Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TECHFEST MUNICH 2019

Hrvat na čelu pobjedničke ekipe informatičara koja smanjuje čekanje u bolničkim čekaonicama

Techfest Munich 2019.
Foto: Screenshot/Facebook
1/4
09.09.2019.
u 12:58

Na hakatonu na minhenskom Tehničkom sveučilištu od 6. do 8. rujna nastupilo je 48 ekipa s oko 200 natjecatelja.

Prvo mjesto na međunarodnom informatičkom natjecanju Techfest Munich 2019. osvojila je peteročlana hrvatsko-njemačko-francusko-srpska ekipa informatičara s Lukom Strižićem na čelu, koja je pobijedila s temom "Eliminirajmo čekaonicu", čijom se primjenom smanjuje vrijeme čekanja u bolničkim i ambulantnim čekaonicama.

Na hakatonu na minhenskom Tehničkom sveučilištu koje je trajalo tri dana, od 6. do 8. rujna, nastupilo je 48 ekipa s oko 200 natjecatelja. Od osam predviđenih tema, ekipa koju je predvodio diplomirani zagrebački FER-ovac, sada zaposlenik Googlea Luka Strižić, opredijelila se za temu "Eliminirajmo čekaonicu", čiji su pokrovitelji bile zdravstvene službe Porschea i General Electrica.  Ekipa se nazvala Haoma, po perzijskom bogu zdravlja.

Uz Strižića u ekipi su bila dva Nijemca te po jedan Francuz i Srbin i trebala je razviti ideju čijom bi se primjenom smanjilo vrijeme provedeno u bolničkim ili ambulantnim čekaonicama, odnosno kako bi se to vrijeme učinilo što podnošljivijim.

Informatičari su se fokusirali na radiološke odjele, jer oni koriste skupe medicinske uređaje, koji su u pravilu stalno "prebukirani", pa svaki poremećaj u rasporedu ili hitni slučajevi znače da će pacijenti osjetno produžiti vrijeme čekanja u čekaonici.

"Mi smo razvili sustav koji, koristeći što više podataka o pacijentima, pronalazi uzorke i predviđa vrijeme čekanja na pregled, odnosno pretragu. Tako se na primjer može ustanoviti da termin klaustrofobičnog pacijenta traje X minuta više od prosječnog za tu proceduru", rekao je Strižić.  Također, dodali su senzore koji registriraju nervozu u čekaonici, kroz detektor pokreta, zvuka, vibracija,  temperature i vlage. 

Kada bi se osjetilo da "čekaonica" postaje nervozna, medicinsko bi osoblje dobilo signal da intervenira, odnosno da pacijente obavijeste o trenutačnom stanju u ambulanti i da ih informacijama pokušaju smiriti", obrazložio je Luka Strižić. 

Stručna je komisija ocijenila da je taj rad najbolji i primjenjiv u praksi, pa su autori nagrađeni boravkom u Budimpešti gdje će obići odjel General Electrica u kojem se razvijaju upravo zdravstveno-digitalna rješenja. Tom će prilikom biti riječi o mogućnostima primjene njihova rada. 

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
12:02 10.09.2019.

" ..hrvatsko-njemačko-francusko-srpska ekipa"...ne mogu shvatiti ovo!. Uvijek mora biti neki Francuz u momčadi s Hrvatom....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije