Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisni savjeti

Evo kako možete zaštititi dijete od zlostavljanja na internetu

cyberbullying
Foto: Niall Carson/Press Association/PIXSELL
29.01.2018.
u 12:35

Brošura pod naslovom "Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona" sadrži praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu

Primjerci nove, redizajnirane brošure o zaštiti djece i mladih na internetu, tiskane u nakladi Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a), odaslane su na adrese svih osnovnih škola u Hrvatskoj kako bi se podijelile učenicima petih razreda na Dan sigurnijeg interneta 6. veljače, priopćeno je danas iz HAKOM-a. 

Brošura pod naslovom "Kako zaštititi dijete u svijetu interneta, mrežnih tehnologija i mobilnih telefona" sadrži praktične i korisne savjete o opasnostima i sigurnosti na internetu, zaštiti privatnosti i osobnih podataka, načinu ponašanja i odgovornoj uporabi društvenih mreža, a dio je HAKOM-ova programa informiranja djece i roditelja koji se provodi suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Program je osmišljen tako da se svake godine čitavoj generaciji učenika petog razreda dostavi dovoljna količina otisnutih primjeraka u škole, a učenici ih potom mogu odnijeti u svoje domove i zajedno s roditeljima odvojiti vremena za razgovor o temama iz brošure. Predstavljanje drugog izdanja HAKOM-ove brošure bit će prigodom Dana sigurnijeg interneta.

Brošura za školsku godinu 2017./2018. sadržajno je nadopunjena u odnosu na prethodnu brošuru, te je prilagođena trenutnom stupnju razvoja mrežnih tehnologija i trendovima korištenja društvenih mreža, a sadrži i upute o sigurnosti na internetu, pravila ponašanja u virtualnom svijetu i upute o sprječavanju Cyberbullyinga.

Sadrži korisne savjete i za roditelje, ali i rezultate prvog nacionalnog komparativnog istraživanja o sigurnosti djece na internetu, koje je tijekom rujna i listopada prošle godine provedeno u sklopu projekta EU Kids Online. Istraživanje je obuhvatilo tisuću djece u dobi od 9 do 17 godina i njihove roditelje/skrbnike.

Fokus istraživanja bio je na prednostima i rizicima korištenja interneta, s ciljem utvrđivanja razine korištenja interneta, ovisno o uzrastu i socioekonomskim obilježjima djece kako bi se dao bolji uvid u ulogu roditelja, učitelja i okoline u zaštiti djece od ugroza na internetu

Pogledajte i galeriju - CES Las Vegas 2018:

cyberbullying
1/34

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije