Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Operativni sustav

Lansirana nova inačica Androida: evo što sve donosi Oreo

Android Oreo
Foto: Android
24.08.2017.
u 09:56

Google je najnoviju verziju Android operativnog sustava opet nazvao po slatkišu. Oreo bi trebao biti brži, sigurniji i korisniji i zabavniji sustav

Google je spektakularno lansirao novu inačicu Android operativnog sustava, učinili su to kada je pomrčina sunca prešla preko Sjeverne Amerike, početkom ovoga tjedna. Dakle, Android 8.0 je službeno vani i kako tradicija nalaže, najnoviju verziju Androida nazvali su po nekom slatkišu, a ovoga puta radi se o poznatom keksu - Oreu. Naravno, kao i svaka nadogradnja operativnog sustava i ovu prate poboljšanja i neke nove značajke ili pak, osvježene i funkcionalnije mogućnosti od prethodne verzije. Osvježeni sustav bi tako trebao biti brži, i brže se podizati i otvarati. Usto trebao bi biti sigurniji u smislu da je olakšan i osiguran način instaliranja aplikacija trećih strana, dakle onih koje se ne nude u Play Storeu ili online trgovini aplikacija.

Istovremeni rad appova

Tu je i još jedno poboljšanja - bolji rad baterije, točnije bolje upravljanje poput zatvaranja pozadinskih aplikacija koja bi u konačnici trebala omogućiti bateriji da dulje izdrži. Promijenjen je i izgled obavijesti, i dodana je mogućnost pregleda videozapisa opcijom “slika u slici”. To u praksi znači da ćete istovremeno moći gledati filmić na You Tubeu i čitati izvješće u Wordu ili pak chatati putem WhatsAppa. To je svakako najzabavnija novost ove nove verzije Androida. 


Oreo također ima ugrađenu značajku koja se naziva Android Instant Apps, što znači da aplikacijama možete pristupiti direktno bez da ih ‘skinete’, jednostavnim klikom na URL adresu, što je korisno kada nestane memorije i želite app koristi samo jednom ili pak želite vidjeti demo prije negli nabavite cijelu verziju. Još jedna od zabavnih noviteta su novi emotikoni, njih 60 bit će novih, ali je omogućeno developerima da stvaraju i oblikuju dodatne.

Prvo za Pixsel i Nexsus

Androida Oreo, ili update sustava prvi će dobiti oni koji posjeduju Google Pixel pametne telefone kao i novije modele Nexusa. nakon njih na red doći proizvođači mobitela poput Essentiala i HMD-a, koji ga na svojim telefonima imaju “čistog”, te ostali koji ga dorade i time se diferenciraju od ostalih, kao što su HTC, LG, Motorola, Sony, Samsung i drugi.
 Google je testnu verziju zvao Android O, a mnogi su pogađali koje će ime doista nositi. Za većinu ime nije bilo iznenađenje. Prethodnici su se zvali Cupcake, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream, Jelly Bean, KitKat, Lollipop, Marshmallow i Nougat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije