Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

GOAT Talks - predavanja za učenike i učitelje u Hrvatskoj

O robotima i umjetnoj inteligenciji učenici će razgovarati s vrhunskom znanstvenicom Danicom Kragić Jensfelt
15. travnja 2021. u 15:18 139 prikaza
GOAT Talks

Škola budućnosti je jedinstveni edukativni projekt koji su pokrenule domaće tehnološke kompanije STEMI i Infobip u partnerstvu s A1 Hrvatska. Glavni cilj mu je hrvatskim školarcima otvoriti prozor u tehnološku budućnost na način da im se kroz praktičan rad približi svijet umjetne inteligencije. Dodatno, želja svih uključenih partnera je osnažiti vezu između ICT sektora i obrazovanja, ali i kod mladih u Hrvatskoj razvijati inovativnost i poticati poduzetništvo.

Projekt je službeno započeo mjesec i pol dana odabirom ukupno šezdesetak osnovnih i srednjih škola iz svih hrvatskih županija koji tijekom 2,5 mjeseca razvijaju chatbot koji odgovara na jedno od 17 ciljeva održivosti Ujedinjenih Naroda. Osim toga, projekt Škole budućnosti promiče zajedništvo i dijeljenje znanja među učenicima, profesorima, poslovnom i znanstvenom zajednicom.

Predavanje ugledne znanstvenice Danice Kragić Jensfelt, profesorice robotike i umjetne inteligencije na Kraljevskom tehnološkom institutu (KTH) u Stockholmu,  prvotno je bilo zamišljeno samo za učenike ogulinske osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, međutim tamošnja učiteljica Anita Belančić predložila je da ono ipak bude dostupno svim učenicima i učiteljima uključenima u projekt Škola budućnosti, ali i svim ostalim školskim ustanovama u zemlji.

„Posebno nas raduje što je inicijativa došla od učiteljice koja je ovo predavanje osigurala za svoje učenike, ali je imala želju omogućiti sudjelovanje svim školama u Hrvatskoj. To su vrijednosti na kojima gradimo temelje škola budućnosti - inkluzivnost, međusobno pomaganje i dijeljenje znanja unutar zajednice. Ukoliko učitelji imaju ideje, mi im želimo biti na usluzi i pomoći u njihovoj realizaciji. Unapređenje obrazovanja kao temelj društva mora postati naš prioritet te svi moramo dati svoj doprinos kako bi naša djeca imala bolje vještine i mogućnosti ostvariti svoje potencijale“,  ističe Marin Trošelj, direktor tvrtke STEMI.

Atraktivno predavanje pod nazivom „Robotika i umjetna inteligencija: kakva nas budućnost očekuje?“ održat će se u utorak, 20. travnja u 13:30 sati na platformi Microsoft Teams, a sve škole, učenici i profesori mogu se prijaviti na web stranici projekta

Ujedno, riječ je o prvom u seriji predavanja popularno nazvanih GOAT Talks (Greatest of All Tech) kojima će se dodatno povezati učenici i učitelji s najboljim stručnjacima iz znanstvenog i tehnološkog svijeta.

Profesorica Danica Kragić Jensfelt je svakako jedna od tih stručnjaka te je u povodu svog gostovanja poručila: „Veselim se predavanju i pitanjima učenika - tehnološki razvoj je vrlo brz i ovakva predavanja pomažu nam svima da naučimo nešto novo!“

A1 Hrvatska velikom podrškom Školi budućnosti i GOAT Talksima pokazuje da digitalizacija i umjetna inteligencija nisu nešto čega se trebamo bojati, što će nas učiniti manje humanima ili nam oduzeti radna mjesta.

„Naša strategija održivog poslovanja temelji se na učenju novih vještina, ulaganja u tehnologiju i inovacije te u razvoj zaposlenika koji u ovom projektu sudjeluju i kao mentori. Također, promičemo i aktivno radimo na dijeljenju znanja izvan kompanije, jer smatramo da je to jedan od preduvjeta razvoja digitalnog društva u Hrvatskoj“, izjavila je Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica Korporativnih komunikacija u A1 Hrvatska.

CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti