Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Megatrend poslovna rješenja

GRAF BAZE PODATAKA - snaga povezanih podataka

Karta Europe s označenim detektiranim zajednicama
Foto: Megatrend
1/3
26.11.2021.
u 11:21

Podaci sadrže informacije koje su ključne za poslovanje i donošenje bitnih poslovnih odluka

Baze podataka koriste se za pohranjivanje, održavanje i pristupanje podacima. Podaci sadrže informacije koje su ključne za poslovanje i donošenje bitnih poslovnih odluka. Najrašireniji tip baza podataka su relacijske baze podataka koje se zapravo sastoje od skupa podataka u kojem su sami podaci vezani relacijama, a za izvođenje upita nad tim podacima koristi se SQL (eng. Structured Query Language) upitni jezik.

Kod relacijskih podataka, podaci su prikazani u tablicama koje su međusobno povezane. S druge strane nalaze se NoSQL baze podataka koje obuhvaćaju druge načine upravljanja podacima koji se ne odnose na tablične odnose kao kod relacijskih baza. NoSQL baze podataka generalno su dobre prilikom korištenja velike količine nestrukturiranih podataka.

Graf baze podataka

Jedna od vrsti NoSQL baza podataka su graf baze podataka. Graf baze podataka temelje se, kako i samo ime kaže, na grafu. Graf sadrži čvorove (eng. nodes) i veze između tih čvorova (eng. relationships), a sami čvorovi i veze mogu imati dodatne atribute (eng. properties) koji ih pobliže opisuju. Ono što graf baze podataka ističe od drugih oblika baza podataka je njihova efikasnost prilikom obrade vrlo povezanih podataka i olakšano izvođenje samih upita. Graf baze podataka temelje se na odnosima susjednih čvorova i time olakšavaju skupljanje i agregaciju informacija nad milijunima čvorova i veza.

Neo4j

Neo4j je open-source sustav za upravljanje graf bazama podataka koji učinkovito implementira model graf baze podataka sve do razine pohrane podataka tj. podaci se pohranjuju baš onako kako su prikazani, u obliku grafa. Neo4j nudi sve karakteristike baze podataka koje ga čine sigurnim i adekvatnim za korištenje u produkcijskom okruženju. Neke od funkcionalnosti koje pruža Neo4j su korištenje Cypher upitnog jezika, fleksibilnost samog grafa tj. jednostavno dodavanje čvorova i veza te driveri za različite programske jezike poput Java, .NET, JavaScript, Python i drugih pomoću kojih je omogućena jednostavna integracija Neo4j-a u vlastita rješenja. Neo4j se koristi u različitim poslovnim domenama, od svijeta financija gdje se graf baze koriste za kontrolu rizika te sigurnosne preporuke, preko prirodnih znanosti i farmaceutskih kompanija, sve do telekomunikacija i upravljanja mrežom. Neki od čestih primjera korištenja Neo4j graf baze podataka su i preporuke proizvoda u stvarnom vremenu, upravljanje ključnim poslovnim podacima te dobivanje uvida u korisničke interese i obrasce ponašanja, otkrivanje i analiza prijevara, procesi podatkovne znanosti i umjetne inteligencije, semantičko pretraživanje i stvaranje grafa znanja, upravljanje identitetom i pristupom te brojni drugi.

Primjer korištenja graf baze podataka Neo4j također podržava biblioteku Graph Data Science za korištenje graf baze podataka u svrhu procesa podatkovne znanosti. GDS biblioteka uključuje različite algoritme, a među njima i Louvain algoritam za detekciju zajednica. Upravo je taj algoritam korišten na prikupljenom skupu podataka koji sadrži bodove koje su države dale jedna drugoj na natjecanju za pjesmu Eurovizije. Skup podataka sadrži bodove glasanja od 1975. do 2015. godine, a potom je izračunat udio koliko je pojedinačna zemlja bodova dala drugoj zemlji u odnosu na ukupan broj bodova koji joj je mogla dati.

U graf bazi podataka, čvorovi predstavljaju zemlje, dok veza između dvije zemlje, koja sadrži atribut „udio“, predstavlja postojanje glasa.

Nakon što se izgradi graf, pomoću GDS biblioteke moguće je jednostavno provesti algoritam za detekciju zajednica. Algoritam je detektirao određene zajednice tj. države koje su sklone međusobno si davati glasove. Ako se pogledaju rezultati, koji su naznačeni na slici 3, može se primijetiti da su zemlje grupirane po određenim geopolitičkim interesima, što smo ranije mogli i pretpostaviti. Na ovom primjeru može se vidjeti kako graf baze podataka pomažu da bolje vizualiziramo i upravljamo podacima koji su međusobno jako povezani, a s dodatnim funkcionalnostima koje nudi Neo4j moguće je otkrivati, analizirati i iščitati dodatne vrijednosti koje ti podaci sadržavaju. Ukolikovas zanima više o graf bazama podataka, sustavu Neo4j ili o implementaciji graf baze podataka za detekciju zajednica na Euroviziji, slobodno se obratite stručnjacima tvrtke Megatrend poslovna rješenja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije