Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI IZAZIVAČ IZ KINE

Honor 
View20: Elegantno pokopao trend “zuba” na zaslonima mobitela

Novi mobitel Honor View20
Foto: Danijel Lijović
1/27
28.01.2019.
u 10:58

Sve popularniji postaju mobiteli iz drugog plana koji mogućnostima izazivaju premium modele, a imaju nižu cijenu

Tko želi danas više kupovati mobitel od 1000 eura i skuplji? U doba kada top modeli više poskupljuju, nego što donose inovacija to postaje sve češće pitanje koje si korisnici postavljaju.

Svjedoče tome i globalni podaci za prošlu godinu u kojoj smo prvi put doživjeli pad tržišta smartfona, što je osjetio čak i moćni Apple koji je upravo većim cijenama kompenzirao pad prodaje svog slavnog iPhonea. Zato sve popularniji postaju mobiteli iz drugog plana, tzv srednjeg segmenta, koji mogućnostima izazivaju premium modele, a drže zamjetno nižu cijenu.

Na tu kartu igra i kineski brend Honor, koji je od online prodaje u Kini narastao do apetita da cilja skočiti u top 5 svjetskih proizvođača mobitela. Pritom se koristi iskustvom i tehnologijom većeg brata Huaweija.

Honor je protekli tjedan u Parizu lansirao najbolji mobitel koji je dosad kreirao – flagship Honor View20 krcat snažnim specifikacijama i u hardveru i u softveru, a s dosta povoljnijom cijenom od vrhunskih modela Applea, Samsunga pa i Huaweija.

U Hrvatsku taj model stiže početkom veljače, po cijenama od 4799 (model 6GB RAM + 128 GB ROM) i 5399 (model 8 GB RAM + 256 GB ROM) kuna.

Minus: nije vodootporan

View20 donosi prvu pametnu kameru od 48 MP (Sony IMX586), 3D kameru i praćenje pokreta, novi dizajn bez uočljiva ureza (“zuba”) u vrhu zaslona, jaku bateriju (4000 mAh), lijep dizajn, provjeren snažan čipset (Kirin 980), Wi-Fi tehnologiju s trostrukom antenom...

Foto: Danijel Lijović

FOTO: Usporedba snimanja bez zuma (lijevo) i s peterostrukim zumiranjem

U gomili zanimljivih značajki može se naći i poneka mana, a posebno se ističe da taj mobitel nema certifikat vodootpornosti. Što si jedan mobitel koji se smatra flagshipom ne bi smio dopustiti.

Glavni direktor Honora George Zhao na predstavljanju u Parizu istaknuo je da kapljice vode neće naštetiti tom uređaju ako na primjer snimate po kiši. Jasno da ne želite mobitel ispustiti u kadu punu vode ili u more, no i tada bi sve trebalo biti u redu, uvjerava Zhao.

Testirao sam njegovu tvrdnju snimajući tim mobitelom po pariškoj mećavi pokušavajući uhvatiti noćni kadar Eiffelova tornja. View20 je preživio no svakako ne bih preporučio dulje korištenje u uvjetima izloženosti vodi.

Kratko korištenje i isprobavanje kamere donijelo mi je dosta odličnih fotografija. Posebice ćete voljeti snimati ovim mobitelom u večernjoj šetnji. Sonyjeva kamera rasvijetlit će vam ulice i donijeti raskošne kadrove. Ovisno o rasvjetljenju, može se činiti da nekada objektivi propuste i previše svjetla.

Iako mi je dojam kamere dosta pozitivan, ipak mi se ne čini da može izazvati kvalitetu kao recimo na Huaweijevu Mate 20 Pro koji koristi isti čipset.

Zanimljiv dio stražnje kamere su i 3D mogućnosti - View20 može vam poslužiti i kao igraća konzola. Dolazi s ugrađenom igrom skijanja za koju i ne trebati držati mobitel - nego samo pokretima oponašati skijaša na stazi.

VIDEO Kako skijati uz Honor View20

U dvije minute “spuštanja po stazi” više sam se zabijao u stijene i drveće, ali bilo je dosta zabavno. A sustav doista dobro prati pokrete.

Nova pozicija za selfie kameru

Kamera ima još zanimljivih mogućnosti, poput identificiranja objekata (Identify) i brojenja kalorija (AI calories). U samo nekoliko trenutaka mobitel mi je točno prepoznao da je ispred mene Eiffelov toranj ili laptop.

VIDEO 'Mobitelu, reci mi koliko kalorija ima ova jabuka'

Također, tek sekunda bila je dovoljna da AI senzor izračuna koliko kalorija ima jabuka. U tom nizu u opcijama kamere nalazi se i usluga AI shopping pa možete skenirati objekt i dobiti internetsku pretragu gdje ga možete kupiti. No, taj softver treba doradu jer možete dobiti i točan izbor, ali i cijeli niz sličnih, ali posve drukčijih predmeta.

View20 sigurno će postati prepoznatljiv po novom rješenju za lokaciju selfie kamere (25MP). Honor je tri godine razvijao kako se riješiti “zuba” na vrhu zaslona, koji nekad dobiva i neopravdano previše kritika.

Honor je prednju kameru prebacio u maleni otvor (4,5 mm) u gornjem lijevom kutu i tako dobio svoj all-view ekran. Takvo elegantno rješenje moglo bi postati novi trend. Moguće je da će nekima trebati malo navikavanja kod selfija jer je kamera malo promijenila poziciju... 

Komentara 1

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
17:38 01.02.2019.

Što je elegantno na rupi usred zaslona? I oko nje se kao još nešto može gledati jer nije skroz uz rub kao zub. Zubiću obliku kapljice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije