Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Google pao na rodnoj jednakosti, 
uprava šuti

Kako je Google uznemirio i podijelio svoje zaposlne ali i cjelokupnu javnost. I to ne zbog inovativne tehnologije već zbog rodnih predrasuda
14. kolovoza 2017. u 07:00 3 komentara 433 prikaza
Google
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U Silicijskoj dolini već duže vrijeme jedna od tema jesu muško-ženski odnosi, točnije položaj žena u tehnologiji, startupima bilo da se radi o napredovanju ili plaći koji primaju. O tome se raspravlja, polemizira, svadi, optužuje...

google UDARAC DIVU Europska komisija kaznila Google kaznom od 2,4 milijarde eura!

Googleov zaposlenik, Jason Damore (28) dao si je truda, pa je napisao uradak upravo na tu temu. Pisao je o razlozima zašto nema više žena u STEM zanimanjima a kao glavni dokaz, napisao je, jest biološka zadatost, odnosno biološka razlika među spolovima koja žene čini manje otpornima na stres, sklonije tjeskobi. Usto, ustvrdio je žene više zanimaju emocije i ljudi, dok su muškarci skloniji fokusiranju na stvari.

Po Damoreu sve to jest opravdanje što ima manje žena u tehno industriji te zašto žene nisu na visokom pozicijama u tehno tvrtkama i zašto to ni ne trebaju biti. Te zašto iste kompetenciju ne donose istu plaću, već žene uglavnom imaju manju u istim okolnostima. Opravdanost svog javnog manifesta naveo je da postoji i velika većina onih koji tako misle. Polemika se razbuktala, a Google došao u fokus i žižu javnosti.

Google | Autor : Reuters/PIXSELL/Ilustracija Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija Sundar Pichai

Opasni stereotipi

Sundar Pichai, čelni čovjek Googlea riješio je cijelu situaciju tako što je Damoreu dao otkaz s obrazloženjem da potiče širenje rodih stereotipa koji nisu u skladu s politikom tvrtke odnosno kodeksu ponašanja. Jer u Googleu se trude upravo suprotno, potaknuti žene da se natječu za managerske pozicije kao i manjine.

“Navesti da skupina naših kolega ima obilježja koja ih čine manje biološki podobnima u tom poslu je uvredljiva i nije u redu”, napisao je Sundar u mailu, kojeg je djelomično prenio CNN.

internet Hrvati među rekorderima Dragi Google, ukloni me s interneta

U svakom slučaju za kraj proteklog tjedna na dnevnom redu Google managera bio je i sastanak upravo na temu otkaza Damoreu, odnosno otvorena rasprava o svim aspektima priče. No, samo pola sata prije termina sastanka Pichai ga je otkazao. U obavijesti o otkazivanju sastanka napisao je kako se nadao da će imati iskrenu i otvorenu diskusiju kao i uvijek te da će sve razmirice riješiti i krenuti dalje, no pitanja koja Googleri postavljaju u Dory internom sustavu komunikacije osvanula su javno na nekim webovima i to poimence, što je kod mnogih izazvalo strah da će i sastanak odjeknuti u javnosti, te se otkazuje, napisao je Pichai

Panika u središnjici

Naime, cijela priča izazvala je paniku među zaposlenima koji sada brinu da bi mogli zbog ‘otvorenog’ pitanja dospjeti u javnost. Nakon slučaja Damore Googleova uprava primila je stotine pisama zaposlenih. Neki se brinu što bi mogli biti ‘outani’ kao širitelji predrasuda i stereotipa bilo po pitanju rodne, dobne, rasne pripadnosti. A posebno se boje oni koji su zagovarali da se da otkaz Jasonu Damoreu, i oni koji su podupirali teze koje je iznio.

Sada Sundar Pichai i uprava, pišu mediji, smišljaju način na koji će održati skup zaposlenika a da svi mogu slobodno govoriti. Jason Damore je najavio tužbu, tako da će se saga nastaviti.

raketa Zveckanje oružjem Google otkriva zabrinjavajuće podatke: Sprema li se 3. svjetski rat? google Sud u Parizu Google ne mora platiti 1,1 milijardu eura poreza Francuskoj Andy Rubin konkurencija najjačima Kreator operativnog sustava Android lansira svoj prvi pametni telefon
NEVJEROJATNO!
Fotografija s vjenčanja otkrila tajnu njezina supruga: 'Posumnjala sam kad sam vidjela muževe sestre'
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?