Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Huawei nije prognan iz EU, označen je kao visokorizičan

Budući da je 5G od strateške važnosti za EU, kibernetička sigurnost jedna je od stavki koju EK želi kontrolirati na jedinstvenoj osnovi, stoga je Komisija jučer objavila i niz zajedničkih alata za kreiranje kibernetičke sigurnosti koje članice trebaju usvojiti do 30. travnja a do 30. lipnja izvijestiti o postignućima.
30. siječnja 2020. u 09:31 1 komentara 286 prikaza
Foto: Reuters

Europa nije prognala kineskog tehnološkog diva Huaweija sa svog tržišta, ipak, označila ga je kao visokorizičnog dobavljača telekomunikacijske opreme s preporukom zemljama članicama, da takve dobavljače, ograniče ili potpuno izbace iz svoje osnovne ili osjetljive infrastrukture.

5G mreža peta generacija Europska Komisija objavila preporuke za izbjegavanje sigurnosnih rizika 5G

Preporuke o odabiru 5G dobavljača opreme su neobvezujuće i s njima su suglasne svih 28 zemalja članica. Smjernice pozivaju zemlje EU da procijene rizik dobavljača na nacionalnoj razini ili razini EU. Pri tom se zemljama članicama također savjetuje da koriste više pružatelja usluga 5G mreža, a ne da ovise o jednoj tvrtki.

Kinezi zadovoljni s EU

Iako je Europska unija djelomično oštetitila kineskog dobavljača s preporučenim ograničenim pristupom istodobno je iskazala neposluh spram traženja i lobiranja Sjedinjenih Država, koje su u ime savezništva inzistitrale da EU potpuno izbaci kineske proizvođače opreme s tržišta.

Boris Johnson Velika Britanija odlučila Boris Johnson dao zeleno svjetlo Huaweiju za gradnju dijela 5G mreže

Kinesko zakonodavstvo koje svojim tvrtkama nalaže da im moraju omogućiti uvid u podatke najsporniji je dio koji brine Europljane, dok su Amerikanci jasni – Huawei je za njih špijunska tvrtka s kojom ne žele poslovati te su je i stavili na crnu listu, uz očekivanja da ostatak svijeta učini isto.

U Huaweiju su, pak, zadovoljni ishodom europskog odlučivanja, te kažu: “Iz odluke Europske komisije nedvosmisleno proizlazi kako kompaniji Huawei neće biti zabranjeno sudjelovanja u natječajima za izgradnju mreže nove generacije. Znakovito je i to kako je priopćenje europskih čelnika uslijedilo samo dan nakon što je identičnu odluku objavila Velika Britanija koja za dva dana i službeno napušta Europsku uniju. Huawei pozdravio je odluku Europske komisije s tezom kako je taj racionalan potez jamac digitalne budućnosti europskog kontinenta ali i njegovog gospodarskog rasta”. Velika Britanija u utorak je odlučila dopustiti Huaweiju da isporučuje opremu za neosjetljive dijelove svoje 5G mreže istovremeno je ograničila telekomima udio koji Huawei smije imati u opremi koju postavljaju na 35 posto i, poput jučer EU, proglasila ih visokorizičnim dobavljačem.

Odjeci - Davos 2020: Kako potaknuti inovacije u digitalnoj ekonomiji na temelju 5G tehnologije

Sigurnosni paket alata

Budući da je 5G od strateške važnosti za EU, kibernetička sigurnost jedna je od stavki koju EK želi kontrolirati na jedinstvenoj osnovi, stoga je Komisija jučer objavila i niz zajedničkih alata za kreiranje kibernetičke sigurnosti koje članice trebaju usvojiti do 30. travnja a do 30. lipnja izvijestiti o postignućima. Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je kako Europa ima sve što je potrebno da bi bila predvodnica u tehnološkoj utrci. Bilo da je riječ o razvoju ili uvođenju tehnologije 5G, naša je industrija već odmaknula daleko naprijed. Izvršna potpredsjednica EK Margrethe Vestager prisnažila je kao će 5G doprinos biti pozitivan, ali samo ako se pobrinemo za sigurnost mreža. Tek tada će digitalne promjene koristiti svim građanima. Tehnologija 5G, čiji se globalni prihodi u 2025. procjenjuju na 225 milijardi eura, ključna je za konkurentnost Europe na globalnom tržištu, a njezina kibersigurnost presudna je za postizanje strateške autonomije Unije, smatraju u Komisiji.

Toni Kukoč
Legenda Bullsa
Proslavljeni Hrvat prodao kuću za skoro 6 milijuna kuna, pogledajte o kakvoj je ljepoti riječ
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • znam:

    Ministar za državnu upravu Rudy Medved najavio je da Slovenija službeno odgađa primjenu 5G u svojoj zemlji "zbog mogućih utjecaja EMF-a na zdravlje."