Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Hrvatsko društvo za robotiku s međunarodnih natjecanja uvijek se vraća okićen medaljama

Hrvatsko društvo za robotiku s međunarodnih natjecanja vraća se uvijek okićen zlatnim, srebrenim i brončanim medaljama što mladima uključenim u projekte kao i njihovim mentorima daje motiv za daljnji rad i usvajanje novih znanja.
10. studenoga 2017. u 09:37 344 prikaza
Hrvatsko društvo za robotiku
Foto: Promo

Hrvatsko društvo za robotiku je jedna od udruga Hrvatskog robotičkog saveza. Udruga je osnovana u cilju razvitka i unapređenja izvannastavnog i izvanškolskog obrazovanja mladih, na razvijanju njihovih sposobnosti, znanja i vještina.

Kroz rad, djeci i mladima žele dati osnovna i napredna praktična znanja iz područja konstrukcije, elektronike i robotike. Robotika se kao područje tehničke kulture u Hrvatskoj razvija već godinama zahvaljujući entuzijastima koji vikende i praznike provode u radu s djecom.

Profesor Ivica Kolarić, univ.dipl.ing. je 2011. osjetio potrebu da provjeri znanje i vještine naših učenika izvan granica Hrvatske.

Učenike iz Hrvatske prijavio je na međunarodno natjecanje u Austriju, zatim na svjetsko natjecanje RoboCup Junior u Istanbul i tako je počela njihova velika, uspješna, robotička avantura preko Meksika, Brazila, Nizozemske, Kine, Australije, Njemačke pa sve zlatnog Japana.

Promjena pravila potiče natjecatelje da iz godine u godinu osmišljavaju nove, bolje i učinkovitije konstrukcije. Svaka nova konstrukcija traži novi i bolji program, što potiče učenike da i dalje rade i logički razmišljaju.

U 2017. godini sudjelovali su sa više ekipa na međunarodnim natjecanjima u Austriji, Švedskoj, Italiji, Slovačkoj, Sloveniji i na svjetskom RoboCup Junior natjecanju u Nagoyi, Japan. Sa svih natjecanja vratili su se okićeni zlatnim, srebrenim i brončanim medaljama. .

Svo ovo ne bi mogli bez podrške roditelja i donatora s kojima već sada planiraju daljnja natjecanja kao što je RoboCup Junior Zagreb Open koje će se održati 18. i 19.11.2017. koje će odrediti ekipe za svjetsko natjecanje u Montrealu u lipnju 2018.

„Vjerujem da bi još brže i bolje napredovali kad bi imali bolje financijske mogućnosti za kupnju robotičkog materijala i troškove natjecanja i tako osjetili da nas društvo doživljava i cijeni naš naporan rad.

Cilj nam je širenje napredne robotike u cijeloj Hrvatskoj, te da ovi mladi ljudi budu promocija Republike Hrvatske u svijetu. Trenutno radimo sa početnicima osnove robotike, a starije učenike pripremamo u 10 različitih kategorija tako da svakom učeniku omogućimo napredovanje. Starije učenike potičemo da rade sa mlađim učenicima i tako prenose dio svog znanja“ objasnila nam je Prof. Jelka Hrnjić mentorica mladih robotičara.

Pametni grad
SVIJET BOLJIH MOGUĆNOSTI
Jeste li čuli za Ascaliu? Najvjerojatnije niste, ali uskoro bi mogli ovisiti o njima

A1 izdvaja za Vas