Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUKOPLASTIKA

Hrvatski startup: Zbog naših dodataka gejmeri bez ruke mogu opet igrati igrice

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
13.03.2020.
u 23:00

"Cijeli život igrao sam igrice i bio dosta dobar u tome, i onda sam, kako to obično biva, samo u nekoliko mjeseci zbog rijetkog oblika sarkoma koji mi se pojavio u desnoj šaci ostao bez nje".

Gotovo nevjerojatno zvuči da se toga do sada nitko na svijetu nije sjetio, ili ako već i jest da nije započeo s onim čime se petorica prijatelja iz hrvatskog startupa nazvanog Rukoplastika intenzivno bave proteklih nekoliko mjeseci.

U malenom uredu smještenom u prizemlju zgrade na zagrebačkom Rudešu proizvode različita pomagala koja ljudima s fizičkim poteškoćama, primjerice onima bez šake, prsta ili podlaktice, kao i onima s neurodegenerativnim bolestima, odnosno bilo kome tko nema puni pokret i finu motoriku gornjih ekstremiteta omogućavaju da, baš poput svih ostalih koji takvih problema nemaju, igraju igre na računalima i praktički svim popularnijim igraćim konzolama.

Tržište od 30 milijuna ljudi

– Cijeli život igrao sam igrice i bio dosta dobar u tome, i onda sam, kako to obično biva, samo u nekoliko mjeseci zbog rijetkog oblika sarkoma koji mi se pojavio u desnoj šaci ostao bez nje, odnosno morali su mi je amputirati kako se sarkom ne bi proširio na ostatak tijela. To je bilo 2016. godine, a nakon toga sam u idućih nekoliko godina malo pomalo pokušavao naći način kako da se vratim svom omiljenom hobiju. Prije četiri godine na miš sam ljepljivom trakom zalijepio čarapu i onda tu čarapu navukao na svoj batrljak. Donekle je funkcioniralo, ali bilo je to dosta grubo rješenje i mogao sam igrati samo neke sporije igrice. Negdje 2017. godine prijatelj koji je inženjer mehatronike upoznao me s tehnologijom 3D printanja, i tu sam shvatio da bi ta tehnologija mogla pomoći i meni i mnogim sličnim slučajevima – pojašnjava nam Hrvoje Kovač, ujedno i jedan od osnivača Rukoplastike.

On i ostali članovi tima koji čine već spomenuti Juraj Babić, doktor strojarstva Frane Pamuković, prometni inženjer Borna Kapusta i biznis manager Nikša Pamuković potom su izradili i prvi dodatak za igranje koji je koristio i još uvijek koristi sam Kovač. Riječ je o svojevrsnom plastičnom utoru koji je ergonomski prilagođen njegovu batrljku, a na kojem se nalazi računalni miš. Nakon toga su smislili i dodatak za Xbox kontroler koji, u što se uvjerio i autor ovih redaka, funkcionira toliko dobro da ga nisam uspio pobijediti ni u jednoj od nekoliko različitih igara koje smo igrali.

– Prilikom izrade samih prototipa koristimo i 3D skenere odnosno snimke CT uređaja ovisno o korisniku i iz tog dobivamo modele i geometriju koju kasnije koristimo da bismo napravili specijalizirani proizvod koji je onda za svakog korisnika kreiran baš na temelju njegovih potreba – pojašnjava dr. sc. Frane Pamuković.

1/8

I upravo se u tom individualnom pristupu krije tajna ovog startupa, jer, prema nekim procjenama, oko 15 posto svjetske populacije ima neku vrstu invalidnosti, a među njima je trenutačno oko 30 milijuna gejmera. Jedini koji su do sada izradili neku vrstu pomagala za njih su Microsoft i Logitech, ali riječ je o dosta općenitim proizvodima kojima se oni nadaju pokriti oko 80 posto tržišta.

Prvo mjesto i 14.000 eura

– Ja podržavam to što oni rade, ali to nije rješenje, jer takve stvari ne možeš proizvoditi masovno. Neki dijelovi i komponente mogu biti standardizirani, ali gotov proizvod nije posebno izrađen za kupca koji zahtijeva individualan pristup. U ovakvim situacijama bitno je prilagoditi se potrebama osobe koja ima neku amputaciju ili deformaciju. Mi iz snimaka CT-a lako možemo izvući geometriju batrljka, odnosno 3D model, po kojem možemo dizajnirati posebno prilagođen dodatak. Dakle, u velikoj većini slučajeva, sve što nama treba da vam u roku od nekoliko dana izradimo taj dodatak je CT snimka koju većina osoba s takvim problemima ionako već posjeduje. Možete nam ga poslati na naš mail info@rukoplastika.com ili nam se javiti putem Facebooka i to je to, nema potrebe ni da se uživo nalazimo, a cijena proizvoda ovisi o tome koliko ga je komplicirano proizvesti – govori Kovač. 

 

Inače, startup je krajem prošle godine osvojio i prvo mjesto na prestižnom natjecanju Good Game Liftoff što im je donijelo i 14 tisuća eura koje su odmah uložili u novu opremu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije