Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Greyp ide Porscheu

Greyp ostaje u Svetoj Nedjelji, od ljeta rade na Porscheovom projektu

Zagreb: Mate Rimac predstavio novi električni bicikl Greyp G6
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
19.11.2021.
u 13:57

Od ljeta Greyp je uključen u razvoj projekta Cyklaer u koji su uključene i dvije njemačke tvrtke s ciljem razvoja softverske platforme za električne bicikle i inovativnog Porscheova e-bikea

Jučerašnjom objavom Porsche je potvrdio preuzimanje većinskog udjela u Greyp Bikesu, tvrtka koju je osnovao Mate Rimac a koja se bavi razvojem električnih bicikala. Kako se kaže, Porsche Ventures, tvrtkin investicijski entitet, od 2018. godine držao je 10-postotni udio u Greypu, odnosno od istog trenutka kada se uložilo sredstva i u sestrinsku kompaniju Rimac Automobile. Kada je nastupila ponuda treće strane za ulaganje u Greyp, Porsche je iskoristio svoje ugovorno pravo prvokupa i preuzeo većinski udio u tvrtki. Mate Rimac i drugi osnivači Greypa, pri čemu se misli na Adriana Mudrog i Krešimira Hledea, zadržat će manjinske udjele u Greypu. Kako je proces preuzimanja još podložan odobrenju regulatornih organa, iz Greyp Bikesa, su naveli kako ne mogu u ovom trenutku podijeliti više informacija o visini Porscheova udjela, a odgovor je glasio isto i na pitanje tko je treća zainteresirana strana zbog koje je pokrenut proces preuzimanja. No, konkretniji smo odgovor dobili na pitanje što će biti s radnicima, tehnologijom i sredstvima za rad Greyp Bikesa koji, podsjećaju, nisu dio Rimac Grupe.

– Plan je širiti poslovanje u budućnosti što uključuje i proširenje, to jest, povećavanje radne snage. Greyp ostaje u Svetoj Nedjelji, nastavljamo s razvojem novih modela, odgovoreno nam je iz Greypa. Sve je to uglavnom ono što je i sam Rimac objavio na svojem Facebook profilu. - Ovo će biti sjeme za nešto još veće, ali o tome ćemo drugi put. Dogovor je još uvijek u konačnoj realizaciji tako da u ovom trenutku ne mogu više reći, ali evo nekoliko stvari koje ipak mogu: Greyp će imati vrlo jaku i rastuću prisutnost u Hrvatskoj. Želimo raditi velike stvari, inače Porsche i mi ne bismo ulazili u ovaj pothvat. To će osigurati sjajnu budućnost zaposlenicima Greypa i donijeti golemu vrijednost za Hrvatsku kao još jedan dokaz da je Hrvatska mjesto istraživanja i razvoja električnih vozila. Ostat ću manjinski dioničar. Iako ću svoje vrijeme potpuno usmjeriti na Rimac grupu, i dalje ću biti uključen u Greyp i pomagati gdje god mogu. Svi vlasnici Greyp GRP tokena bit će zbrinuti – to će uskoro biti detaljno priopćeno, napisao je.

Upravo se po priči o tokenima od ranije ove godine moglo uočiti kako će se s Greypom nešto dogoditi. No, tu je i raniji potez Porschea koji je s Greypom, njemačkim proizvođačem bicikla Storckom i također njemačkim startupom koji se bavi razvojem električnih bicikala Fazuom, osnova Cyclaer gdje je cilj napraviti upravo električni bicikl s inovativnim softverskim rješenjima. U tom projektu Greyp je vrlo aktivan sudionik.

- Greyp je razvijao software za Cyclaer projekt, koji je uključivao i kamere i razvoj softwarea, kazali su iz tvrtke u Svetoj Nedjelji. Preuzimanje će se dovršiti do kraja godine, navode iz njemačke tvrtke. – Porsche je pionir održive mobilnosti te unapređuje svoju strategiju e-mobilnosti. Naše aktivnosti u području e-bicikala podvlače taj naš konzistentan pristup, rekao je Lutz Meschke, zamjenik predsjednika izvršnog odbora Porsche AG-a zadužen za a financiranje i IT.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije