Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Googleu je žao

Googleov direktor: Nokia je pogriješila odabravši Microsoft

schmidt
Reuters/Pixsell
16.02.2011.
u 18:22

– Mi smo uvijek bili izravni i mogu reći da će Nokia uvijek biti dobrodošla ako se u budućnosti ipak odluči za Android – rekao je Schmidt na Svjetskom kongresu mobilne industrije u Barceloni, prenosi Telegraph.

Izvršni direktor Googlea Eric Schmidt potvrdio je da je njegova kompanija vodila "tajne pregovore" s Nokijom o prelasku na Android prije nego što se finski proizvođač mobitela odlučio za korištenje Microsoftova sustava Windows Phone 7.

– Voljeli bismo da su odabrali Android, ali oni su odabrali drugu ekipu. Mi smo uvijek bili izravni i mogu reći da će Nokia uvijek biti dobrodošla ako se u budućnosti ipak odluči za Android – rekao je Schmidt na Svjetskom kongresu mobilne industrije u Barceloni, prenosi Telegraph.

Schmidt smatra da bio upravo Android bio najbolji izbor za Nokiju te žali što je kompanija odlučila drugačije.

– Nokia će ove godine proizvesti prvi smartphone na platformi Windows Phone 7, ali teško će se nositi sa sve većim brojem mobitela s Androidom, koji u svijetu nezaustavljivo raste. Trenutačno imamo 300.000 aktivacija na dan, a mobitele s našim operativnim sustavom proizvodi 27 proizvođača. Uređaji su dostupni u 69 zemalja – izvijestio je Googleov izvršni direktor.

Čelnik Nokije Stephen Elop još je prije dva tjedna radnicima poslao pismo u kojem je kompaniju usporedio s "gorućom naftnom platformom u moru".

– Moramo promijeniti svoje ponašanje i strategiju. Spas je u skoku u more, tj. u poduzimanju radikalnih i odlučnih mjera – rekao je Elop i dodao da je kompanija povukla niz pogrešnih poteza zbog čega nije uspjela uhvatiti korak s inovacijama na svjetskom tržištu.

Nokia je i dalje svjetski lider na tržištu klasičnih mobilnih telefona, a snažno zaostaje u segmentu smartphonea koji su sve popularniji jer funkcioniraju poput mini računala. Njihovi smartphonei koristili su mahom zastarjeli operativni sustav Symbian koji je kompanija odlučila promijeniti izabravši tako Windows Phone 7.

Komentara 5

ZO
zoki385
01:04 17.07.2011.

windows 7 nije loša opcija, ali je android puno bolja. jedino što je microsoftu ovo bilo jako potrebno da mu opstane operativni sustav, pa je ponudio vjerojatno JAKU ponudu Nokiji da se pridruži. osobno imam windowse već 10ak godina i rado bi ih se riješio i uzeo android.

MO
moveax
21:04 20.02.2011.

Pocetak propasti Nokie.

IN
InfoMan
22:03 22.02.2011.

Veliko je pitanje sto je bolje, placeni ili besplatni OS. Sve ima svoje prednosti i mane. Nemojmo zaboraviti da iza Androida stoji Google koji daje milione u Android. Zasto? Zar bi amer davao novac u nesto besplatno i da od toga nema nikakave koristi? Gmail je badava ali se vrte reklame, prica se da Google indexira mailove i na osnovu toga izabire reklame, itd. Pogledajmo sto se desava sa Javom kada ju je kupio Oracle. Ne bi me cudilo da se uskoro Google pocme ponasati kao Oracle.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije