Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Testiranje mreže - P3

HT dobio ceritifikat za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj

Boris Drilo
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/4
25.01.2019.
u 17:33

Drugu godinu zaredom HT je dobio certifikat kvalitete čime je ušao među deset najboljih mobilnih mreža na svijetu.

Hrvatski telekom osvojio je certifikat P3 – Best in Test za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj, istaknuo je to Boris Drilo,  član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije, na jučerašnjem predstavljanju rezultata mjerenja. Certifikat P3 uzima se kao svojevrsni standard mjerenja kvalitete mreže i zadovoljstva korisnika telekom operatora diljem svijeta.

Ovo je druga godina za redom da je HT dobio certifikat kvalitete 948 bodova, od mogućih 1000, što je 24 boda više negoli za prošlog mjerenja, kazao je Drilo.

Pri tom HT je ušao među deset najboljih mobilnih mreža na svijetu, a unutar DT-a, druga smo najbolja mreža. Odmah iza Nizozemske – rekao je Drilo ukazujuću na razlike u konfiguraciji terena dviju država, čime, kako je HT-ov uspjeh veći.

Treba znati i da je promet putem mobilnih mreža u ovoj godini uvećan 40 posto, a uslijed povećanja prometa mreže usporavaju. Uprkos tomu, a zbog modernizacije mreže HT je uspio postići kvalitetu mrežu, pohvalio se Drilo.

Naime, lani je HT odlučio ući u sveobuhatni projekt modernizacije mreže i zamijeniti svih 2000 baznih stanica novom opremom koja je u najvećoj mogućoj mjeri već kompatibilna i sa petom generacijom mreža odnosno 5G-om. Proces modernizacije je tijekom 2018. je završen na području Istre, Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a trenutačno se odvija na najjužnijem dijelu Hrvatske u dubrovačko-neretvanskoj županiji te je Dubrovnik prvi grad na dalmatinskoj obali koji će dobiti najnaprednije mogućnosti 4G tehnologije.

- Modernizacija znači da 4G mreže dižemo prema gigabitnim brzinama, te je naša ideja da već kroz 4G velikim dijelom implementiramo niz funkcionalnosti koji će biti i dijelom pete generacije – pojasnio je Drilo.

HT ostaje posvećen investiranju znanju kvalitete kako mobilne tako i fiksne mreže – istaknuo je B. Drilo. Vrijednost investicija u poboljšanje mobilne mreže u prošloj i ovoj godini premašit će milijardu kuna.

Dok je u posljednje četiri godine HT ukupno investirao više od 7 milijardi kuna što je ekvivalent četiri pelješka mosta, naglasio Drilo.

Do. 2025 godine udio digitalne ekonomije u ukupnom gospodarstvu trebao bi biti tri puta veći negoli danas, da bi se to sve dogodilo trebamo razviti digitalnu infrastrukturu i digitalne usluge, poučava Drilo te nastavlja - dio te priče su svakako mobilne mreže ili 5G koje bi trebale biti pokretač rasta.

Bez mobilnih mreža nema digitalizacije društva, ekonomije ni invoativnosti i produktivnosti i razvoja digitalne ekonomije u ovom omjeru u kojem to potrebno za svako gospodarstvo pa tako i Hrvatsko, zaključuje Drilo.

U Zagrebu u parku Trnjanska Savica travnata površina priprema se za uređenje

Istraživanje kompanije P3 Communication međunarodno je priznato neovisno istraživanje mobilnih mreža koje se temelji na realnoj usporedbi svih konkurenata određenog tržišta, a certifikat P3 - Best in Test dokaz je izvrsnosti pojedine mobilne mreže. Ove godine testiranje je obuhvatilo 120 mobilnih mreža diljem svijeta. Jedinstvena metodologija testiranja P3 smatra se standardom industrije u više od 80 zemalja svijeta, mjereći kvalitetu mobilne mreže u kategorijama glasovnih i podatkovnih usluga te korisničko iskustvo prilikom korištenja mreže.

 

 

Komentara 21

HL
Hladan
21:15 25.01.2019.

Jesu dobili i certifikat za najskuplje cijene svih uskuga?!

Avatar Mi sami
Mi sami
20:16 25.01.2019.

HT je smeće meni su otklanjali kvar tri godine!

GO
Goldstadt
20:18 25.01.2019.

ma tko je tim banfitima dao nagradu jeho ga mujo hrnjica, oni mogu dobiti nagradu kao naj veči razbojnici i lopovi a ne kao tele operateri !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije