Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova optička mreža na području 10 županija

HT omogućuje širokopojasni pristup internetu za 150 tisuća novih korisnika

Hrvatski Telekom
Foto: THOMAS OLLENDORF
30.11.2022.
u 15:11

Na području deset županija Hrvatski Telekom intenzivno radi na projektima izgradnje širokopojasnog pristupa sljedeće generacije (eng. Next Generation Access – NGA). Time će do kraja 2023. godine za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih područja diljem Hrvatske omogućiti brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu.

Riječ je o realizaciji 13 Sporazuma o partnerstvu čime u digitalizaciju dijelova Hrvatske, na kojima trenutno takva infrastruktura ne postoji Hrvatski Telekom ulaže 328 milijuna kuna vlastitih sredstava za vrijeme provedbe projekata, dok ukupna vrijednost ulaganja uključujući i EU sredstva iznosi 651 milijun kuna.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes.

”Kvalitetna optička infrastruktura i brzi internet preduvjet su trenutnog i budućeg razvoja te osiguravanja bolje kvalitete života naših sugrađana. Kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, kontinuirano radimo na povezivanju svih njezinih dijelova i gradimo mrežu u velikim i malim gradovima, prigradskim i ruralnim područjima. U sklopu ovih projekata, omogućavanjem brzog interneta u dijelovima Hrvatske u kojima on dosad nije postojao, za 150.000 korisnika osigurat ćemo preduvjete za jačanje gospodarske djelatnosti i stvaranje bolje budućnosti uz korištenje najmodernijih tehnologija današnjice. I u narednom razdoblju ostajemo fokusirani na naše investicije u razvoj mrežne infrastrukture, osobito u optiku i 5G, koje su okosnice digitalizacije društva i gospodarstva Hrvatske”, izjavio je Boris Drilo, član Uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Realizacijom ovih projekata unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, kao i ostalih gradskih, općinskih i mjesnih usluga, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i lokalne gospodarske djelatnosti.

Nakon završetka projekta, oko 90 posto svih potencijalnih korisnika (stanovi, poslovni i javni korisnici) na niže navedenim područjima imat će pristup brzinama preko 100Mbit/s simetrično.

Mursko Središće

Ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na području Murskog Središća i susjednih općina gotovo 60 milijuna kuna. Hrvatski Telekom će investirati više od 35 milijuna kuna u ovaj projekt, dok će preostali iznos, nešto više od 24 milijuna kuna, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražena Srpak je izjavio: “Rad od kuće u mnogim poduzećima ne bi bio opcija bez dostupnosti interneta visoke brzine. Brojne djelatnosti i poduzeća ne mogu egzistirati ako im nije dostupna najviša brzina interneta, a u konačnici, ovo otvara vrata i dolasku tehnološko naprednijih pogodna na naše područje. Postoje i konkretni podaci o tome da se uvođenje brzog optičkog interneta odražava u konkretnim postocima i na rast BDP-a područja.”

Krapina

Na području Krapine i susjednih općina ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture također iznosi gotovo 60 milijuna kuna. Hrvatski Telekom će investirati više od 37 milijuna kuna u ovaj projekt, dok će preostali iznos, oko 22 milijuna kuna, sufinancirati Europska unija.

”Veoma sam ponosan što je Grad Krapina dio ovog važnog projekta jer svijet u kojem živimo stremi k digitalizaciji. Sjetimo se samo pandemije covida kada smo svi bili prikovani uz kuće i kad su učenici imali online nastavu. Internet je bio sve! Kako bi naši bregi ostali naseljeni, kako bi u njima živjele mlade generacije nužno je da imaju brzi internet što ovaj projekt rješava u potpunosti”, istaknuo je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Ludbreg

Ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na području Ludbrega i susjednih općina je više od 35 milijuna kuna. Hrvatski Telekom će investirati više od 21 milijun kuna u ovaj projekt, dok će preostali iznos, gotovo 14 milijuna kuna, sufinancirati Europska unija.

Dubravko Bilić, gradonačelnik Grada Ludbrega izjavio je: “Otvaramo jednake prilike svima da sudjeluju u digitalnim sadržajima i digitalnom gospodarstvu koje sve više zauzima prostora ne samo u Europi nego u cijelome svijetu. Nije to samo igranje igrica, programiranje igrica, razvijanje aplikacija nego se jednostavno život seli u taj digitalni dio. To znači da ćemo uskoro moći potpuno integrirati javnu upravu u digitalni svijet, moći ćete integrirati radio, televiziju, lokalnu televiziju, nekakve lokalne sadržaje.”

Zaprešić

Na području Zaprešića i susjednih općina vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture viša od 64 milijuna kuna ukupna. HT će investirati više od 37 milijuna kuna u ovaj projekt, dok će preostali iznos, od gotovo 27 milijuna kuna, sufinancirati Europska unija.

Željko Turk, gradonačelnik Grada Zaprešića kaže: “Zaprešić se prema istraživanjima već nekoliko godina nalazi u samom vrhu po indeksu razvijenosti te je među najboljim hrvatskim gradovima po kvaliteti života. Ipak, iz godine u godinu, u gradu i susjednim općinama nastojimo podizati životni standard te se stoga radujemo ostvarenju svakog novog projekta koji će zaprešićkom kraju dati dodatnu vrijednost, pa tako i ovom koji će uvelike pridonijeti daljnjem društvenom i gospodarskom razvoju i osuvremeniti ga, a da pritom ne opterećuje naše proračune.”

Omiš, Dugi Rat, Podstrana i Zadvarje

Ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na području Grada Omiša te općina Dugi Rat, Podstrana i Zadvarje viša od 52 milijuna kuna. Hrvatski Telekom će investirati 32 milijuna kuna u ovaj projekt, dok će preostali iznos, od nešto više od 20 milijuna kuna, sufinancirati Europska unija.

”Za sve četiri jedinice lokalne samouprave ovo je izuzetno značajan projekt jer se njime dovodi visoko kvalitetna internetska veza u sve dijelove našeg velikog područja s posebnim naglaskom na naselja u zaobalju koja su do trenutka realizacije ovog projekta uglavnom bila suočena s nestabilnim i presporim internetskim vezama. Provedbom ovog projekta stvoren je jedan od osnovnih preduvjeta za razvoj svih gospodarskih aktivnosti na našem području, ali i za povećanje kvalitete života cjelokupnog stanovništva (nesmetano korištenje e-usluga na svim razinama od upisa u dječje vrtiće, škole, podnošenje različitih on-line zahtjeva prema institucijama, i sl.).”, rekao je Ivo Tomasović, gradonačelnik Grada Omiša.

Općine Brodsko-posavske županije

Ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na području općina Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje viša od 47 milijuna kuna. Hrvatski Telekom će investirati 29 milijuna kuna u ovaj projekt, dok će preostali iznos, od 18 milijuna kuna, sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

”Temeljem Sporazuma iz travnja 2019. i dodatka Sporazumu iz veljače 2020. između Općina i Županije, Županija je dobila ovlasti nositelja projekta. S obzirom na financijske kapacitete Općina i Županije odabran je Investicijski model A u kojem odgovornost za projektiranje, izgradnju i operativni rad mreže preuzima operator, pri čemu izgrađena mreža ostaje u vlasništvu tog operatora.

Županija je kao nositelj projekta pripremila dokumentaciju za prijavu i poduzimala radnje u okviru Javnog poziva za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira - izgradnja pristupnih mreža u NGA bijelim područjima”, rekao je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Sveta Nedelja, Samobor i općina Stupnik

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja te je ukupna vrijednost projekta izgradnje optičke infrastrukture na području grada Svete Nedelje, grada Samobora i općine Stupnik viša od 76 milijuna kuna. Hrvatski Telekom će investirati više od 43 milijuna kuna u ovaj projekt, dok će preostali iznos, više od 32 milijuna kuna, sufinancirati Europska unija.

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec izjavio je: “Ovo je jedna od većih investicija u ovom dijelu Zagrebačke županije. Kao nositelji projekta, omogućit ćemo optiku i u Samoboru i u Stupniku, bez direktnog opterećivanja naših proračuna, a uz izdašnu pomoć EU. Ovim projektom omogućiti će se širokopojasni pristup za više od 13.500 kućanstava na području Svete Nedelje, Samobora i Općine Stupnik”.

Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica, Vrpolje

Dubrovačko primorje, Dubrovnik, Konavle, Župa dubrovačka Đurmanec, Jesenje, Krapina, Petrovsko, Radoboj
Dugi Rat, Omiš, Podstrana, Zadvarje Ludbreg, Mali Bukovec, Martijanec, Sveti Đurđ, Veliki Bukovec Barban, Ližnjan - Lisignano, Marčana, Medulin

Gornji Mihaljevec, Mursko Središće, Nedelišće, Selnica, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Šenkovec

Antunovac, Erdut, Ernestinovo, Vladislavci, Vuka, Šodolovci, Čepin Funtana, Kaštelir-Labinci, Poreč, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Tinjan, Višnjan, Vižinada, Vrsar Bale - Valle, Kanfanar, Rovinj - Rovigno, Svetvinčenat, Vodnjan - Dignano, Žminj

Samobor, Stupnik, Sveta Nedjelja

Bogdanovci, Borovo, Ilok, Lovas, Negoslavci, Nuštar, Tompojevci, Tovarnik, Trpinja, Vukovar Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica, Pušća, Zaprešić

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim Telekomom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije