Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECENZIJA

Huawei MATE 20 pro – broj 1 na listi želja ovog Božića

Huawei Mate 20 Pro
Foto: VL
1/4
08.11.2018.
u 12:21

Novi Huaweijev telefon ne izgleda samo dobro izvana, oduševiti će i svojim mogućnostima.

Danas na testu imamo jedan od najambicioznijih telefona do sada, Huawei Mate 20 Pro. Sa Kirin 980 chipsetom, fenomenalnim displayem i pametnom kombinacijom čak 4 kamere, jasno je da Huawei cilja na sam vrh ljestvice najboljih telefona.

To je očito od prvog trenutka kada uzmete telefon u ruke, osim što odlično izgleda, odlično leži i u ruci. Napravljen je od stakla sa blago zakrivljenim rubovima i nema bojazni da će iskliznuti. Definitivan skok u odnosu na prethodnu generaciju. Telefon je prepun zanimljivih featura pa krenimo od najočitijeg. 6.39-inch OLED, QHD+ HDR display sa rezolucijom 3120 x 1440 piksela i cca 538 ppi. HDR omogućuje prikaz jasnih i bogatih boja te je pravi užitak za gledanje videa i fotografija, čak i po jakom suncu.

Zaslon također skriva i fingerprint scanner, nešto što većina proizvođača još uvijek nije implementirala u svoje flagship uređaje.

Huawei Mate 20Pro ima opciju i otključavanja telefona prepoznavanjem lica koja radi besprijekorno.

Kapacitet baterije je više nego dovoljnih 4,200 mAh koji će se uz Huaweijev SuperCharge 40w napuniti do 70% za pola sata.

Činjenica da je napravljen od stakla omogućuje mu podržavanje bežičnog punjenja i to do 15w sa originalnim punjačem, što je svakako pohvalna brojka. U praksi to znači da će u otprilike pola sata napuniti 30% baterije što je vrlo praktično ako trebate dopuniti mobitel. Još jedan trick koji su inženjeri u Huaweiu ugradili je mogućnost punjenja QI – enabled uređaja jednostavnim prislanjanjem na poleđinu Mate 20 Pro-a.

Srce uređaja je Huaweiev Kirin 980 chipset, prvi njihov chipset koji koristi sofisticiranu 7 nm arhitekturu i to je jako bitna stvar. Drugim riječima, ta arhitektura inženjerima omogućuje da naprave procesor koji se manje zagrijava, ima bolje performanse i troši manje baterije u odnosu na prijašnje generacije.

I to se vidi u svakodnevnom korištenju telefona, u kombinaciji sa 6 GB rama koji kuca na 2133 mhz, Mate 20 Pro je fluidan, nema zastajkivanja i možete pokrenuti sve najnovije igre i aplikacije u punoj rezoluciji ekrana.

Prilikom svakidašnjeg korištenja nismo primjetili jače zagrijavanje uređaja dok se kod pokretanja intenzivnijih aplikacija osjetilo zagrijavanje nakon dužeg korištenja ali ništa značajnije što bi utjecalo na performanse.

I najbolju stvar ostavljamo za kraj. Kamera na telefonu je jednostavno izvrsna. Dapače, ovo je telefon koji bi mogao biti pobjednik raznih foto testova na kraju godine.

U pomalo neobičnoj konfiguraciju u odnosu na dosadašnje izvedbe, Huawei se odlučio na 3 stražnje kamere kao i na P20 pro. 40 MP glavna kamera, 8 MP telefoto kamera i 20 MP ultra široka kamera. Za selfie je zadužena 20 MP kamera.

Uređaj sam prebacuje sa kamere na kameru ovisno o zoomu koji odaberete i to radi jako dobro.

40mp kamera je ista kao i na P20 pro modelu, 27 mm ekvivalent objektivom sa velikim senzorom i 1.8 blendom. Kamera ustvari nema 40 MP već samplira 10 mp fotke ali to radi jako dobro. Ovo će najvjerojatnije biti kamera koju ćete većinu vremena koristiti.

Telephoto kamera ima malo sporiji objektiv sa blendom f2.4 i ekvivalentom objektiva žarišne duljine 80mm. Za portrete i slikanje detalja, ova kamera daje puno više od normalne, bez obzira na megapiksele. Izvrsna stabilizacija slike također pomaže da slike ispadnu oštre i u uvjetima lošeg osvjetljenja. Dodajte tome još i efekte zamućivanja pozadine i dobiti ćete skoro pa profesionalne fotke.

Novost je super široka kamera daje perspektivu 16 mm objektiva i daje fenomenalne slike ako volite slikati prirodu i uhvatiti što više toga u kadar. Huawei je ovom kamerom izbacio monokromatsku kameru iz modela P20 pro te napravio odličan potez kojim će privući sve ljubitelje landscape fotografije. Osim novog pogleda na svijet u koji se mnogi zaljube, kamera daje i novu super makro mogućnost snimanja na udaljenostima od samo 2.5 cm.

Foto: VLm

Slike su vrhunske kvalitete i oduševljavaju detaljima i dinamičnim rasponom. Nemojte se zavaravati samo megapikselima, fotke sa Mate 20 pro su pune boja i detalja. Umjetna inteligencija prepozaje kadrove koje slikate pa automatski prilagođava kontrast i boje pojedinoj sceni. Na muci se junaci poznaju, a u slučaju kamera na mobitelima to je uglavnom slabo osvjetljenje. Pogledajte većinu slika koje ste uslikali na raznim izlascima navečer ili u zatvorenom prostoru.

Mate 20 Pro zadržava detalje čak i pri višim ISO osjetljivostima, noise reduction je očit ali napravljen je dobar balans između detalja i smanjenja šumova. A u night modeu smo uspjeli napraviti i fotke sa ekspozicijom od 5 sekundi iz ruke, nešto što je do nedavno bilo nezamislivo za mobitele.

Tu je i pro način rada ako želite sami sve kontrolirati ali telefon jako dobro sam raspoznaje scene i automatski prilagođava postavke tako da nećete imati potrebu popravljati slike.

Važno je naglasiti da jedna kamera ne isključuje drugu već potiče kreativnost. Sa glavnom kamerom ćete uslikati predivne portrete i slike hrane ali 8 mp telephoto će dati drugačiju perspektivu. Ista stvar je i sa širokokutnom kamerom, nećete biti ograničeni samo na zalaske sunca na omiljenom mjestu, kada shvatite da možete ugurati 10 ljudi u kadar u skučenom prostoru pitati ćete se kako ste do sada snimali izlaske i dječje rođendane.

Za prednju kameru na raspolaganju imate 24 mp sa fiksnim fokusom i raznim beautyfie mogućnostima. Voljeli bi vidjeti automatski fokus ali nakon prvih par pokušaja smo našli dobru udaljenost na kojoj moramo držati telefon da bi sve bilo oštro.

Foto: VLm

Što se tiče videa, situacija je slična kao i kod fotoaparata, 4K snimke se snimaju sa 30fps-a, prepune su detalja i bogatih boja. Šteta što nema 4K 60 fps opcije ali zato ima odličnu super slow motion snimku od 960 fps-a u 720p. Super slow motion je ograničen na 10 sekundi, 2 sekunde normalne snimke prije i poslije te 6 sekundi samog slow motiona. Ako vam je to iz nekog razloga pre ograničavajuće, uvijek se možete prebaciti na redovne slow motion snimke od 240 i 120 fps-a gdje ste ograničeni samo raspoloživom memorijom. Zanimljiva je također i AI cinema mode koja snima crno bijele snimke međutim ljude i ljubimce prepoznaje i snima u boji. Svi ljubitelji sin citya će doći na svoje jer videi izgledaju jedinstveno i već vidimo novi trend.

Moramo priznati da je Huawei s ovim modelom napravio još jedan korak ka pozicioniranju branda među najbolje proizvođače. Vidi se da u Huaweiju slušaju svoje korisnike i prate njihove potrebe jer ovaj telefon je korak naprijed u svim segmentima u odnosu na prethodne, od dizajna, mogućnosti, futureproof chipseta do kamera koje su spremne za bilo koju situaciju.

Da, svi flagship modeli koštaju, ni Mate 20 pro nije iznimka ali treba uzeti u obzir koliko toga pruža. Ovo je jedan od telefona sa najviše mogućnosti koje smo isprobali do sada, te u kombinaciji sa izvrsnom kombinacijom svih kamera i superbrzim chipsetom, za nas predstavlja jedan od konkurenata za telefon godine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije