Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba protiv pirata

Google nastavlja djelomičnu blokadu stranica poput Pirate Baya

google pretraga
Screenshot Google
24.11.2011.
u 10:05

Stranice će i dalje ostati dostupne prilikom pretrage, ali neće biti uključene u pretrage Instant i AutoComplete

Google je odlučio djelomično cenzurirati stranice za razmjenu sadržaja, kao što je The Pirate Bay. Stranice će i dalje ostati dostupne prilikom pretrage, ali neće biti uključene u pretragama Instant i AutoComplete, prenosi TorrentFreak.

Ovo je zapravo nastavak kampanje koju je Google počeo još u siječnju, kada je počeo izbacivati imena vezana uz piratske sadržaje. Da biste došli do stranica poput BitTorrenta ili RapidSharea, trebate upisati čitavu riječ – Google vam neće dati prijedlog kao što ga daje u slučaju uobičajene pretrage. Sada djelomična cenzura obuhvaća skoro sve stranice za razmjenu sadržaja preko interneta.

S jedne strane, Google će ovime uspostaviti bolje odnose s vlasnicima autorskih prava. No s druge, ovime bi se mogle oštetiti tvrtke koje posluju potpuno legitimno, kao što su BitTorrent Inc i RapidShare. Googleova glasnogovornica Mistique Cano izjavila je da ne postoji univerzalni lijek za kršenje autorskih prava, no ova bi mjera mogla pridonijeti smanjenju.

Najrazočaraniji su, naravno, vlasnici stranica za razmjenu sadržaja. Vlasnika IsoHunta Gary Fung smatra da je ovo zasad samo ograničena cenzura, ali ipak cenzura.

– Google sve više postaje kao internetski Big Brother – smatra Fung.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar Aahz
Aahz
12:41 24.11.2011.

A komplikacije u 3pm, neznam kak budem preživio da moram pisati sve to. Možda bi mogao stavit na bookmarks toolbar pa jednim klikom doć do radpida, isohunta...jbt koja cenzura.....

ST
Stjef
11:10 24.11.2011.

Fino riječnik u ruke i potražiti definiciju \"cenzure\"

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
11:48 24.11.2011.

Tada ću ja blokirati google.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije