Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Hrvatsko društvo za robotiku s međunarodnih natjecanja uvijek se vraća okićen medaljama

Hrvatsko društvo za robotiku s međunarodnih natjecanja vraća se uvijek okićen zlatnim, srebrenim i brončanim medaljama što mladima uključenim u projekte kao i njihovim mentorima daje motiv za daljnji rad i usvajanje novih znanja.
10. studenoga 2017. u 09:37 386 prikaza
Hrvatsko društvo za robotiku
Foto: Promo

Hrvatsko društvo za robotiku je jedna od udruga Hrvatskog robotičkog saveza. Udruga je osnovana u cilju razvitka i unapređenja izvannastavnog i izvanškolskog obrazovanja mladih, na razvijanju njihovih sposobnosti, znanja i vještina.

Kroz rad, djeci i mladima žele dati osnovna i napredna praktična znanja iz područja konstrukcije, elektronike i robotike. Robotika se kao područje tehničke kulture u Hrvatskoj razvija već godinama zahvaljujući entuzijastima koji vikende i praznike provode u radu s djecom.

Profesor Ivica Kolarić, univ.dipl.ing. je 2011. osjetio potrebu da provjeri znanje i vještine naših učenika izvan granica Hrvatske.

Učenike iz Hrvatske prijavio je na međunarodno natjecanje u Austriju, zatim na svjetsko natjecanje RoboCup Junior u Istanbul i tako je počela njihova velika, uspješna, robotička avantura preko Meksika, Brazila, Nizozemske, Kine, Australije, Njemačke pa sve zlatnog Japana.

Promjena pravila potiče natjecatelje da iz godine u godinu osmišljavaju nove, bolje i učinkovitije konstrukcije. Svaka nova konstrukcija traži novi i bolji program, što potiče učenike da i dalje rade i logički razmišljaju.

U 2017. godini sudjelovali su sa više ekipa na međunarodnim natjecanjima u Austriji, Švedskoj, Italiji, Slovačkoj, Sloveniji i na svjetskom RoboCup Junior natjecanju u Nagoyi, Japan. Sa svih natjecanja vratili su se okićeni zlatnim, srebrenim i brončanim medaljama. .

Svo ovo ne bi mogli bez podrške roditelja i donatora s kojima već sada planiraju daljnja natjecanja kao što je RoboCup Junior Zagreb Open koje će se održati 18. i 19.11.2017. koje će odrediti ekipe za svjetsko natjecanje u Montrealu u lipnju 2018.

„Vjerujem da bi još brže i bolje napredovali kad bi imali bolje financijske mogućnosti za kupnju robotičkog materijala i troškove natjecanja i tako osjetili da nas društvo doživljava i cijeni naš naporan rad.

Cilj nam je širenje napredne robotike u cijeloj Hrvatskoj, te da ovi mladi ljudi budu promocija Republike Hrvatske u svijetu. Trenutno radimo sa početnicima osnove robotike, a starije učenike pripremamo u 10 različitih kategorija tako da svakom učeniku omogućimo napredovanje. Starije učenike potičemo da rade sa mlađim učenicima i tako prenose dio svog znanja“ objasnila nam je Prof. Jelka Hrnjić mentorica mladih robotičara.

vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji