Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Hrvatski telekom s IRIM-om i ove godine ulaže u donacijski program 900 tisuća kuna

Od istaknutih 18 radova izrađenih u prošlom ciklusu donacijskog programa, danas predstavljenih u prostorijama Hrvatskog Telekoma, stručno Povjerenstvo odabralo je najbolja dva
03. lipnja 2019. u 13:53 0 komentara 167 prikaza
GENERACIJA NOW
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih proglasili su danas pobjednike prošlogodišnjeg donacijskog natječaja Generacija Next i najavili novo izdanje natječaja koji se od ove godine provodi pod novim imenom - Generacija NOW.

Blaženka Divjak sudjelovala na okruglom stolu na temu učitelja budućnosti EUROPSKA SREDSTVA Ministrica Divjak: Pod jednakim uvjetima vrednovati rad domaćih i stranih stručnjaka

Donacijskim programom osigurat će se oprema, edukacija mentora i aktivnosti za učenike, a razvit će se STEM kurikulum za izvannastavne aktivnosti koji će biti dostupan svim školama i obrazovnim ustanovama koje žele raditi s djecom na najmodernijim tehnologijama, a pod pokroviteljstvom je i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Četvrtu godinu zaredom pozivaju se timovi iz obrazovnih ustanova i neprofitnih organizacija da se prijave na natječaj vrijedan 900.000 kuna.

Od istaknutih 18 radova izrađenih u prošlom ciklusu donacijskog programa, danas predstavljenih u prostorijama Hrvatskog Telekoma, stručno Povjerenstvo odabralo je najbolja dva. U osnovnoškolskoj kategoriji, najbolji projekt izradio je tim iz Osnovne škole Bedekovčina, a radi se o projektu Bežična učionica - Analiza utjecaja računalne oprema na kvalitetu zraka u IT učionici. Što se srednjoškolaca tiče, titulu najboljeg rada odnio je vukovarski tim gimnazijalaca. Vukovarci su nedavno sa svojim projektom pametnog grada proglašeni najboljima na prestižnom Arduinovom svjetskom natjecanju, a danas su oduševili projektom detektora potresa u realnom vremenu.

Blaženka Divjak sudjelovala na okruglom stolu na temu učitelja budućnosti OKRUGLI STOL Učitelji budućnosti trebaju biti sposobni autonomno planirati i izvesti obrazovni proces

Ove godine je Hrvatski Telekom u svojim prostorima organizirao i prvi „Dan otvorenih vrata“. Radi se o cjelodnevnom događanju gdje zainteresirana javnost, učitelji, učenici i roditelji mogu saznati više o donacijskom programu te se iz prve ruke upoznati s najboljim projektima posljednjeg natječaja.

Od pokretanja projekta 2004. godine, donacijskim je natječajem s više od 10 milijuna kuna podržano ostvarivanje oko 300 projekata koji su pozitivno doprinijeli različitim segmentima društva. U posljednje tri godine, a u suradnji s partnerom IRIM-om, STEM znanja su prenesena najnovijim metodama i uz pomoć najnovijih tehnologija na više od 2 tisuće učenika diljem Hrvatske.

Hrvatski Telekom je među prvim kompanijama koja je prepoznala važnost sustavnog i sveobuhvatnog poticanja STEM edukacije u hrvatskim školama te koja, uz partnersku podršku IRIM- a, razvija STEM kurikulum za izvannastavne aktivnosti po dobnim skupinama. Upravo će taj kurikulum pomoći uvođenju izvannastavnih STEM aktivnosti u formalno obrazovanje i moći će ga preuzeti bilo koja škola i obrazovna ustanova kako bi djeci osigurala znanje za poslove budućnosti.

Računarstvo i robotika HT-ov STEM program Imate dijete talentirano za računarstvo i robotiku? Ne propustite Dane otvorenih vrata Hrvatskog Telekoma

- Približavanje STEM znanja svima nužno je kako bi naučili pravilno koristiti tehnologiju u pronalaženju rješenja. Upravo zato, već četvrtu godinu zaredom potpuno mijenjamo pristup učenju u školama. Ponosni smo što mladi već danas imaju priliku u školskim klupama provesti svoje ideje u proizvod koristeći najnovije tehnologije- komentirao je član Uprave Hrvatskog Telekoma Boris Drilo.

Ove godine natječaj ima novo ime – Generacija NOW kojim se želi istaknuti da se tehnološke promjene događaju sada i da već ova generacija koristeći moderne tehnologije mijenja svijet oko nas. Osim toga, od ove godine su dostupne tri različite kategorije: prva su niži razredi osnovnih škola (1.-4.), druga viši razredi osnovnih škola (5.-8.) i treća srednje škole. A okupljeno je i novo stručno povjerenstvo koje čine: Boris Drilo i Nina Išek Međugorac iz Hrvatskog Telekoma, Paolo Zenzerović iz IRIM-a, Gordan Gledec s FER-a, Davor Šijanović, mentor pobjedničkog tima gimnazijalaca iz Vukovara i Lidija Kralj iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Hrvatski Telekom PROMO Neograničeni Internet u novoj tarifi Hrvatskog Telekoma

- Donacijski natječaj je usmjeren na obrazovne ustanove, primarno škole, ali i udruge, knjižnice i druge entitete koje žele omogućiti mladim ljudima ulazak u STEM područje kroz hands-on pristup. Ustanovama koje uđu u program bit će osigurana oprema, edukacija i aktivnosti za rad s učenicima, po uzoru na naše projekte u IRIM-u- dodao je Paolo Zenzerović iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Cilj donacijskog natječaja je povezivati postojeća i nova znanja u području tehnologije pri izradi kreativnih IoT projekata, razvijati kreativnost, inovativnost i razumijevanje modernih tehnologija, stvoriti priliku da učenici realiziraju projekt od koncepta do gotovog modela, da uče jedni od drugih i tako stječu samopouzdanje.

- Naša svrha je povezati sve građane s prilikama sadašnjeg trenutka, tako da svi živimo bolje već danas dok gradimo bolje sutra. Veliki smo investitor i podupiratelj STEM obrazovanja tako sada razvijamo prvi STEM kurikulum prilagođen osnovnim i srednjim školama. Sve što radimo na ovom području činimo kako bismo pripremili našu djecu za poslove budućnosti- istaknula je Nina Išek Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.