Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udar iz Bruxellesa

Google, kaznit ćemo vas sa 6 milijardi eura!

Google
Foto: Press Association/Pixsell
1/2
16.04.2015.
u 09:47

Optužnica - 
Vi ste monopolisti, poručili su internetskom divu iz Bruxellesa

Europska komisija optužila je kompaniju Google za zloupotrebu svoje dominantne pozicije na tržištu, varanje konkurenata i narušavanje slobodnog tržišnog natjecanja, čime je istraga koja se vodi već pet godina ušla u fazu u kojoj Googleu prijeti kazna do čak 6 milijardi eura.

“Optužnica” je jučer poslana Googleu u obliku dokumenta koji se u Komisiji službeno naziva obaviješću o utvrđenim činjenicama. Google ima 10 tjedana da odgovori na optužbe, može i zatražiti usmeno saslušanje, nakon čega Komisija odlučuje o kazni.

Pokazati zube divovima

– Google je zloupotrijebio dominantnu poziciju na jednom segmentu tržišta (u pretraživanju, nap. a.) kako bi stvorio prednost za sebe na drugom dijelu tržišta (ostale Googleove usluge poput alata za online kupnju Google Shopping i slično, nap.a.) – rekla je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager. U prijevodu, EU optužuje Google da na vrhu rezultata pretraživanja daje linkove na svoje usluge na kojima zarađuje novac, a zanemaruje linkove konkurencije.

Vijest je dočekana s oduševljenjem u Europskom parlamentu. Europski pučani poručili su da “internet nije Divlji zapad” i da “Europa treba pokazati zube američkim divovima”, a konzervativci su poručili da se Komisija “konačno probudila nakon dugog sna”. U prijašnjem sazivu Komisije istraga o Googleu zamalo je dovedena do nagodbe kojom bi se izbjegla optužnica. Kompanija Google odmah je jučer priopćila da se ne slaže s Komisijinim zaključcima i da ne ometa tržišno natjecanje. Korisnici koji koriste Google mogu jednim klikom miša otići na stranice naše konkurencije, poručila je kompanija, i izbor internetskih tražilica ili specijaliziranih servisa za online kupnju sada je veći nego ikad prije.

Umiješao se i Obama

Komisija je jučer odlučila pokrenuti zaseban istražni postupak oko Googleovog sustava za mobilne telefone Android. Ta istraga usredotočit će se na pitanje je li Google kršio antimonopolska pravila EU tako što je ometao razvoj konkurentskih sustava. Američki predsjednik Barack Obama prije je, u jednom intervjuu u veljači, izjavio da mu se čini je istraga Bruxellesa protiv Googlea inspirirana željom Europljana da štite svoje internetske kompanije.

Povjerenica Vestager jučer je poručila: – Nismo ovdje da stanemo na stranu Googleovih europskih rivala, nego na stranu tržišnog natjecanja. Ako želite raditi na europskom tržištu, morate poštovati europska pravila.

>>Osvojit će Bijelu kuću sa ženama iz Googlea i Cole

>>Vrijednost Twittera skočila 1,5 mlrd. $ nakon navoda da ih Google želi kupiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije