Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Huawei i Hrvatska pokrenuli suradnju na području digitalne transformacije

Uz smart city rješenja, na čemu će Hrvatska surađivati s Huaweijem, ta kompanija razvija i naprednu digitalnu platformu pogonjenu umjetnom inteligencijom, koja se može koristiti u nizu sektora, od zaštite okoliša, javne sigurnosti i prometa do javnih usluga, obrazovanja i poljoprivrede.
10. travnja 2019. u 20:44 3 komentara 373 prikaza
Huawei
Foto: PR
Pogledajte galeriju 1/5

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva i kineska kompanija Huawei potpisali su memorandum kojim se želi potaknuti suradnja Hrvatske i te kineske kompanije na područjima digitalizacije i digitalne transformacije, navodi se u zajedničkom priopćenju državnog ureda i Huaweija.

Nikolina i Vidoje Ristović wow Starija kći Nikoline Ristović postala je prava ljepotica! Evo kako danas izgleda

Memorandum su potpisali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić i direktor Huawei Technologiesa Hrvatska Zhang Heng, u sklopu posjeta kineskog izaslanstva Hrvatskoj i uoči skupa "16+1 Croatia Summit 2019", koji će u Dubrovniku okupiti šefove vlada 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine.

"Memorandum podrazumijeva kontinuiranu komunikaciju i jačanje suradnje između Huaweija i Hrvatske na području razvoju rješenja iz 'smart city' područja, ali i šire razmjene stručnih znanja, industrijskih standarda te korištenja mogućnosti sudjelovanja stručnjaka na vodećim konferencijama i seminarima o digitalnim tehnologijama u Hrvatskoj i u Kini", navodi se u priopćenju.

crna rupa Povijesni trenutak Ovo je prva fotografija crne rupe! 'Izgleda poput vatrene kugle'

Oba potpisnika izrazili su zadovoljstvo memorandumom, pri čemu se Heng iz Huaweija nada da će to, kako je kazao, "ojačati suradnju Huaweija i Hrvatske i na najbolji način pokazati vrijednost koju Huawei može ponuditi u digitalnoj transformaciji zemlje", dok je Gršić poručio kako vjeruje da će Hrvatska "kroz tu suradnju ostvariti znatno brži rast i razvoj digitalnog društva i gospodarstva, pogotovo što je Huawei jedna od najvećih globalnih kompanija koja ima prihod od 107 milijardi dolara i godišnje ulaže između 15 i 20 milijardi dolara u istraživanje i razvoj".

Uz smart city rješenja, na čemu će Hrvatska surađivati s Huaweijem, ta kompanija razvija i naprednu digitalnu platformu pogonjenu umjetnom inteligencijom, koja se može koristiti u nizu sektora, od zaštite okoliša, javne sigurnosti i  prometa do javnih usluga, obrazovanja i poljoprivrede.

Plenkovićeva i Lijeva supruga obišle Plitvice, Cheng Hong oduševljena:

Huawei
1 / 10
Tijekom prvog službenog posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Hrvatskoj, organiziran je i damski program za supruge kineskog i hrvatskog premijera, gospođe Cheng Hong i Anu Maslać Plenković, koje su obišle Nacionalni park Plitvička jezera.
GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
  • gragakarlovac:

    dolaze špijuni. nedam se da necemo imati njihove standarde za tvornice i posao

  • lukathereem:

    Oderat će nas.. Pa to će milijarde naplatiti, pakiram kofer bok