Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Hong Kong  uveo elektroničke narukvice  za praćenje samoizolacije  putnika koji dolaze u grad

Hong Kong je odlučio koristiti  elektroničke narukvice kako bi  disciplinirao i pratio sve one kojima je određena mjera samoizolacije
18. ožujka 2020. u 09:00 3 komentara 1330 prikaza
Foto: cnbc
Pogledajte galeriju 1/2

Mjera  je uvedena nakon što je gradska  vlada najavila da će 19. ožujka u ponoć i svi  putnici  koji pristižu u Hong Kong morati u dvotjednu karantenu te pod  medicinski nadzor. Gradska čelnica Carrie Lam rekla je da je od 57 novih slučajeva koje je Hong Kong zabilježio u posljednja dva tjedna, 50 putnika iz inozemstva, piše CNBC.

Declan Chan, stilist i stanovnik Hong Konga, vratio se 17. ožujka letom iz Züricha i bio iznenađen kad mu je rečeno da se mora pridržavati novih mjera za ulazak u Hong Kong.'Samo sam očekivao da ćemo morati ispuniti obrazac. Nisam znao da će biti narukvica ", rekao je za CNBC telefonom iz svog hongkonškog doma, dok je bio u karanteni.

Karta svijeta GDi Kako se virus širi svijetom pogledajte na nizu detaljnih nadzornih ploča

Chan je ispunio obrazac kojim je sugerirao da putnici imaju mogućnost dijeljenja lokacije s vladom putem platformi za razmjenu poruka, poput WeChat-a , ili pristajući na nošenje elektroničkog narukvica.

Ali ubrzo je saznao da aplikacije za razmjenu poruka nisu opcija i svi putnici moraju nositi narukvice. Neki putnici odlučili su se vratiti jer im narukvica nije bila prihvatljivo rješenje.

Kako je ispričao Chan , kada je stigao kući, dobio upute da se šeta po kutovima svoje kuće, kako bi tehnologija mogla precizno pratiti koordinate njegovog životnog prostora u kojem mora ostati.  Tijekom karantene planira koristiti aplikacije za dostavu hrane i namirnica.

Privatnost u doba koronavirusa Smije li država pratiti ljude u samoizolaciji putem smartfona

"Osoba koja prekrši ili svjesno daje neistinite podatke Ministarstvu zdravlja, osuđuje se na kaznu u iznosu od 5000 HKD (644 USD) i zatvorsku kaznu u trajanju od 6 mjeseci", navodi se u obrascu koji je dan putnicima
.
Vlada Hong Konga priopćila je da može istovremeno koristiti i pratiti više od 60.000 narukvica. 

Inače, Hong Kong koristi sve blagodati tehnologije koje može. Kada se radi o zaštiti privatnosti, azijske zemlje nemaju zakonodavstvo koje će u tom dijelu štiti građane. a kriza im je dodatno omogućila da upogone sve mogućnosti moderne tehnologije. Tako je Hong Kong, na samom početku uveo praćenje svih koji su se pokazali pozitivnima na testu koronavirusa kao i sve one kojima je određena samoizolacija .
U Hong Kongu, primjerice možete vidjeti i na nadzornoj ploči , koji se sve podaci prikupljaju i što se može integrirati. Sve se vidi, tko je u samoizolaciji u kojoj se zgradi nalazi, tko mu je sve u susjedstvu, tko je hospitaliziran, kada se i gdje zarazio, gdje su klasteri zaraze. Vidi se i bolnice kao i koliko vremena treba čekati na pregled. Vidljiv je i vremenski slijed koji pokazuje kako je i gdje rastao broj slučajeva zaraze koronavirusom. Niz informacija pregledno je prikazan u dinamičkim grafikama u realnom vremenu koja vlastima govori gdje možda treba postaviti karantenu, kako je došlo do zaraze neke osobe.

 

 

Livno: Zdravko Mamić nakon pet sati ispitivanja napustio zgradu Tužiteljstva
IZ MEĐUGORJA
Oglasio se Zdravko Mamić: Ja sam uvijek navijao za Zvezdu, Dinamo nije favorit
INA Loyalty program
Preporuke za vozače
Jeste li čuli za ovih pet zlatnih pravila uštede goriva?
 • davaj_nama:

  Počelo je, počelo.... welcome to 1984.

 • Avatar southman
  southman:

  Jel javljaju ako odeš u Austriju na skijanje ??

 • monstrum:

  tako bi trebalo u Hrvatskoj, pošto neviđeni idioti hodaju i žive u ovoj zemlji.. btw. Hong Kong je to uveo prije mjesec i pol dana!