Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Hrvat na čelu pobjedničke ekipe informatičara koja smanjuje čekanje u bolničkim čekaonicama

Na hakatonu na minhenskom Tehničkom sveučilištu od 6. do 8. rujna nastupilo je 48 ekipa s oko 200 natjecatelja.
09. rujna 2019. u 12:58 1 komentara 764 prikaza
Techfest Munich 2019.
Foto: Screenshot/Facebook
Pogledajte galeriju 1/4

Prvo mjesto na međunarodnom informatičkom natjecanju Techfest Munich 2019. osvojila je peteročlana hrvatsko-njemačko-francusko-srpska ekipa informatičara s Lukom Strižićem na čelu, koja je pobijedila s temom "Eliminirajmo čekaonicu", čijom se primjenom smanjuje vrijeme čekanja u bolničkim i ambulantnim čekaonicama.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila učenike Gimnazije Sesvete POČETAK ŠKOLSKE GODINE Predsjednica pozdravila školarce: Moj sin ostaje u Hrvatskoj, nema straha da će otići van

Na hakatonu na minhenskom Tehničkom sveučilištu koje je trajalo tri dana, od 6. do 8. rujna, nastupilo je 48 ekipa s oko 200 natjecatelja. Od osam predviđenih tema, ekipa koju je predvodio diplomirani zagrebački FER-ovac, sada zaposlenik Googlea Luka Strižić, opredijelila se za temu "Eliminirajmo čekaonicu", čiji su pokrovitelji bile zdravstvene službe Porschea i General Electrica.  Ekipa se nazvala Haoma, po perzijskom bogu zdravlja.

Uz Strižića u ekipi su bila dva Nijemca te po jedan Francuz i Srbin i trebala je razviti ideju čijom bi se primjenom smanjilo vrijeme provedeno u bolničkim ili ambulantnim čekaonicama, odnosno kako bi se to vrijeme učinilo što podnošljivijim.

Informatičari su se fokusirali na radiološke odjele, jer oni koriste skupe medicinske uređaje, koji su u pravilu stalno "prebukirani", pa svaki poremećaj u rasporedu ili hitni slučajevi znače da će pacijenti osjetno produžiti vrijeme čekanja u čekaonici.

"Mi smo razvili sustav koji, koristeći što više podataka o pacijentima, pronalazi uzorke i predviđa vrijeme čekanja na pregled, odnosno pretragu. Tako se na primjer može ustanoviti da termin klaustrofobičnog pacijenta traje X minuta više od prosječnog za tu proceduru", rekao je Strižić.  Također, dodali su senzore koji registriraju nervozu u čekaonici, kroz detektor pokreta, zvuka, vibracija,  temperature i vlage. 

Kada bi se osjetilo da "čekaonica" postaje nervozna, medicinsko bi osoblje dobilo signal da intervenira, odnosno da pacijente obavijeste o trenutačnom stanju u ambulanti i da ih informacijama pokušaju smiriti", obrazložio je Luka Strižić. 

autobusi Julije Domac Mi nabavljamo dizelske autobuse, a pametni električne. Pogrešne odluke skupo plaćamo!

Stručna je komisija ocijenila da je taj rad najbolji i primjenjiv u praksi, pa su autori nagrađeni boravkom u Budimpešti gdje će obići odjel General Electrica u kojem se razvijaju upravo zdravstveno-digitalna rješenja. Tom će prilikom biti riječi o mogućnostima primjene njihova rada. 

ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • Avatar rubinet
    rubinet:

    " ..hrvatsko-njemačko-francusko-srpska ekipa"...ne mogu shvatiti ovo!. Uvijek mora biti neki Francuz u momčadi s Hrvatom....