Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potresi u divu

Google pao na rodnoj jednakosti, 
uprava šuti

Google
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
14.08.2017.
u 07:00

Kako je Google uznemirio i podijelio svoje zaposlne ali i cjelokupnu javnost. I to ne zbog inovativne tehnologije već zbog rodnih predrasuda

U Silicijskoj dolini već duže vrijeme jedna od tema jesu muško-ženski odnosi, točnije položaj žena u tehnologiji, startupima bilo da se radi o napredovanju ili plaći koji primaju. O tome se raspravlja, polemizira, svadi, optužuje...

Googleov zaposlenik, Jason Damore (28) dao si je truda, pa je napisao uradak upravo na tu temu. Pisao je o razlozima zašto nema više žena u STEM zanimanjima a kao glavni dokaz, napisao je, jest biološka zadatost, odnosno biološka razlika među spolovima koja žene čini manje otpornima na stres, sklonije tjeskobi. Usto, ustvrdio je žene više zanimaju emocije i ljudi, dok su muškarci skloniji fokusiranju na stvari.

Po Damoreu sve to jest opravdanje što ima manje žena u tehno industriji te zašto žene nisu na visokom pozicijama u tehno tvrtkama i zašto to ni ne trebaju biti. Te zašto iste kompetenciju ne donose istu plaću, već žene uglavnom imaju manju u istim okolnostima. Opravdanost svog javnog manifesta naveo je da postoji i velika većina onih koji tako misle. Polemika se razbuktala, a Google došao u fokus i žižu javnosti.

Sundar Pichai
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Opasni stereotipi

Sundar Pichai, čelni čovjek Googlea riješio je cijelu situaciju tako što je Damoreu dao otkaz s obrazloženjem da potiče širenje rodih stereotipa koji nisu u skladu s politikom tvrtke odnosno kodeksu ponašanja. Jer u Googleu se trude upravo suprotno, potaknuti žene da se natječu za managerske pozicije kao i manjine.

“Navesti da skupina naših kolega ima obilježja koja ih čine manje biološki podobnima u tom poslu je uvredljiva i nije u redu”, napisao je Sundar u mailu, kojeg je djelomično prenio CNN.

U svakom slučaju za kraj proteklog tjedna na dnevnom redu Google managera bio je i sastanak upravo na temu otkaza Damoreu, odnosno otvorena rasprava o svim aspektima priče. No, samo pola sata prije termina sastanka Pichai ga je otkazao. U obavijesti o otkazivanju sastanka napisao je kako se nadao da će imati iskrenu i otvorenu diskusiju kao i uvijek te da će sve razmirice riješiti i krenuti dalje, no pitanja koja Googleri postavljaju u Dory internom sustavu komunikacije osvanula su javno na nekim webovima i to poimence, što je kod mnogih izazvalo strah da će i sastanak odjeknuti u javnosti, te se otkazuje, napisao je Pichai

Panika u središnjici

Naime, cijela priča izazvala je paniku među zaposlenima koji sada brinu da bi mogli zbog ‘otvorenog’ pitanja dospjeti u javnost. Nakon slučaja Damore Googleova uprava primila je stotine pisama zaposlenih. Neki se brinu što bi mogli biti ‘outani’ kao širitelji predrasuda i stereotipa bilo po pitanju rodne, dobne, rasne pripadnosti. A posebno se boje oni koji su zagovarali da se da otkaz Jasonu Damoreu, i oni koji su podupirali teze koje je iznio.

Sada Sundar Pichai i uprava, pišu mediji, smišljaju način na koji će održati skup zaposlenika a da svi mogu slobodno govoriti. Jason Damore je najavio tužbu, tako da će se saga nastaviti.

Komentara 3

OB
ObrenM
07:40 14.08.2017.

Sto tu nije tocno receno?

Avatar Azriel
Azriel
08:40 14.08.2017.

Pa to je jasno svima. Pogledajte samo postotak žena pri upisu na tehničke fakultete.

NI
Nikomah95
08:53 14.08.2017.

Rodnoj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije