Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEHNOLOŠKI DIV

Huawei – krivac ili žrtva tehnosukoba Kine i SAD-a

An employee uses a Huawei P40 smartphone at the IFA consumer technology fair, in Berlin
Foto: MICHELE TANTUSSI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
07.09.2020.
u 09:09

Hladni rat između SAD-a i Kine posebno je vidljiv u tehnološkom sektoru, u kojem Trumpova administracija brani trgovanje.

Kad je Ren Zhengfei, bivši časnik kineske vojske, 1987. osnovao tvrtku Huawei u posebnoj ekonomskoj zoni kineskoga grada Shenzhena, malo je tko tada mogao i pomisliti da će nekoliko desetljeća kasnije ta tvrtka postati jedna od perjanica kineskoga gospodarskog razvoja i svjetski tehnološki div, i to upravo onaj kojeg Washington vidi kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Kine sada se bez okolišanja mogu nazvati hladnim ratom. Kako je nedavno kazao američki državni tajnik Mike Pompeo, na odnose dviju zemalja doista se može primijeniti analogija hladnog rata iako su, kazao je, izazovi drukčiji.

– Od hladnoga rata razlikuju se po tome što nam je nasuprot zemlja od 1,4 milijarde ljudi – rekao je Pompeo. – Izazovi su drukčiji, gospodarski – dodao je govoreći o potezima koje je povukla Trumpova administracija kako bi ograničila djelovanje kineskih tvrtki.

Špijuniranje i lobiranje u EU

I tu se opet vraćamo na Huawei, prvog javno označenog neprijatelja sigurnosti SAD-a, koji nije usamljen, tu je i aplikacija TikTok, odnedavno i Konfucijevi instituti na američkim sveučilištima. Napete odnose nitko više ne skriva niti ih umata u diplomatski celofan. Optužbe za špijunažu nemilice pljušte iz SAD-a. A upravo je Pompeo nedavno bio i na europskoj lobističkoj turneji te zagovarao i nagovarao zemlje EU da se odreknu Huaweija i “kineskog društva” u ime sveopće sigurnosti.

Slovenija je, primjerice, pristala stati uz bok SAD-u, Velika Britanija je, nakon duljeg nećkanja, također otkazala suradnju Huaweiju. Berlin još vodi diplomatsku igru. Huawei je svakako vodeći svjetski igrač kada se radi o mobilnim telefonima, no u fokus je došao kao proizvođač telekomunikacijske opreme, posebice za 5G mreže. Huawei je i prije dolaska Trumpa na vlast bio pod svojevrsnim nadzorom američkih službi. Ipak, kao početak sukoba, za koji nema naznaka da će jenjati u skoroj budućnosti, smatra se uhićenje financijske direktorice i kćeri osnivača Huaweija potkrajem 2018. Meng Wanzhou uhićena je u Kanadi na zahtjev SAD-a pod optužbom za špijunažu i kršenje sankcija nametnutih Iranu.

Dvije godine kasnije, Meng je i dalje u kućnom pritvoru, a Huawei je na crnoj listi SAD-a. Iako se u početku činilo da će se trgovinski sukob između Kine i SAD-a zaustaviti ili ublažiti, to se nije dogodilo. Naprotiv, ojačao je. Ljetos je američkim tvrtkama potpuno zabranjeno trgovanje s Huaweijem. Posljedice trpe obje strane, posebice poslovne, primjerice na tržištu čipova i poluvodiča. A kada se pak radi o smartfonima, u što je Huawei uložio velik novac za razvoj, inovacije i promociju, po tome je i dalje na samom vrhu, prije svega u Kini, kao najvećem tržištu.

Na europskom tlu je poprilično hendikepiran, no svim silama trudi se da to ne bude vidljivo. Google je, naime, ukinuo licenciju za Huaweijeve mobitele, počevši s modelom Mate 30. Taj model, kao i neki noviji, više nema predinstaliran operativni sustav Android. Nade da će Google vratiti Android, odnosno da će Trump odustati od sukoba s Kinom, gotovo i nema, pa i ako Trump ne osvoji sljedeći mandat.

Huawei ne odustaje

Ipak, Huawei gura svoju priču naprijed. Već dvije godine, premda je iznimno pojačao svoje PR aktivnosti i upozorava sve države-klijente da bez njega neće moći napredovati, zapravo je pasivno uporan. Izbacuje nove proizvode i pritom nalazi načina da zakrpa nedostatke.

Umjesto Google servisa i Trgovine Play, kako poručuju iz hrvatskog ureda, novi uređaji dolaze s Huaweijevim mobilnim servisima, dok je Huawei AppGallery trgovinu moguće preuzeti i instalirati na sve uređaje s Android operativnim sustavom. Dodaju da Huawei ulaže velike napore kako bi razvio AppGallery na globalnoj, ali i lokalnoj razini. U AppGalleryju su već dostupne poznate globalne aplikacije TikTok, Snapchat i Microsoft Office, kao i aplikacije pet najvećih domaćih banaka, inovativne bankarske aplikacije Keks Pay i Telekom banking, aplikacije medija i telekom operatora, Bolt, te brojne druge aplikacije.

Iako se govorilo da stariji Huaweijevi mobiteli neće moći ažurirati softver odnosno Android, Huawei tvrdi da će za sve svoje uređaje osigurati ažuriranje sustava i sigurnosne zakrpe. Kompanija će i ubuduće korisnicima pružati usluge ažuriranja softvera za mobilne telefone, a EMUI 10.1 korisničko sučelje na njegovim se uređajima može koristiti od kraja lipnja.

Ključne riječi

Komentara 2

AR
arwin
12:38 14.09.2020.

Svjedočimo sumraku Pax Americane. Sankcije USA Huaweiju su samo jalovi pokušaji gašenja šumskog požara čašom vode.

CR
CrniMačak
09:23 07.09.2020.

Odlični uređaji. Ja već tri promijenio i žena dva. Šteta ovo sve sa Amerikom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije