Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

HT u Samoboru demonstrirao 5G mrežu

Implementaciju 5G tehnologije HT realizira koristeći uspješno moderniziranu mobilnu mrežu, u što su prošle i ove godine investirali više od milijardu kuna.
20. ožujka 2019. u 13:15 3 komentara 492 prikaza
Samobor: Hrvatski Telekom demonstrirao brzinu 5G mreže
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Hrvatski telekom (HT) u srijedu je u Samoboru demonstrirao 5G mrežu u stvarnom produkcijskom okruženju koristeći komercijalnu radijsku i jezgrenu 5G opremu i funkcionalnosti, a osim u Samoboru fokus će biti na još dva "5G područja", Osijeku i otoku Krku, izvijestili su u srijedu iz HT-a.

Boris Drilo USUSRET 5g-u Razvijamo gigabitnu mrežu i stvaramo uvjete za 5G. Kakve nam to prilike otvara?

"U implementaciji 5G mreže Hrvatska ide ukorak s najrazvijenijim zemljama, a ta nova tehnologija donosi nove mogućnosti vezane uz razvoj umjetne inteligencije, interneta stvari i širokopojasnog pristupa internetu, kao i velike mogućnosti za aktivaciju potencijala i daljnjeg gospodarskog razvoja lokalne zajednice", ističu iz HT-a.

Napominjući kako su u Europi među prvima implementirali 5G tehnologiju, iz HT-a poručuju da će time u Hrvatskoj nastaviti s dinamikom kojom će se razvijati 5G tehnologija i koju će omogućiti budući 5G regulatorni okvir.

"U HT-u smo ponosni na razvoj i kvalitetu naše mobilne mreže, a implementacijom 5G tehnologije u stvarnim uvjetima otvaramo vrata 4. industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj. Vjerujemo da time možemo aktivirati potencijal svih krajeva Hrvatske, kao i potaknuti pozitivne gospodarske trendove te otvoriti nove mogućnosti za bolje uvjete života građana", istaknuo je član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a Boris Drilo.

5G Barcelona Izvedena prva kirurška operacija putem 5G mreže

Dodaje da nova tehnologija Samoboru i okolici može dati dodatni poticaj razvoju industrijskog, obrtničkog i turističkog potencijala, dok Osijeku i Krku, kao sredinama udaljenima od najrazvijenijeg zagrebačkog prstena, 5G tehnologija otvara nove razvojne perspektive.

Implementaciju 5G tehnologije HT realizira koristeći uspješno moderniziranu mobilnu mrežu, u što su prošle i ove godine investirali više od milijardu kuna.

U odnosu na postojeću 4G tehnologiju, 5G donosi značajan napredak, a glavne oznake te tehnologije su velika brzina po korisniku (preko 1Gbps), izrazito brzi odziv mreže od svega nekoliko milisekundi te veliki kapacitet u smislu broja korisnika i istovremeno povezanih uređaja. Nova tehnologija donosi nove mogućnosti i za razvoj umjetne inteligencije, interneta stvari i širokopojasnog pristupa internetu, a otvara široku primjenu i u industriji, poljoprivredi, obrazovanju i zdravstvu.

Huawei Mate X MWC Barcelona Preklopni i smartfoni koji 'idu' na 5G u fokusu svjetskog sajma mobilne industrije

Usporedo s testiranjem 5G mreža, razvijaju se i razni 5G uređaji, čija se prva dostupnost najavljuje za drugu polovicu ove godine, zaključuju iz HT-a.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

  • dr Luigi:

    Živim u Rijeci nemam pošteni signal ni brzinu za 4G ,mogu samo misliti kakav je u manjim sredinama i o kakvom vi 5G pričate.

  • folerx:

    Lopine. 4G nije iskoristen niti 5% u HRV jer signala nema nigdje a vi vec pricate o 5G???!!!

  • znam:

    Boris Drilo: 5G tehnologija jos nije testirana da sigurna po zdravlje ljudi i u mnogim zemljama postoji otpor tome dok se ne ispita. U HR, nazalost ima vise antena na bolnicama nego u bilo kojoj drzavi u svijetu. Postoji vise ... prikaži još!e od 8,000 znanstvenih radova koja govore o stetnosti bezicne tehnologije; u nasoj drzavi teleoperateri mogu raditi sto hoce.