumiranje više od 5x jer će tada biti previše šuma na fotografijama. To sam imao prilike iskusiti fotografirajući suprotnu tribinu na meču Davisova kupa u Varaždinu.

Foto: Danijel Lijović

Kamera je dovoljno dobar i za snimanje sporta, ali ne očekujte da u toj kategoriji može zamijeniti profesionalne SLR kamere

I zumirane fotke ispast će vam dovoljno dobro za Instagram i Facebook, ali ako ih pogledate pobliže na računalu, primijetit ćete da se uz veće zumiranje gubi dosta detalja, no to je i očekivano.

Foto: Danijel Lijović
Kamera nije možda najbolja u makro snimanju, ali i u takvim uvjetima dobiju se više nego pristojni rezultati

Jaka baterija i brzo punjenje

Za razliku od Matea 10 Pro, P20 Pro malo je uži i zato bolje leži u jednoj ruci, a 6,1-inčni OLED zaslon vrlo je efektan i na tragu iPhonea X iako još nema tako detaljnu razlučivost.

No možda zahvaljujući i tome Huaweijevi flagship modeli još uvijek imaju veliku izdržljivost baterije (4000 mAh). Lako se ulazi u drugi dan korištenja i nema onog osjećaja panike da će se mobitel ugasiti pred kraj dana. Punjenje je također vrlo brzo, za punjenje od 0 do 100 posto trebalo mi je 98 minuta (uz ugašen uređaj). S tim da je od toga barem pola sata trebalo za tih zadnjih 5-6 posto pa zapravo već nakon 30-45 minuta punjenja mirni ste za cijeli dan korištenja. Preciznije, u pola sata punjenja (od potpuno praznog) baterija mi se napunila na 56 posto, a u 67 minuta na vrlo zadovoljavajućih 90 posto. Šteta jedino što nema i varijante za bežično punjenje kao kod Samsunga...

Preporučujem da uz uređaj odmah kupite i zaštitnu masku iako ćete time pokriti vrlo efektno dizajniranu stražnju stranu mobitela. No to blještavilo bez zaštite ćete lako ogrepsti, što se meni dogodilo u samo nekoliko dana nošenja u džepu...

Ovaj model nema problema s performansama, sve zadatke obavlja iznimno brzo uz snažan procesor i 6 GB radne memorije. Huawei tvrdi da se s vremenom ta brzina neće smanjiti, kako to inače zna biti s mobitelima, jer i tu uskače umjetna inteligencija. 

Ovaj model dolazi s najnovijim Android 8.1 operativnim sustavom Oreo, no dolazi i zajedno s prilagođenim Huaweijevim EMUI sučeljem za koji treba malo navikavanja. Kod EMUI sučelja zna biti i potekoća u namještanju pregleda notifikacija, koje se znaju izgubiti u (pre)kompliciranim načinima štednje baterije

Iako je i Huawei počeo dizati cijenu svojim top modelima, i dalje su po cijeni konkurentniji od Samsunga te pogotovo Applea. Uz fantastičnu kameru, pogotovo u noćnim uvjetima i jaku bateriju ovaj model je sjajan smartfon i mogao bi biti vrlo konkurentan na tržištu.

Komentara 2

Avatar ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
ɹǝɟɹns‾ɹǝʌןıs
20:04 22.04.2018.

Jos samo da Hrvati prestanu vjeroavt u partinaze ustase mercedes bmw apartman na moru iphone sony i sve te marke kavu na špici za 15 kuna DAJ PARE ZA NIŠTA OSIM ZA IME ... i imali bi 290 000 manjee blokiranih građana

IV
Ivona3
13:44 16.05.2018.

Znači kamera je predobra, vrhunska. Ne mogu vjerovati da je izašao mob sa ovako dobrom kamerom, svi ga reklamiraju i fakat nije preskup. Zapikirala sam ovaj plavi iz mobisa: https://www.mobis.hr/proizvodi/mobiteli/huawei-p20-lite-plavi-4434/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije