Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Hong Kong  uveo elektroničke narukvice  za praćenje samoizolacije  putnika koji dolaze u grad

Hong Kong je odlučio koristiti  elektroničke narukvice kako bi  disciplinirao i pratio sve one kojima je određena mjera samoizolacije
18. ožujka 2020. u 09:00 3 komentara 1315 prikaza
Foto: cnbc
Pogledajte galeriju 1/2

Mjera  je uvedena nakon što je gradska  vlada najavila da će 19. ožujka u ponoć i svi  putnici  koji pristižu u Hong Kong morati u dvotjednu karantenu te pod  medicinski nadzor. Gradska čelnica Carrie Lam rekla je da je od 57 novih slučajeva koje je Hong Kong zabilježio u posljednja dva tjedna, 50 putnika iz inozemstva, piše CNBC.

Declan Chan, stilist i stanovnik Hong Konga, vratio se 17. ožujka letom iz Züricha i bio iznenađen kad mu je rečeno da se mora pridržavati novih mjera za ulazak u Hong Kong.'Samo sam očekivao da ćemo morati ispuniti obrazac. Nisam znao da će biti narukvica ", rekao je za CNBC telefonom iz svog hongkonškog doma, dok je bio u karanteni.

Karta svijeta GDi Kako se virus širi svijetom pogledajte na nizu detaljnih nadzornih ploča

Chan je ispunio obrazac kojim je sugerirao da putnici imaju mogućnost dijeljenja lokacije s vladom putem platformi za razmjenu poruka, poput WeChat-a , ili pristajući na nošenje elektroničkog narukvica.

Ali ubrzo je saznao da aplikacije za razmjenu poruka nisu opcija i svi putnici moraju nositi narukvice. Neki putnici odlučili su se vratiti jer im narukvica nije bila prihvatljivo rješenje.

Kako je ispričao Chan , kada je stigao kući, dobio upute da se šeta po kutovima svoje kuće, kako bi tehnologija mogla precizno pratiti koordinate njegovog životnog prostora u kojem mora ostati.  Tijekom karantene planira koristiti aplikacije za dostavu hrane i namirnica.

Privatnost u doba koronavirusa Smije li država pratiti ljude u samoizolaciji putem smartfona

"Osoba koja prekrši ili svjesno daje neistinite podatke Ministarstvu zdravlja, osuđuje se na kaznu u iznosu od 5000 HKD (644 USD) i zatvorsku kaznu u trajanju od 6 mjeseci", navodi se u obrascu koji je dan putnicima
.
Vlada Hong Konga priopćila je da može istovremeno koristiti i pratiti više od 60.000 narukvica. 

Inače, Hong Kong koristi sve blagodati tehnologije koje može. Kada se radi o zaštiti privatnosti, azijske zemlje nemaju zakonodavstvo koje će u tom dijelu štiti građane. a kriza im je dodatno omogućila da upogone sve mogućnosti moderne tehnologije. Tako je Hong Kong, na samom početku uveo praćenje svih koji su se pokazali pozitivnima na testu koronavirusa kao i sve one kojima je određena samoizolacija .
U Hong Kongu, primjerice možete vidjeti i na nadzornoj ploči , koji se sve podaci prikupljaju i što se može integrirati. Sve se vidi, tko je u samoizolaciji u kojoj se zgradi nalazi, tko mu je sve u susjedstvu, tko je hospitaliziran, kada se i gdje zarazio, gdje su klasteri zaraze. Vidi se i bolnice kao i koliko vremena treba čekati na pregled. Vidljiv je i vremenski slijed koji pokazuje kako je i gdje rastao broj slučajeva zaraze koronavirusom. Niz informacija pregledno je prikazan u dinamičkim grafikama u realnom vremenu koja vlastima govori gdje možda treba postaviti karantenu, kako je došlo do zaraze neke osobe.

 

 

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
 • davaj_nama:

  Počelo je, počelo.... welcome to 1984.

 • Avatar southman
  southman:

  Jel javljaju ako odeš u Austriju na skijanje ??

 • monstrum:

  tako bi trebalo u Hrvatskoj, pošto neviđeni idioti hodaju i žive u ovoj zemlji.. btw. Hong Kong je to uveo prije mjesec i pol dana!