Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Google osuđen zbog snimke zlostavljanja bolesnog dječaka

Presude se odnose na slučaj iz 2006. kada su učenici u talijanskoj školi u Torinu mobitelom snimili i na Google postavili snimku zlostavljanja njihova školskog kolege s Downovim sindromom.
24. veljače 2010. u 13:52 2 komentara 3 prikaza
google
Foto: AFP/Pixsell

Milanski sud osudio je trojicu Googleovih čelnika zbog povrede prava na privatnost jer je 2006. godine snimka zlostavljanja talijanskog dječaka s Downovim sindromom bila dva mjeseca dostupna na mreži. 

Viši potpredsjednik kompanije David Drummond, bivši član uprave talijanske podružnice kompanije George De Los Reyes i savjetnik za pitanja privatnosti Peter Fleischer osuđeni su na šest mjeseci zatvora uvjetno. Oslobođen je viši marketinški menadžer Arvind Desikan.

Presude se odnose na slučaj iz 2006. kada su učenici u talijanskoj školi u Torinu mobitelom snimili i na Google postavili snimku zlostavljanja njihova školskog kolege s Downovim sindromom.

Tužbu je podnijela skupina za zaštitu osoba s Downovim sindromom, rekao je dječakov otac.

Downov sindrom najučestaliji je genetski uzrok mentalne retardacije, a javlja se u prosjeku jedan slučaj na 700 živorođene djece.

Google se pokušao opravdati argumentacijom da je snimku uklonio odmah čim je primio dojavu talijanskih vlasti, što tužiteljstvo nije prihvatilo jer je snimka bila dostupna dva mjeseca unatoč tomu što su neki internetski korisnici zahtijevali njezino uklanjanje.

Google Video, YouTube i Facebook ne mogu biti odgovorni za sadržaj što ga postavljaju korisnici, tvrdili su branitelji osuđenih, uspoređujući to s krivnjom pošte za ono što netko napiše u pismu. No, tužitelji su Google optužili za nemar zato što sadržaj nije odmah uklonjen.

Ugostitelji
DRAMATIČNE BROJKE
Anketa: Čak 80,5 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    Koji su ovi Italijani cigani. Ljepo kazu ljudi dasu uklonili snimku cim su saznali zanju. Garant su i neke pare bile u igri.

  • -obrisani-:

    Zoom, ajd\' malo zoomiraj pa čitaj s razumijevanjem: \"Google se pokušao opravdati argumentacijom da je snimku uklonio odmah čim je primio dojavu talijanskih vlasti, što tužiteljstvo nije prihvatilo jer je snimka bila dostupna dva mjeseca unatoč tomu što su neki ... prikaži još!i internetski korisnici zahtijevali njezino uklanjanje.\"